İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstiklal Marşı'nın kabulünün 100'üncü yılına ilişkin, "Tam 100 yıl sonra bugün bile her okuduğumuzda tüylerimiz diken diken işte bu büyük mücadele ve onun kahramanlarına duyduğumuz sevgi, minnet ve şükrandır" dedi. Milli Mücadele döneminde İstanbul'un işgal altında olduğunu hatırlatan İmamoğlu, "Milletin inancını ayakta tutacak bağımsızlık ateşini canlandıracak bir marşa ihtiyaç duyulmuştu. İşte bu şartlar altında ‘Korkma’ diyerek başlar sözlerine büyük şair Mehmet Akif Ersoy. Her dizede cesaret, güç verir, kahramanlarına selam durur" diye konuştu.
İBB, İstiklal Marşı'nın kabulünün 100'üncü yılı kapsamında İstiklal Marşı'nın yazarı şair Mehmet Akif Ersoy'un Beyoğlu'nda yaşadığı Mısır Apartmanı'nın önünde etkinlik yaptı. Etkinlikte günün önemine ilişkin konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstiklal Marşı'nın birlik ve beraberlik içinde mücadelenin ifadesi olduğunun altını çizerek, "İstiklal Marşı, Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin bir nişanesidir. Tam 100 yıl sonra bugün bile her okuduğumuzda tüylerimiz diken diken işte bu büyük mücadele ve onun kahramanlarına duyduğumuz sevgi, minnet ve şükrandır. Bağımsızlık aşkımızdır, hem de tam bağımsızlık aşkımızdır" dedi.
İmamoğlu'nun konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:
CESARET ÖRNEĞİ ORTAYA KOYDULAR: Başta Mustafa Kemal olmak üzere ‘Ya istiklal ya ölüm’ diyerek yola çıkan ve burada hiç dönmeden canını feda eden, canını ortaya koyan kahramanlarımız olmasa bugün bu cennet vatanın, bu güzel İstanbul’un bu köşesinde olmamız mümkün değildi. Tam bağımsız bir Türkiye Cumhuriyeti’nden söz etmemiz mümkün olamazdı. Göklerde ay yıldız al bayrağımız dalgalanmayacak, milletimiz ne yazık ki esaret altında olacaktı. Ama onlar her türlü zorluğa karşın yapılamaz denileni yaptılar ve çok büyük bir cesaret örneğini ortaya koydular.
HER DİZE CESARET, GÜÇ VERİR, KAHRAMANLARINA SELAM DURUR: Bu güzel vatanı tam bağımsız Türkiye Cumhuriyeti olarak ilan ettiler. Bugün bu eşsiz mücadeleyi destanlaştıran İstiklal Marşı’mızın kabulünün 100’üncü yılını kutluyoruz. İstiklal Marşı’mızın değerini daha iyi anlamak için belki de o günün şartlarını, işgal altındaki topraklarımızı, yokluk içindeki halkımızı bir kez daha hatırlamak ve o günleri anlamak zorundayız. O yıllarda, tam da bulunduğumuz bu cadde, bu bölge, İstanbul bile işgal altındaydı. Düşman orduları vatanın dört köşesine yayılmış tarihimizin en karanlık günlerini yaşarken milletin inancını ayakta tutacak bağımsızlık ateşini canlandıracak bir marşa ihtiyaç duyulmuştu. İşte bu şartlar altında ‘Korkma’ diyerek başlar sözlerine büyük şair Mehmet Akif Ersoy. Her dizede cesaret, güç verir, kahramanlarına selam durur.
BÜYÜK ŞAİR MEHMET AKİF ERSOY'U SAYGIYLA, MİNNETLE ANIYORUM: "İstiklal Marşı, en zorlu koşullarda bile birlik ve beraberlik içinde mücadelenin, yılmamanın, inancın ifadesidir. İstiklal Marşı, Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin bir nişanesidir. Tam 100 yıl sonra bugün bile her okuduğumuzda tüylerimizi diken diken işte bu büyük mücadele ve onun kahramanlarına duyduğumuz sevgi, minnet ve şükrandır. Bağımsızlık aşkımızdır, hem de tam bağımsızlık aşkımızdır. Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bu destanın yazılması için korkusuzca mücadele eden atalarımızı, şehit ve gazilerimizi, bu mücadeleyi ebediyete kaydeden büyük şair Mehmet Akif Ersoy’u saygıyla, minnetle anıyor, önünde saygıyla eğiliyoruz."
83 MİLYON İNSANIN BİRLİK VE BERABERLİĞİYLE, TAM BAĞIMSIZ CUMHURİYET DURUŞUYLA...: "12 Mart, İstiklal Marşı’nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma günüdür. Saygıyla anıyoruz. Ama şunu da tekrar etmek gerekir. Biz aynı zamanda bu bölgenin, coğrafyanın o verilen büyük mücadele sayesinde barışın da teminatı olmuş bir millet ve devletiz. Ve her zaman da olmaya devam edeceğiz. Birlikte ve beraberliğimizle… 83 milyon insanın birlikte ve beraberliğiyle. Tam bağımsız Cumhuriyet duruşuyla…"
Etkinlikte Ersoy'un yaşadığı Mısır Apartmanı'nın duvarına, günün önemine ilişkin hazırlanan bir video yansıtıldı. Saygı duruşunun ardından etkinlik İstiklal Marşı okunmasıyla son buldu.