2016 yılı Ocak ayından bu yana olan trafik kazaların ilişkin veriler açıklayan CHP İstanbul Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Sezgin Tanrıkulu, "savaştan bile beter" dedirten veriler nedeniyle TBMM araştırması istedi. Tanrıkulu'nun önerge metni şöyle:
"TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığının verilerine göre, 2016 yılı Ocak-Haziran aylarında toplam 229.056 kaza olmuş (Temmuz ayında Ramazan Bayramında kaza sayısı 37.985), bu kazalardan 1600’ı ölümlü kaza olup (Temmuz ayında Ramazan Bayramında ölümlü kaza sayısı 348), 99.440’ı ise yaralanmalı kazadır. (Temmuz ayında Ramazan Bayramında yaralanmalı kaza sayısı 18.889) 2016 yılı Ocak-Haziran aylarında toplam 1960 kişi yaşamını yitirmiştir. (Temmuz ayında Ramazan Bayramında 453 kişi yaşamını yitirmiştir.)
Ülkemizde yıllardır yaşanan trafik kazaları maddi ve manevi hasarlara neden olmaktadır. Trafik kazaları sonucu her yıl çok sayıda vatandaşımız hayatını kaybetmekte ya da yaralanmaktadır. Kimi kazalar ise psikolojik travmalar yaratmaktadır. Alınan tedbirler ya da alınıldığı düşünülen tedbirler yetersiz kalmaktadır.
Yanlış ulaşım politikaları ve sürücü eğitimlerinde uygulanan hatalar görmezden gelinerek sorun sadece ötelenebilir. Ulaşım ve trafik politikalarının yeniden gözden geçirilmesi elzemdir.
Yeni yapılan ya da iyileştirilen karayollarının trafik kazalarını azaltacağı düşüncesi kabul edilebilir değildir. Gelişmiş ülkelerin yolcu ve yük taşımacılığı için demiryolları, hava yolları ve deniz yollarına yatırım yaptığı, bu sayede güvenliğin arttığı, zaman bakımından ve ekonomik açıdan kazançlar sağlandığı görülmektedir. Ülkemizde ise yanlış ulaşım politikaları nedeni ile yıllardır sadece karayolu taşımacılığına önem verilmekte ve diğer alternatifler göz ardı edilmektedir. Sürücülerin bilinçlendirilmemesi, karayolu altyapılarının ve onarımlarındaki ihmaller, trafik denetimlerinin yetersizliği, trafiğe elverişsiz araçların denetimsizliği gibi birçok faktörün birleşimi ülkemizde trafik sorunu oluşturmaktadır. Yapılan köprüler, duble yollar, viyadükler vb. yapılar altyapının sadece görülen kısmıdır. İnşa edilmesinin üzerinden henüz bir yıl geçmeden ülkemizde asfalt yollarda göçükler oluşmakta, yağan ilk yağmurda birçok karayolunda su birikintileri görülmektedir. Yük taşımacılığı için kullanılması gereken araçlarda mevsimlik işçiler taşınmakta ve acı olaylara sebebiyet vermektedir.
Ülkemizde yaşanan trafik kazalarında çok sayıda vatandaşımız hayatını kaybetmekte ya da yaralanmaktadır. Trafik kazalarının nedenlerinin, uygulanan ulaşım politikalarının kazalara etkilerinin araştırılması, etkili, sürekli ve somut önlemlerin alınması amacıyla Anayasanın 98’inci, İçtüzüğün 104 ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması için gereğini saygılarımızla arz ederiz."
Son Güncelleme: 14.09.2016 15:29