Kayı İnşaat’tan alacaklarını tahsil edemeyen İnşaat-Sen üyesi işçiler, aynı şantiyede çalışan Pakistanlı ve Vietnamlı işçilere işverenin Cezayir’de bloke edilen banka hesaplarından ödeme yapıldığını açıkladı. Cezayir Konsolosluğu önünde eylem yapan işçiler kendi alacaklarının da aynı şekilde ödenmesini talep ettiler.
Cezayir’de Kayı İnşaat’ın şantiyelerinde çalışan ancak paraları ödenmeyen İnşaat-Sen üyesi işçiler, 15. eylemlerini bugün İstanbul'da Cezayir Konsolosluğu önünde yaparak paralarının ödenmesini istedi. İşçiler konsolosluk önünde yaptıkları açıklamada Kayı İnşaat’ın Cezayir’deki aynı şantiyelerinde çalışan Vietnamlı ve Pakistanlı işçilerin alacaklarının Cezayir’de bloke edilen banka hesaplarından ödendiğini açıkladı. Türkiyeli işçilerin alacaklarının ödenmediğini belirten işçiler, “Direnişimiz mücadelemiz devam edecek. Cezayir tarafından olsun Türkiye tarafında olsun bu parayı alana kadar gitmeyeceğimiz yer kalmayacaktır” dedi.
“CEZAYİR HÜKÜMETİ ALACAKLARIMIZIN ÖNÜNDE ENGEL OLMASIN”
Türkiye’de sorunlarını bilmeyenin kalmadığını vurgulayan işçiler, alacaklarının tahsili için Cezayir Konsolosluğu üzerinden Cezayir Cumhurbaşkanı’nın sorunun çözümünde rol almasını isteyerek, İnşaat-Sen sözcüsü Nurseli Gözüaçık, “bugün Cezayir Konsolosluğu önündeyiz. Kayı İnşaat yüzlerce işçiyi Cezayir’deki şantiyelere başlamak ve tamamlamak üzere götürüldü. Coşkun Yılmaz ile Cezayir hükümeti arasında ne geçti biz bunları bilemeyiz. Cezayir Hükümeti kendi ülkesinde parsel parsel onlarca ihaleyi Kayı İnşaat’a açtı. Pakistanlı ve Vietnamlı işçiler, Cezayir hükümetinden alacaklarını aldılar ama sıra Türkiyeli İşçilerin alacağına gelince Cezayir Hükümeti de bunun önünde bir engel olarak durdu. Biz bu tutumdan vazgeçmelerini istiyoruz” ifadeleri ile sorunlarının çözü için çağrıda bulundu.
“CEZAYİR CUMHURBAŞKANI’NA SESLENİYORUM”
İşçiler açıklamalarında Kayı İnşaat’ın aynı şantiyelerinde bir tek Türkiyeli işçilerin paralarını alamadıklarını vurgulayarak, Cezayir hükümetinden paralarının ödenmesi için engel olmamalarını talep etti.
Açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:
“Sorunlarımızı bu ülkede Marko Paşa hariç herkese anlattık herkes de durumumuzdan haberdar. Coşkun Yılmaz’ın Cezayir bankalarında bloke edilmiş parası var. Ne kadar var, ne için var neden tutuluyor? Bunu da bilemiyoruz. Lakin o bloke olan paralardan Vietnamlılar, Pakistanlılar hakkedişlerini aldılar. Hakkını alamayan bir tek Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olan işçiler kaldı. Biz sadaka istemiyoruz. Bize borç versinler istemiyoruz. Biz orda çalıştık Coşkun Yılmaz ile sorunları bizi çok da alakadar etmiyor. Biz emeğimizin karşılığını istiyoruz. İnan bu bizim hükümetimiz için de çok zor bir olay değil, çok zor bir iş değil. Ben bu işi telefonla da çözeceklerine inanıyorum. Gitmeleri gerekiyorsa gitsinler, birilerini göndermeleri gerekiyorsa göndersinler.
Buradan Cezayir Cumhurbaşkanı’na sesleniyorum. Biz orada iki ay boyunca bu projeleri emeğimiz ile oksijen altında yapıp sizlere teslim ettik ve şu anda Cezayir vatandaşları kullanmaktadır. Direnişimiz mücadelemiz devam edecek. Cezayir tarafından olsun Türkiye tarafında olsun bu parayı alana kadar gitmeyeceğimiz yer kalmayacaktır.”