Mersin Büyükşehir Belediyesi, 5-11 Ekim “Disleksi Farkındalık Haftası”nda disleksi hastası çocuklar için eğlenceli bir dizi etkinlik düzenledi. Adnan Menderes Bulvarı Kültür Park içerisinde yer alan Büyükşehir Belediyesi Etkinlik ve Sanat Merkezi’nde bir araya gelen çocuklar hem akranlarıyla sosyalleşti hem de sahilde güzel havanın tadını çıkardı.
Yaratıcı drama ile hayal kurdular, harflerle dans ettiler
Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı bünyesinde gerçekleştirilen etkinlikte çocuklar için çimlere minderler yerleştirilerek onlara rahat bir alan hazırlandı. İlk olarak beden eğitimi ve spor öğretmenleri eşliğinde dans ederek enerjilerini atan çocuklar, yaratıcı drama öğretmeniyle harfler ve kelimelerle hayal dünyalarını genişletici bir aktivite gerçekleştirdi.
Ardından öğretmenler harf kostümleriyle sahneye çıktı ve disleksi hastası çocukların harfleri algılayışlarını betimleyen dans gösterisi yaptı. Son olarak sahneye çıkan capoeira dans ekibi çocuklara hem spor yaptırdı hem de dans figürleri öğretti. Disleksi Farkındalık Haftası’na özel olarak hazırlanan fotoğraf panosunda çocuklar ve aileleri hatıra fotoğrafı çektirdi.
Açık havada film izlediler
Düzenlenen etkinliklerle enerjilerini atıp yorulan çocuklar çimlerin üstünde kendileri için hazırlanan minderlerde yerini aldı. Çocuklar, disleksinin belirtileri olan harfleri, sayıları yaşıtlarından daha farklı algılayan bir çocuğun çevresi ve ailesi tarafından tembel ve yaramaz olarak görüldüğünü, akran zorbalığına maruz kaldığını konu alan “Her Çocuk Özeldir” adlı filmi izledi.
“Onların hayatına dokunabilmek için bu etkinliği düzenledik”
Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı bünyesinde görev yapan Etkinlik ve Sanat Merkezi Yöneticisi Alev Karimi, disleksinin zeka seviyesi ile ilgili bir bozukluk değil normal veya normal üstü zekaya sahip bireylerde görülen nörogelişimsel bir farklılık olduğunu söyleyerek, “Bugün burada disleksi ile ilgili farkındalık yaratmak amacıyla bulunuyoruz. Her sınıfta, her okulda disleksisi olan çocuklarımızın olduğunu biliyoruz. Bu yüzden onların hayatına dokunabilmek için bu etkinliği düzenledik. Bu çocukların en büyük sorunu akran zorbalığı. Farklı oldukları için yanlış anlaşılabiliyorlar. Disleksisi olan çocukların hayatına biraz olsun dokunabilirsek çok mutlu olacağız” dedi.
“Başkanımız daha ne yapsın?”
2 torunuyla birlikte Etkinlik ve Sanat Merkezi’ne gelen Fethiye Şimşek, “Torunlarım burada eğleniyor. Ortam çok hoş ve güzel. Başkanımız daha ne yapsın. 2 yıldır buradayım çok beğendim. Temizlik yönünden, her yönden Başkanımız çok iyi çalışıyor, sağ olsun çok memnunuz” diye konuştu.
“Burada çok mutluyum”
Etkinlik ve Sanat Merkezi’ne sık sık geldiğini ifade eden 12 yaşındaki Enes Yuşa Kala, “Bugün annemler beni buraya getirdi. Etkinlikler yaptık. Disleksi ile ilgili bilinçlendirme haftasıydı. Onun için bize bileklikler verildi. Harfler dans etti. Şimdi de filmimi izleyeceğim. Burada çok mutluyum” ifadelerine yer verdi.