“Mahalle merkezli demokrasiler”, günümüzün vazgeçilmez toplumsal gerekliliğidir.
İktidarın muhtarlara olan ilgisi; demokrasimizi geliştirme niyetli olmadığı gibi, siyasi uzantılı bir dönüşümün makyajlanmasından ibarettir.
Özlük haklarından tutun da, yetkilerine kadar atıl durumda bekletilen ve adeta ön-büro görevlisi gibi görülen muhtarlarımızın yapısal sorunlarında bile gerekli samimiyeti göstermeyen Hükümet, bu tutumunu son seçim kanununda; oy pusulası özensizliğiyle de göstermiştir.
Şöyle ki;
Birleşik oy pusulasına dâhil edilen muhtarlar, toplu oy kullanımında, “evet” ya da “tercih” mührünü seçmenin yanlışlıkla muhtar adayının pusulasına da vurması durumunda, bu oyların geçerli olup olmaması durumu, kanunda tam olarak belirtilmemiştir. Anlaşılan, sandık kurulu başkanlarının adeta inisiyatifine bırakılan bir durum oluşturulmak istenmektedir!
Bu konunun özellikle Y.S.K tarafından açıklığa kavuşturulması gereklidir.
TÜRKİYE’DE “ŞEHİRSİZ-KENTLER” YARATILARAK “MUHTARLIK KURUMU” YOK EDİLECEK !
Kentleşme, Şehirleşmenin önünde gidiyor.!!!!
“Mahalle merkezli demokrasi” de, Muhtarlarımız halka en yakın birimler olarak, demokrasimizin baş tacıdır.
Köy kanunun yürürlüğe girdiği yıl, Türkiye nüfusunun %85’i köylerde yaşarken 2017 yılında bu oran % 6’ ya düşmüştür. Yani, 1924 yılından günümüze köylerin nüfus içindeki payı sürekli azalmıştır.
Birde buna, “Büyükşehir yasası” ile köylerin, kentsel mahalle statüsüne dönüştürülmesi süreci de eklenmiştir.
Dolayısıyla, kentsel alana ve hizmetlere dâhil edilen muhtarlık sistemi yeniden kurgulanmalı ve Demokratik yerel yönetim basamağı olarak, kapsamlı ve yeniden bir düzenleme yapılmalıdır. Peki, böyle bir niyet var mıdır? Hayır !
İktidarın son gündeminde yer alan, 50 ilin " Bütün şehir” İlan edilmesiyle; köy muhtarlığından, mahalle muhtarlığına dönüşen ve kentleşmenin maliyetlerinden nasibini alan muhtarlık kurumunun, toplumun belli bir Sosyo-Ekonomik gelişme düzeyinden sonra, artık sönükleşeceği ve yalnızlaşacağı da söylenmektedir.
Bu vesile ile Eğer yeniden bir yapılanmaya gidilmedikçe;
Mahalle biriminin, sosyal ilişkilerinin zayıfladığı önemli bir halkanın tarih olması ile;
Muhtarlıkların "yok hükmüne" girme ve gelecekte işlevini yitirme tehlikesi de vardır. !
AKP ‘nin “kentsel alanlarda” büyük bir oy kaybı yaşadığı bilinmektedir.
Taslak halinde olan ve 50 İlimizi kapsayacak “Bütünşehir” düzenlemesinin yasallaşması durumunda; il ve ilçe belediye seçimlerinde; kırsal ve yarı kırsal yerleşimlerimizde “hizmeti artıracağız” söylemiyle, bindirilmiş oy devşirilmesi ve ikamesi yapma niyetinde olduğu, Muhtarlarımızın ve bizimde malumumuzdur.
"Bütünşehir yasa tasarısı" hazırlığıyla ilgili olarak konuyu, bu açıdan da yakından takip etmekteyim.
güzel ve yerinde bir yorum.