Deva Partisi: ''Hükümet sosyal yardım fonu geliştirmeli''

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Elif Esen, " SGK prim borçları ve vergiler, şarta bağlı olmaksızın özel indirimlere tabi tutulmalı, gerekiyorsa küçük esnaftan hiç alınmamalıdır. Yeni açılan iş yerleri KOBİ ve küçük esnaf da desteklenmelidir" dedi.

25 Ekim 2020 Pazar 19:12
Deva Partisi: ''Hükümet sosyal yardım fonu geliştirmeli''

Esen, hükümetin verdiği desteklerden küçük esnafın yararlanamadığını belirterek, işsizliğin arttığına vurgu yaptı. "Sosyal yardım fonu" geliştirilmesi önerisinde bulunan Esen, "Devlet gereksiz harcamalarını, kamu harcamalarını kesmesi,  gereksiz projelerini şu dönem için öncelikle iptal etmesi ve yoksul ve yoksulluk çeken vatandaşlarına sosyal yardımlar için bütçe oluşturmadır" dedi.

Esen, şunları söyledi:

PANDEMİ SONRASI İŞSİZLİK ARTTI: Salgının başlamasıyla birlikte toplumda ekonomik hayatta ve sosyal hayatta kapanmalar toplumu da oldukça olumsuz etkiledi. İş yerlerinin kapanması, toplumun kapanması, yasaklar beraberinde işsizliği, işsizlikle birlikte yoksulluğu ve yoksullukla birlikte de yoksunluk çeken soyal desteğe ihtiyaç duyan kesimlerin büyümesine, hızla büyümesine sebep oldu. Nisan ayında Ticaret Bakanımızın açıkladığı veri 16 bin iş yerinin kapandığı konusundaydı. Elbette birkaç ay süren yasaklarla toplum kapandı. Toplum harcama yapmadı, işler dönmedi, ekonomi durdu. Özellikle KOBİ'ler açılan kredilerden faydalanamadılar. Krediler, teminatı olan daha üst ölçekli, maddi gücü yerinde olan iş yerlerine kaydı. Küçük KOBİ'ler küçük esnaf ise, bu teminatları gösteremediği için bundan faydalanamadılar. Bir yandan kiraları devam etti, kısmen de olsa eklektrik, doğal gaz, su masrafları devam etti. Çalışanlarını işten çıkarmak istemediler ondan devam etti, prim ödemeleri devam etti.

SOSYAL YARDIM FONU GELİŞTİRİLMELİ: SGK prim borçları ve vergiler, şarta bağlı olmaksızın özel indirimlere tabi tutulmalı, gerekiyorsa küçük esnaftan hiç alınmamalıdır. Yeni açılan iş yerleri KOBİ ve küçük esnaf da desteklenmelidir. Öncelikle elektrik masraflarında indirime gidilmeli, doğalgaz ve su giderleri hiç alınmamalıdır. İşsizlikle birlikte oluşan yoksulluk ve yoksunluk yükü, sosyal hizmet ve desteklere olan ihtiyacı artırıyor. O zaman hızla sosyal yardım ve destekleri için fon geliştirilmesi bunula ilgili planlamalar yapılması gerekmektedir.

GEREKSİZ HARCAMALAR YAPILMAMALI: Devlet gereksiz harcamalarını, kamu harcamalarını kesmesi,  gereksiz projelerini şu dönem için öncelikle iptal etmesi ve yoksul ve yoksulluk çeken vatandaşlarına sosyal yardımlar için bütçe oluşturmadır.

YARDIMLAR DÜZENLİ HALE GELMELİ: Koronavirüs sonrası yapılan sosyal desteklerde 3 fazdan bahsedildi, 1000'er liralık 3 faz. Bunun yanı sıra 'Biz Bize Yeteriz Türkiyem' kampanyası kapsamında toplanan paralarla ailelere 1000'er lira aktarıldığından bahsedildi. Bu 1000'er liralar bir kereye mahsustu ve farklı ailelere verildi. Peki, 1000 lira bir kere mahsus verildiğinde bu sosyal yardım ihtiyacı olan aileleri ne kadar geçindirdi? Yapılan sosyal desteklerin, yardımların ailelerin yoksulluk seviyelerine göre artan oranlarda ve düzenli yapılması gerekmektedir."

Son Güncelleme: 25.10.2020 19:15
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.