2020 Tokyo Olimpiyatları'nın Akılda Bıraktıkları...

Japonya’nın başkenti Tokyo’da 23 Temmuz – 8 Ağustos arasında düzenlenen 32. Yaz Olimpiyat Oyunları, dün yapılan kapanış töreni ile sona erdi. Tokyo 2020, 13 madalya ile Türkiye olimpiyat tarihinde en fazla sayıda madalya kazanılan oyunlar oldu. Türkiye oyunları; toplam madalya sayısı sıralamasında 20., altın madalya sıralamasında ise 35. olarak bitirdi. Olimpiyat bayrağı Paris2024 oyunları için Fransa'ya teslim edildi.

09 Ağustos 2021 Pazartesi 11:48
2020 Tokyo Olimpiyatları'nın Akılda Bıraktıkları...

Okçuluk branşında Mete Gazoz altın madalya; boks branşında Busenaz Sürmeneli altın, Buse Naz Çakıroğlu gümüş madalya; karate branşında Eray Şamdan gümüş; Ali Sofuoğlu, Merve Çoban ve Uğur Aktaş bronz madalya; tekvando branşında Hakan Reçber ve Hatice Kübra İlgün bronz madalya; güreş branşında Rıza Kayaalp, Yasemin Adar ve Taha Akgül bronz madalya; cimnastik branşında Ferhat Arıcan bronz madalya kazandı. Sonuç olarak iki altın, iki gümüş, dokuz bronz madalya kazanılmış oldu.

Olimpiyat Stadyumu’nda 8 Ağustos Pazar günü (dün) düzenlenen Kapanış Töreni’nde Türk bayrağını olimpiyat şampiyonu boksör Busenaz Sürmeneli taşıdı. Törende Olimpiyat bayrağı, bir sonraki Olimpiyat Oyunları’na 2024 yılında ev sahipliği yapacak olan Paris’e devredildi. Olimpiyat bayrağını Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo teslim aldı. Aynı anda Paris’te çeşitli kutlamalar yapıldı.

UZAYDA DA DEVİR TESLİM VARDI

Tokyo’daki resmi devir teslimden birkaç saat önce Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) uzay istasyonunda da devir teslim yapıldı. Japon astronot Aki Hoshide olimpiyat bayrağını Fransız astronot  Thomas Pesquet’ye devretti.

İLKLERİN OLİMPİYATI TOKYO

2020 Tokyo Olimpiyatları Türkiye için ilklerin olimpiyatı oldu. Okçulukta Mete Gazoz, Türkiye olimpiyat tarihindeki ilk okçuluk madalyasını şampiyon olarak kazandı. Türkiye'nin ilk kez katıldığı kadınlar boks branşında Busenaz Sürmeneli kazandığı altın madalya ile ilk şampiyon kadın boksör oldu. Sürmeneli geçmişte erkek boksörler altın madalya alamadığı için olimpiyatlarda Türkiye’nin boksta kazandığı ilk altın madalyanın sahibi olarak da tarihe geçti. Buse Naz Çakıroğlu da gümüş madalya elde ederek kadınlar bokstaki Türkiye'nin ilk olimpiyat madalyasını kazanmış oldu. Cimnastikte milli sporcular ilk kez genel tasnif ve alet finallerinde Türkiye'yi temsil ederken, Ferhat Arıcan paralel aletinde kazandığı bronz madalya ile Türkiye'nin ilk cimnastik madalyasını elde etti. Yasemin Adar ise Türkiye'nin kadınlar güreşteki ilk madalyasını, bronz madalyayla kazandı. Olimpiyat oyunlarına ilk kez dahil olan ve yedi sporcuyla mücadele eden Türkiye, 4 madalya kazanmayı başardı. Ayrıca Türk milli karatecileri karate branşında olimpiyatlarda kürsüye en çok çıkan ülke oldu. Voleybolda kadın milli takımı ilk defa çeyrek finale çıkma başarısı gösterdi. Atıcılıkta ilk kez Ömer Akgün'le, yelkende ise Alican Kaynar ile finalde yarışıldı.

2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları, Türkiye'nin 13 madalya ile en çok madalya kazandığı oyunlar olurken, bunda ilk kez olimpik branş olan Karateden gelen 4 madalyanın da etkisi büyük oldu. Türkiye'nin olimpiyat geçmişi şöyle:

TÜRKİYE, CUMHURİYET TARİHİNDE İLK KEZ 1924 PARİS OLİMPİYATLARI'NA KATILDI

1924 Paris Olimpiyat Oyunları’na gruplar halinde giderek katılan Türk sporcular 19 futbolcu, 11 atlet, 5 güreşçi, 3 bisikletçi, 2 halterci ve 1 eskrimciden oluşuyordu. Türkiye, 1924 Paris Olimpiyatları'nda madalya elde edemedi.

1928 Amsterdam Olimpiyat Oyunları, Türkiye Cumhuriyeti’nin katıldığı ikinci oyunlar oldu. Tamamı erkek 40 sporcunun katıldığı yarışmalarda bir dördüncülük, bir altıncılık, iki yedincilik ve bir sekizincilik alarak adlarını Olimpiyat Onur Kütüğü’ne yazdırdılar.

İLK MADALYALAR VE İLK KADIN SPORCULAR 1936 BERLİN OLİMPİYAT OYUNLARI'NDA KAZANILDI

1936 Berlin Olimpiyat Oyunları, madalya kazanılan ve kadın sporcularımızın katıldığı ilk oyunlar oldu. Türkiye'nin; futbol, basketbol, güreş, binicilik, bisiklet, eskrim ve yelken dallarında ikisi kadın 60 sporcu ile katıldığı oyunlarda ilk olimpiyat madalyasını serbest güreşte Ahmet Kireççi (Mersinli) ile kazandı. Bronz madalya kazanan Ahmet Kireççi'nin ardından grekoromen 61 kg'da Yaşar Erkan altın madalyanın sahibi oldu. Türkiye, kazandığı iki madalyayla oyunları 19. sırada tamamladı.

GÜREŞ HARİCİNDE İLK MADALYA ÜÇ ADIM ATLAMA İLE ATLETİZMDE KAZANILDI

1948 Londra Olimpiyatları'na Türkiye'den biri kadın olmak üzere toplam 68 sporcu katılırken, Türkiye adına toplamda 12 Türk sporcu madalya aldı. Türkiye tamamı güreş sporundan olmak üzere toplam altı altın madalya kazandı. Güreş haricinde kazanılan tek madalya (bronz), atletizm erkekler üç adım atlama branşında kazanıldı. Türkiye, 1948 Olimpiyatları'nda takım halinde 7. sırayı alma başarısı gösterdi.

1952 Helsinki Olimpiyatları'nda Türkiye'yi, tamamı erkek 60 sporcu temsil etti. Türkiye, kazandığı iki altın ve bir de bronz madalya olmak üzere tamamı güreşte üç madalya kazandı. Ülkeler sıralamasında 16. oldu.

1956 Melbourne Olimpiyatları'na Türkiye'den 15 sporcu gidebildi. Türkiye'nin kazandığı yedi madalyanın tamamı da güreşten elde edildi.

1960 Roma Olimpiyatları'nda Türk güreşçiler yedi altın madalya kazandılar. Yine güreşte iki gümüş madalyanın daha kazanılmasıyla Türkiye dokuz madalyayla ülke sıralamasında 6. sırayı elde etti.

1964 Tokyo Olimpiyatları'nda iki altın, üç gümüş ve bir bronz madalya kazanan Türkiye'nin kazandığı tüm madalyalar yine güreşten gelirken, Türkiye kazandığı 6 madalyayla ülke sıralamasında 16. sırayı elde etti.

1968 Meksiko Olimpiyatları'nda Türkiye iki altın madalya kazanırken, madalyalar yine güreşten geldi.

1972 Münih Olimpiyatları'nda Türkiye sadece bir gümüş madalya kazanabildi. Türkiye'nin olimpiyatlardaki tek madalyası yine güreşten geldi.

1976 Montreal Olimpiyatları'nda Türkiye madalya kazanamadı.

1984 Los Angeles Olimpiyatları'na Türkiye toplam 48 sporcuyla katıldı. Boks dalında iki bronz madalya kazanılırken üçüncü ve son madalya güreş branşında bronz oldu.

İLK OLİMPİYAT REKORU HALTERDE NAİM SÜLEYMANOĞLU İLE KIRILDI

1988 Seul Olimpiyatları'nda ilk kez bir Türk sporcusu, olimpiyat rekoru kırma başarısı gösterdi. 60 kiloda toplam 342,5 kiloluk derecesiyle dünya ve Olimpiyat rekorları kırarak altın madalya kazandı. Serbest güreşte Necmi Gençalp gümüş madalyayla Türkiye'ye döndü.

TÜRKİYE OLİMPİYAT TARİHİNDE KADIN SPORCUNUN KAZANDIĞI İLK MADALYA BARSELONA'DA KAZANILDI

1992 Barselona Olimpiyatları'nda Türkiye'yi sekizi kadın, toplam 47 sporcu temsil etti. Türkiye; Barselona Olimpiyatları'nda iki altın, iki gümüş ve iki bronz olmak üzere toplam 6 madalya kazanırken, judoda Hülya Şenyurt'un bronz madalya almasıyla Olimpiyatlar tarihi boyunca ilk kez bir Türk kadın sporcu, kürsüye çıkma başarısı gösterdi.

1996 Atlanta Olimpiyatları'na Türkiye adına 9'u kadın, toplam 54 sporcu katıldı. Halterci Naim Süleymanoğlu; bir kez daha altın madalyaya ulaşarak üst üste üç olimpiyat altın madalyası kazanan halterci unvanıyla olimpiyatlar ve Türk spor tarihine geçti. İkisi halterde, ikisi de güreşte olmak üzere dört altın madalyanın yanı sıra birer de gümüş ve bronz madalya elde edildi. Türkiye, bu oyunlarda madalya sıralamasında 20. basamakta yer aldı.

TEKVANDODA İLK MADALYA

2000 Sidney Olimpiyatları'nda Türkiye'nin 15'i kadın, 44'ü erkek olmak üzere toplam 59 sporcusu vardı. Güreşte Hamza Yerlikaya, halterde Halil Mutlu, judoda Hüseyin Özkan altın madalya kazanan sporcular olurlarken bronz madalya alan Hamide Bıkçın Tosun ise tekvando dalında Türkiye'ye ilk madalyayı getiren sporcu oldu. Türkiye 2000 Sidney Olimpiyatları'nı toplam beş madalyayla 26. sırada tamamladı.

2004 Atina Olimpiyatları'na Türkiye 21'i kadın toplam 66 sporcuyla katılım sağladı. Türkiye, oyunlar sonucunda üçü altın, üçü gümüş, dördü de bronz olmak üzere toplam 10 madalya kazandı.

2008 Pekin Olimpiyatları'nda Türkiye 12 branşta 19'u kadın olmak üzere 68 sporcu ile temsil edildi. Türkiye, tek altın madalyasını güreşte Ramazan Şahin'le kazanırken, dört gümüş ve üç bronz madalyayla olimpiyatları 37. sırada tamamladı.

2012 Londra Olimpiyatları'nı Türkiye; bir altın, bir gümüş ve bir bronz olmak üzere üç madalyayla tamladı.

2016 Rio Olimpiyatları'nı Türkiye; bir altın, üç gümüş, dört bronz olmak üzere toplamda sekiz madalyayla kapattı. Bu sonuçla genel sıralamada 41. sırada yer aldı. Madalyaların beşi güreşten gelirken diğerleri halter, atletizm ve tekvandodan geldi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.