Emekli büyükelçiler Şafak Göktürk ve Hüseyin Avni Botsalı, Türkiye ile Mısır arasındaki görüşmeleri değerlendirdi. Göktürk, "Süreç normalleşmenin ilk adımı değildir, büyükelçilerin tekrar görevlerine dönmesi gerekir. Bu normalleşmenin resmi adımıdır" derken; Botsalı ise "İlişkilerin normalleşmesi iki ülkenin de çıkarına olacaktır" değerlendirmesini yaptı.
Kahire Büyükelçiliği yapmış olan Emekli Büyükelçi Şafak Göktürk ve Emekli Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı, Mısır ve Türkiye görüşmelerini ANKA Haber Ajansı'na değerlendirdi.
"MISIR, İÇİŞLERİNE KARIŞILMASIN İSTİYOR"
Emekli Büyükelçi Göktürk, "Mısır’ın iki öncelikli beklentisi var, biri egemenliğine saygı ve içişlerine karışılmaması, ikincisi Libya" diyerek, ilişkilerin normalleşmesinde Mısır'ın isteklerini anlattı:
"Türkiye’deki Müslüman Kardeşler unsurlarının varlığı ve faaliyetlerinde hükümet tarafından kontrolünün sağlanması gerekiyor. İkincisi, öncelikle Libya’dır. Libya, Mısır’ın batı komşusu. Son 10 yıldır ülke kargaşa içinde. Bu, Mısır bakımından da önemli bir güvenlik sorunu haline geldi. Nasıl ki Irak ve Suriye’deki gelişmeler bizim hem sınır güvenliğimizi hem de istikrarımızı etkileyen gelişmelerdi, aynı şekilde Mısır da Libya’daki gelişmeler dolayısıyla endişeli. Güvenlik reflekslerini güçlendirdiği bir aşamada."
"İLİŞKİLERİN NORMALLEŞMESİ AYLAR ALACAK BİR SÜREÇ"
İlişkilerin normalleşmesi için öncelikle Türkiye ve Kahire büyükelçilerinin göreve dönmesi gerektiğini belirten Göktürk, "Bu normalleşmenin resmi adımıdır. Karşılıklı güvenin ve iş birliğinin belli bir noktaya gelmesini gerekiyor. Normalleşme aylar alacak bir süreç" dedi. Göktürk, "Şu anda başlayan süreç normalleşmenin ilk adımı değildir, normalleşme konusunda bir araştırma dönemidir" diyerek, "İki tarafın da birbirini yokladığını" söyledi.
"ARALIK’TA SEÇİMLERDEN SONRA DAHA KALICI YAPI OLACAK"
"Mısır ile Türkiye’nin yakın ilişki içinde olması aralarındaki görüş ayrılıklarının ortadan kalktığı anlamına gelmiyor" diyen Göktürk, iki ülke arasındaki görüşmelerin geleceğini şöyle yorumladı:
"Aralık ayında Mısır'da genel seçimlerin yapılması öngörülüyor, bu seçimlerden sonra daha kalıcı bir yapı ortaya çıkacak. Bu süreçte ülkede bulunan yabancı asker ve milislerin de çekilmesi isteniyor, Birleşmiş Milletler’den. Bu karar da Avrupa Birliği, Rusya ve ABD tarafından da istenen bir konu. Rusya’nın kendi milisleri de var ama Türkiye, beklentilerin üzerine döndüğü bir ülke konumunda."
"MISIR VE TÜRKİE JEOPOLİTİK ALANDA BİRBİRİNİ TAMAMLIYOR"
Görüşmeleri olumlu bulduğunu belirten Emekli Büyükelçi Botsalı ise "Mısır ve Türkiye iktisadi, jeopolitik alanlarda birbirini tamamlayan ülkelerdir. İlişkilerin normalleşmesi iki ülkenin de çıkarına olacaktır" dedi. İki tarafta da Arap Baharı döneminde güvensizlik oluştuğunu söyleyen Botsalı, "Karşılıklı diyalog ve güven inşa etmek de en temel önceliklerden birisidir" diye konuştu.
"İKİ ÜLKE ARASINDAKİ TİCARET DEVAM ETTİ"
Botsalı, "Her iki ülke de bu bunalımlı dönemde, siyasi kırgınlık ve hassasiyetlere rağmen; ithal ekonomileri arasındaki, özel sektörler, yatırımcılar arasındaki ilişkilerin zarar görmemesi için azami özen göstermişlerdir" diyerek, iki ülke arasındaki toplam ticaretin yılda dört milyar doların üzerinde olduğunu söyledi. Botsalı, "Ticaret, eskiden ağırlıklı olarak Türkiye lehine seyrediyordu, yüzde 70’ler oranında ihracat idi. Son yıllarda bu da dengelendi yüzde 50-50' ye yakındır. Menfaatler ortak ve karşılıklıdır" dedi.