Sinop Nükleer Santrali'ne 'olmayan sözleşmeye dayalı Çed Raporu'

Makina Mühendisleri Odası Enerji Çalışma Grubu Başkanı Oğuz Türkyılmaz, Sinop’ta yapılması planlanan nükleer santralle ilgili “ÇED uygundur” kararının olmayan bir sözleşmeye dayandırıldığını açıkladı. Türkyılmaz, rapora ilişkin “Projeden çekilen Japon yatırımcı grubun çalışmasına dayandırıldı” dedi. Türkyılmaz, projeden çevre halkının da haberi olmadığını ifade ederek, “ÇED raporu için prosedür gereği yapılması gereken halkın katılımı toplantısı Sinop halkı dışında bir takım kişilerce yapılarak halkın katılımı engellenmiş” dedi.

15 Kasım 2020 Pazar 15:14
Sinop Nükleer Santrali'ne 'olmayan sözleşmeye dayalı Çed Raporu'

Makina Mühendisleri Odası Enerji Çalışma Grubu Başkanı Oğuz Türkyılmaz, Sinop’ta yapılması planlanan nükleer santral ile ilgili “ÇED uygundur” kararının olmayan bir sözleşmeye dayandırıldığını açıkladı. Türkyılmaz, rapora ilişkin “Projeden çekilen Japon yatırımcı grubun çalışmasına dayandırıldı” dedi. Türkyılmaz, projeden çevre halkının da haberi olmadığını ifade ederek, “ÇED raporu için prosedür gereği yapılması gereken halkın katılımı toplantısı Sinop halkı dışında bir takım kişilerce yapılarak halkın katılımı engellenmiş” dedi.

Makina Mühendisleri Odası Enerji Çalışma Grubu Başkanı Oğuz Türkyılmaz, Sinop’ta sanki Japonlarla bu iş yapılacakmış gibi ÇED raporuna ‘olumlu kararı verildiği’ kaydederek, “Japonlarla yapılmış sözleşmeye atıfta bulunan bir rapor. Bu sözleşme yok ki. Japonlar çekildiklerini açıkladı. Sözleşme, olmayan bir tarafın üzerine kurulmuş. Böyle bir rapor nasıl onaylanıyor? Bu, konuya ne kadar gayri ciddi yaklaştıklarını gösteriyor” diye konuştu.

Türkyılmaz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2019-2023 dönemini kapsayan Strateji Belgesi’nin tam 17 ay sonra geçen mayıs ayında yayımlanabildiğine dikkat çekerek, bu belgede ikinci nükleer santralın yapım işinin hükümetler arası anlaşma ile başka bir ülkeye verilmesinin öngörüldüğünü belirtti. Türkyılmaz, “O başka ülke de Çin. Çin’e verecekler. Akkuyu’da Ruslarla anlaştıkları gibi Sinop’ta da bir başka ülke ile anlaşacaklar” dedi.

Sinop’taki santralin Çinlilere yaptırılacağına dikkat çeken Türkyılmaz, Japonlarla yapılan anlaşmanın neden bozulduğunu ise şöyle anlattı:

“Sinop’ta yapılacak nükleer santral için Japonlarla anlaştılar. Hükümetler arası anlaşma yaptılar. Yatırım tutarı 22 milyar dolardı. Ancak Fukuşima’daki facianın ardından Japonlar yeniden değerlendirme yaptılar. Ek tedbirler öngördüler. Bu durumda da maliyet arttı. Japonlar yatırım tutarını 42 milyar dolara çıkardı. Hükümet kabul etmedi. Japonlar da projeden çekildi.”

‘SİNOPLUNUN RAPORDAN HABERİ YOK’

Santralin ‘ÇED raporu’ öncesinde halkla toplantı yapılması gerektiğini hatırlatan Türkyılmaz, Sinopluların toplantıdan haberi dahi olmadığını şöyle ifade etti:

“ÇED raporu için prosedür gereği yapılması gereken halkın katılımı toplantısı Sinop halkı dışında bir takım kişilerce yapılarak halkın katılımı engellenmiş ve daha sonraki aşamalarda çok hızlı bir şekilde yapılarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Sinop Nükleer Güç Santralı için 10 Eylül 2020 tarihinde ÇED olumlu raporu verilmiştir.”

TÜRKİYE’NİN 60 YILI ‘ATIKK YAKITLA’ GİDECEK

Türkyılmaz, ÇED raporunda yer alan bilgileri de aktararak, “Atık yakıt 60 yıl boyunca proje sahasında biriktirilecek sonra Türkiye tarafından imha edilecek’ denmektedir. İmha tesisinin nasıl yapılacağı ve maliyeti, ÇED raporunda dikkate alınmamış, santral maliyeti içerisinde hesaba katılmamış ve ülkeye neye mal olacağı açıklanmamıştır. Dolayısı il, bu ÇED raporu yanıltıcı belge niteliği taşımaktadır” iddiasında bulundu.

Son Güncelleme: 15.11.2020 15:18
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.