Mersin Büyükşehir Belediyesi, Halk Sağlığı Haftası'nda uyarıyor!

Uzmanlar, toplum sağlığında farkındalık yaratmayı amaçlayan Halk Sağlığı Haftası’nda önemli uyarılarda bulunuyor. Büyükşehir Belediyesi Evde Sağlık ve Bakım Hizmetleri’nde görevli Doktor Ufuk Bakmaz, vatandaşlara hastalıklardan korunmaları ve kişisel hijyenlerine dikkat etmeleri konusunda tavsiyelerde bulundu.

04 Eylül 2019 Çarşamba 09:47
Mersin Büyükşehir Belediyesi, Halk Sağlığı Haftası'nda uyarıyor!

Doktor Bakmaz, “Kişilerin ellerini düzenli yıkamalarını, dişlerini günde en az iki kere fırçalamalarını, bunun haricinde yıllık ve belli dönemlerde aile hekimine kontrollerini yaptırmalarını öneriyorum. Altı ayda ya da yılda bir kan tahlili yapmaları gerekiyor. Kişilerin hepatit aşıları yoksa hepatit aşılarını yaptırmaları şart” dedi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi, bireylerin sağlıklarının bir bütün olarak toplum sağlığına dönüşmesi ve toplumun sağlık alanında gelişmesinde farkındalık rolüne sahip olan Halk Sağlığı Haftası’nda vatandaşları uyarıyor.

Büyükşehir Belediyesi Evde Sağlık ve Bakım Hizmetleri’nde görevli Doktor Ufuk Bakmaz, 3-9 Eylül Halk Sağlığı Haftası’nda vatandaşlara hastalıklardan korunmaları ve kişisel hijyenlerinde dikkat etmeleri gereken noktalarla ilgili uyarılarda bulundu.

İklim değişikliğinde vatandaşlar tedbirli olmalı

Akdeniz ikliminin belirgin özelliklerine sahip olan Mersin’de, geride kalan yaz dönemi ve gelecek sonbahar sezonunda yaşanabilecek rahatsızlıklara karşı alınabilecek tedbirleri anlatan Ufuk Bakmaz, “Eylül-Ekim ayı, yazın biraz daha serin hali gibi geçiyor. Bir geçiş sorunu yaşıyoruz. Nitekim toz gibi, polen gibi birtakım faktörler başrolde. Bu bilhassa alerji rahatsızlığı olan hastaları etkileyen bir sorun oluyor. Çünkü havadaki ya da topraktaki o tozu bastıracak bir yağış mevcut olmadığından dolayı bu hastalar bu konuda büyük sıkıntılar yaşamakta” dedi. Bakmaz, iklim değişikliğinde yaşanabilecek sorunlara karşı vatandaşlara şu uyarılarda bulundu:

“Öncelikle kişiler, araçları varsa araçlarında bir şemsiye daima bulundursun. Aslında bu polen dediğimiz şey ilkbahar döneminde olan bir şey ama bir kişinin alerjisi varsa, ne yazık ki fark etmiyor. Kişilerin herhangi bir kaşıntı şikayeti varsa, durmak bilmeyen burun akıntısı, gözlerde sulanma şikayeti varsa ve bu onların günlük yaşantılarını olumsuz yönde etkiliyorsa, bir uzmana başvurmaları gerekiyor. Eğer bir kişinin bir şeye karşı alerjisi varsa, duyarlılığı varsa, bazı farklı şeylere karşı da duyarlılığı olabiliyor.”

Bulaşıcı hastalıklar toplum sağlığını olumsuz etkiliyor

Bulaşıcı hastalıkların özellikle halk sağlığında en önemli etkenlerden birisi olduğunu vurgulayan Bakmaz, “Bulaşıcı hastalık dediğimizde de nasıl bulaştığı çok önemli. Bir kere hava yoluyla bulaşma olabilir. Grip gibi, damlacık yoluyla bulaşan tüberküloz gibi, kişilerin direkt verdiği nefesleriyle ya da hapşırmalarıyla olabiliyor. Kan yoluyla bulaşma olabiliyor. Bunun haricinde doğumda olabiliyor. Emzirmeyle veya cinsel yolla olabiliyor” diye konuştu.

Her insan kendinin doktorudur

Her bireyin kendisinin doktoru olduğunu belirten Ufuk Bakmaz, kişilerin hijyenlerine dikkat etmeleri konusunda da uyarılarda bulundu. Yaşanan sorunlardan birinin de kişilerin tembellik sonucu dışarıdan, hazırlandığı ortamı görmeden sipariş ettikleri yiyecekler olduğunu vurgulayan Bakmaz,“İnsanlar artık yemek yemek için bırakın hazırlanmayı, bırakın dışarı gidip yemeyi bir telefonla ya da bir telefon uygulamasıyla dışarıdan sipariş verip o şekilde idare etmeye çalışıyor” dedi.

Bakmaz, insanların yiyeceklerini kendilerinin seçip, kendi yemeklerini yapmalarını önererek, “Son olarak şu dönemde ev konserveleri yapılıyor. Ev ekonomilerine de ciddi katkısı oluyor. Ancak ne yazık ki botulinum toksini diye bir tablo var. Çok ciddi bir toksindir. Bu tarz ev konservelerinden tutun marketlerden alınan hazır kutu salçalar vs. Onların kapaklarında hafif bir bombeleşme, hafif bir içine çökme ya da kokusunda hafif bir anormallik sezdiğinizde lütfen kullanmayın” diye konuştu.

Kişisel hijyen çok önemli

Vatandaşlara hijyen ve hastalıklardan korunmaları konusunda uyarılarda bulunan Bakmaz, “Kişilerin ellerini düzenli yıkamalarını, dişlerini günde en az iki kere fırçalamalarını, bunun haricinde yıllık ve belli dönemlerde aile hekimine de kontrollerini yaptırmalarını öneriyorum. Altı ayda ya da yılda bir kan tahlili yapmaları gerekiyor. Çünkü anemi gibi birtakım rahatsızlıkları en azından bu şekilde bertaraf edebilirler. Bununla birlikte kişilerin hepatit aşıları yoksa hepatit aşılarını yaptırmaları gerekiyor. Kişi eğer Hepatit A geçirmemişse Hepatit A aşısını kesinlikle yaptırmalı. Çünkü Hepatit A küçük yaşlarda sarılıkla başlayabiliyor ama eğer kişi geçirmemişse tümden karaciğer hastalığına götürebiliyor” ifadelerini kullandı.

“Kararı uzmana bırakalım”

Başından geçen enteresan bir durumdan bahseden Bakmaz, kişilerin internetteki bilgilere koşullandıklarını ve bunun tedavide olumsuz bir rol izlediğini ifade ederek, şunları söyledi:

“Bilhassa insanlar internetten kendi rahatsızlıklarını araştırarak, birtakım yalan yanlış bilgilerle karşımıza geliyorlar. Mesela geçenlerde bir hasta gelmişti, başının ağrıdığını söylemişti ve ben kendisini daha muayene etmeden kanser olduğunu ifade etti. Muayenemiz yarım saat kadar sürdüyse, yüzde 95’inde onu muayeneye ikna etmekle uğraştım. Kendi okuduklarına o kadar konsantre olmuş ki, söylediğim en ufak bir şey etki etmiyordu. Evet internet çağındayız. Her şeye çok rahat ulaşabiliyoruz ancak bu her şeyin hakimiyiz anlamına gelmiyor. Yine okuyalım, bilgilenelim ama kararı uzmana bırakalım.”

 

Son Güncelleme: 04.09.2019 10:13
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.