Yer: Çamlıtepe, Akgün Cd. No:1, 34457 Sarıyer/İstanbul[/caption]
Montrö Boğazlar Sözleşmesi, Türk Boğazlarından (Çanakkale ve İstanbul) geçiş rejimini ve boğazlar bölgesinin güvenliği işlerini düzenleyen sözleşmedir. 1923'te Lozan Antlaşması ile birlikte imzalanan Boğazlar Sözleşmesinin yerine geçmiştir.
Türkiye, Lozan Antlaşması'yla birlikte imzalanan Boğazlar Sözleşmesinin getirdiği kısıtlamalardan dolayı daima kaygı içinde bulunmuştu. Sözleşmenin imzalandığı tarihlerde güncelliğini koruyan silahsızlanma ümitlerine güvenen Türkiye'nin silahlanma yarışının tekrar başlamasıyla duyduğu huzursuzluk giderek artmıştı. Türkiye, duyduğu bu huzursuzluğu ve boğazların statüsünde değişiklik yapılması yolundaki teklifini konu ile ilgili imzacı devletlere duyurduğunda farklı kutuplarda yer almaya başlayan bu devletlerin hemen hepsinden ortak bir anlayış görmüştü.
Montrö Sözleşmesi’nin 20 Yıllık Süresi Bitti
20 Temmuz 1956'da sözleşmenin süresi bitmiş, sözleşmeyi imzalayan Devletler Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ni değiştirmek için girişimlerde bulunmuşlar ancak başarılı olamamışlardır.
Uluslararası Deniz Hukuku kuralları ve Fesih şartlarında da belirtildiği gibi gemilerin uğraksız geçiş (transit değildir) hakkı gereği sözleşmenin değişmesi durumunda dahi Türk Boğazlarından geçecek hiçbir gemiden zorunlu ücret talep edilemeyecektir.
İstanbul ve Çanakkale boğazlarındaki trafik yoğunluğu her geçen yıl artarken, tehlikede aynı oranda büyüyor. Montrö Sözleşmesi’nin imzalandığı 1936’da yılda ortalama 4 bin 500 gemi geçerken, günümüzde bu rakam 100 bini aştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre, İstanbul Boğazı’ndan yılda 60 bin, Çanakkale Boğazı’ndan ise yılda 55 bin gemi geçiş yapmaktadır.
Türk Boğazları fiziki özellikleriyle seyir bakımından dünyadaki en zor ve tehlikeli suyollarından biridir.1994 yılında “Nassia Tanker Kazası” (https://www.youtube.com/watch?v=tm9ucBc8G7g), Rumeli Kavağı açıklarında gerçekleşmiş ve denize 20 bin ton petrol dökülmüştür. Tanker yanarak İstanbul’u tehdit etmiş, oluşan çevre kirliliğinin önüne geçilememiştir. Panelde, daha önce meydana gelmiş bu tür deniz kazaları ile ilgili üretilen senaryolar ışığında yapılması gerekenler değerlendirilecektir.
Son Güncelleme: 17.10.2016 12:39