Maltepe Belediyesi ünlü yazar, ressam ve gazeteci Fikret Otyam’ın adını verdiği sanat evi, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından açıldı. Kılıçdaroğlu, “Bu vakfın kuruluş senedini Fikret Otyam’a ben sunmuştum. Ne mutlu ki bana, bu merkezin açılışını yapıyorum. Röportajı onunla beraber sevdiğim Otyam adına kurulan bu müze, sanatının ve sanatçının canlı tutulmasında önemli görevler üstlenecektir” dedi. Ünlü sanatçının eserleri, çalışmaları, fotoğrafları gibi hayatından kesitlerin bulunacağı sanat evinde, resim ve müzik atölyeleri de yer alacak.
Maltepe Belediyesi, ünlü yazar, ressam ve gazeteci Fikret Otyam hayattayken yapımına başladığı ve kuruluşunda Otyam’ın da imzası bulunan “Fikret Otyam Sanatevi”ni, törenle açtı. Törene başta Fikret Otyam’ın eşi Filiz Otyam ve kızı Elvan Baransel başta olmak üzere, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, CHP Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran, CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat, Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, CHP PM üyeleri Hüsnü Süslü ve Kadir Gökmen Öğüt, eski Erzincan Milletvekili ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mustafa Kul, CHP Maltepe İlçe Başkanı Zeynep Babacan, gazeteci Hıncal Uluç, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar katıldı.
“1, 2, 3, HADİ BAKALIM…”
Müzenin ve sanatevinin tanıtımını içeren barkovizyon gösterisi eşliğinde kurdeleyi kesen katılımcılardan Otyam’ın kızı Elvan Baransel, açılış konuşmasını da yaptı. Baransel hem mutlu, hem de hüzünlü olduğunu belirterek başladığı konuşmasında, “Vakfın kuruluşunda emeği geçen herkese, özellikle de zaman zaman zorlandığımız, umutsuzluğa kapıldığımız anlarda o muhteşem enerjisiyle bizleri yeniden ayağa kaldıran ve buranın bitmesine vesile olan Belediye Başkanımız Ali Kılıç’a teşekkür ediyorum. Fikret Otyam’ın yaşını kutlarken vakfın senedini imzaladık ancak kendisini bu açılışı göremedi, ömrü yetmedi. Bir Kızıldereli atasözü der ki, ‘Ölüler güç ve bilgilerini beraberinde götürmez, yaşayanlara ilave eder.’ Babam da böyle biriydi. Şimdi Otyam’ın eserleri bu müzede yaşayacak, geleceğe ışık tutacak. Babam son günlerinde yatağa bağlı olmaktan sıkılarak, en sevimli haliyle ‘1, 2, 3, hadi bakalım’ diyerek ellerini uzatır ve yataktan kalkmak isterdi. Şimdi halkımız ellerini bu merkeze uzatıyor” dedi.
EŞİNİN MEKTUBU HÜZÜNLENDİRDİ
Baransel’den sonra söz alan Otyam’ın eşi Filiz Otyam ise eşine yazdığı mektubu okudu. Otyam mektubunun girişinde müzenin kuruluşunda emeği geçenlere teşekkür ederek, şunları söyledi: “40 yılda en büyük kazancımız olan dostlarımız imdadımıza yetişti. Turan ve Güray Eriş ile sevgili Faik ve Pınar Kaptanoğlu koleksiyonlarından 21 resmi ödünç vererek beni rahatlattılar. Sen buradayken, seni çok mutlu eden siyah-beyaz fotoğraf sergi projesini Fahri Özdemir bitirdi. 33 parçalık koleksiyonun 13 tanesini müzeye armağan etti. Otyam Evi’ni ileride daha da zenginleştirmek için elimden geleni yapacağımı biliyorsun. Keşke bu olanları sen de görseydin. 40 yıldır yaptığımız gibi nasıl, ne yapalım diye tartışabilseydik. Sabah kahvemizi içerken gazete haberlerini konuşabilsek, akşam rakı sofrası muhabbetlerimizi yapabilseydik. Hayat çok tuhaf, bazen acı ama Otyam Evi’ne baktığımda da beni ağlatacak kadar güzel. Sağol Ali Başkan.”
“OTYAM BANA RÖPORTAJI SEVDİRDİ”
Açılış konuşmalarından sonra kürsüye gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da, böyle bir organizasyona katılmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, “Kentli olmanın, kent yaşamının, kent kültürünün getirdikleri var. Doğa ve sanat bunun iki önemli dalı. Otyam, ortaokul yıllarımda bana röportaj yapmayı sevdiren isimlerdendi. Biz Güneydoğu’yu onun röportajları sayesinde öğrendik. Otyam’ı gazeteci kimliğiyle tanıdık, sonrasında fotoğrafları ve resimleri ortaya çıktı. Hoşgörülü, yüreğinde insan sevgisini taşıyan, her şeye güzellik katan, tatlı gönlü yüce bir insandı. Bu vakfın kuruluş senedini de Fikret Otyam’a ben sunmuştum. Ne mutlu ki bana, bu merkezin açılışını yapıyorum. Bu müze sanatının ve sanatçının canlı tutulmasında önemli görevler üstlenecektir. Bu müze, Maltepe’ye bambaşka bir hava katacaktır. Hayatımıza düşün zenginliği katan Otyam’a binlerce kez teşekkürler” diye konuştu.
Konuşmalardan sonra vakfın ve müzenin kuruluşunda emeği geçen Prof. Dr. Cengiz Bektaş, Ceren Özihan, Turan Eriş, Faik Kaptanoğlu, Faik Özdemir, Niyazi Parlar ve Filiz Otyam’a, Kamil Yazıcı adına Nilgün Yazıcı’ya ve Metin Deniz adına yardımcısı Ahmet Kulbey’e, Kılıçdaroğlu tarafından plaket takdim edildi. Daha sonra kurdele kesilerek sanat evi açıldı.
FİKRET OTYAM SANATEVİ
9 Ağustos 2015’te hayatını kaybeden ünlü yazar, ressam ve gazeteci Fikret Otyam adına kurulan ve 400 metrekare alan üzerine yayılan “Otyam Sanat Evi”, 2 katlı bir mimariye sahip. Birinci katında el sanatları kurslarının verileceği atölyeler, resim ve müzik atölyelerinin yer aldığı sanat evinin ikinci katında ise usta sanatçı Fikret Otyam’ın miras bıraktığı sanat eserleri, kitapları ve Otyam’ın hayatına dair eşyalar sergileniyor.
Ünlü yazar ve ressam Fikret Otyam’ın 89. yaş gününde, Maltepe Belediyesi tarafından düzenlenen 90’a 1 Kala doğum günü etkinliğinde Fikret Otyam Vakfı’nın “Vakıf Senedi”, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç tarafından, Fikret Otyam’a teslim edilmişti.
Son Güncelleme: 29.10.2016 12:08