CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, “2014 ve 2020 yılları arasında devlete ait kurumların kullandığı krediler için ödedikleri kur farkın toplam tutarı 77 milyar 919 milyon lirayı buldu. Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osmangazi Köprüsü, Menemen- Aliağa- Çandarlı Otoyolu projelerinin sözleşmelerinde yapılan değişikliklerle bu şirketlere daha fazla gelir elde etmelerinin yolu açıldı. 2020 yılında bu üç projedeki şirketler, 884 milyon lira daha fazla gelir elde etti. Şirketler adeta Merkez Bankası çalıştırıyormuş gibi para basmaya devam ediyor” dedi.
CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 2020 kesin hesabı ve 2022 bütçe görüşmeleri devam ederken; ANKA Haber Ajansı’nın sorularına yanıt verdi.
“DEMİRYOLLARI GÜVENLİĞİ İÇİN SÖYLEDİĞİ RAKAM GEÇERSİZ”
Bakan Adil Karaismailoğlu’nun yaptığı sunumdaki "Demiryolunda güvenliği artırmak üzere sinyalli hatlarımızı yüzde 172 artırdık" açıklaması ve demiryollarının güvenliği ile ilgili olarak Yavuzyılmaz, şunları söyledi:
“Özellikle çoklu ray sistemlerinin bulunduğu yerlerde; yani bir hızlı trenin, banliyö treninin ya da demiryolu aracının aynı anda yan yana geçiş yapacağı yerlerde bugüne kadar olan kazaları hepimiz biliyoruz. Sinyalizasyon yatırımlarının, Devlet Demir Yolları yatırımlarda ve ihalelere ancak ikmal yoluyla sonradan eklendiğini veya yapıldığını ve aynı zamanda da korelasyonu sağlanmadığı, yani farklı demiryolu güzergahlarında farklı demiryolu teknolojilerinin kullanıldığını ve birbirleriyle uyumlandıramadığı Sayıştay raporlarında yazıyor. Kaç kilometrelik hatta sinyalizasyon yapılmış, kaç kilometrelik hatta yapılmamış’ sorusuna eğer Sayın Bakan yanıt verirse bu ‘yüzde 172 artırdık’ dediği rakamın aslında ne kadar geçersiz ve düşük rakam olduğunu da vatandaşımız görmüş olacak. Çorlu tren faciasına, Pamukova’daki tren faciasına, Marşandiz tren istasyonuna baktığımızda tırnak içinde sinyalizasyon eksiği ile ilgili faciaya baktığımız zaman, AK Parti hükümeti her zaman makinisti sorumlu tutmuştur. Onun dışında bunun bedelini ödememiştir. Kaybedilen canların vebali de hepsinin üzerine kalmıştır.”
“ŞİRKETLER MERKEZ BANKASI ÇALIŞTIRIYORMUŞ GİBİ PARA BASMAYA DEVAM EDİYOR”
Bütçe hazırlanırken 9.2 olan dolar kurunun yükselmesi ile ulaşımdaki garanti ödemelerin nasıl etkileneceği yönündeki soruyu Yavuzyılmaz, şöyle yanıtladı:
“Kurun bu şekilde yükselmesi yandaş şirketleri daha da zengin hala getiriyor. Zaten AK Parti, ekonomik tercihlerinde vatandaşı değil yandaşı seçiyor. Sayıştay genel uygunluk bildirim raporlarını incelediğimizde; 2014 ve 2020 yılları arasında devlete ait kurumların kullandığı krediler için sadece ödedikleri kur farkın toplam tutarı 77 milyar 919 milyon lirayı buldu. Bu parayla 2021’in hemen başında asgari ücreti 3 bin 500 TL yapmak mümkündü, 6 milyon konut kiracısına her ay 2 bin TL kira yardımı yapmak mümkündü, 138 bin atanamayan öğretmenin tamamını atamak mümkündü, 12 yıl boyunca onlara ödenecek maaşlar hazırda tutulabilirdi, EYT’liler emekli edilebilirdi, 1 buçuk milyon EYT’linin 5 yıl boyunca ödenecek maaşı hazır hale getirilebilirdi. Tüm bunları yapmadı, AK Parti ne yaptı? Ekonominin dengesini alt üst etti, dolar ve avronun fırlamasına neden olacak kararlar aldı. Kara Yolları Genel Müdürlüğü Sayıştay raporları sansürlü şekilde açıklandı. Sansürlenmemiş rapora göre; 2020 yılında Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osmangazi Köprüsü’nü içine alan proje, Menemen- Aliağa- Çandarlı Otoyolu projelerinin sözleşmelerinde yapılan değişikliklerle bu şirketlere daha fazla gelir elde etmelerinin yolu açıldı. 2020 yılında bu üç projedeki şirketler 884 milyon lira daha fazla gelir elde etti. Yılda bir kez yapılan garanti ödemelerinin sayısı ikiye çıkarıldı. Bu daha fazla ödenen tutarlarda bu şirketlere ortalama daha 8 ay erken ödendi. Üç proje de 8 buçuk milyar liralık yapılan garanti ödemesi tutarına sahip olan kişi bankaya koysa, 8 ay içinde ne kadar faiz gelecekse, faizini bile AK Parti bu şirketlere peşkeş çekmiş oluyor. Şirketler adeta Merkez Bankası çalıştırıyormuş gibi para basmaya devam ediyor.”
Ulaştırma özelinde yapılan garanti sözleşmelerin nasıl iptal edileceğine ilişkin Yavuzyılmaz, şunları söyledi:
“Sözleşmelerin yapım maliyeti, şirketlerin elde etmesi gereken kâr marjı belli. Biz önce buralardaki hortumları keseceğiz. Yapım maliyeti üzerinden belirlenecek olan gider kalemleri ile birlikte şu anda yapılan kamuya devir tarihleri konusunda geriye çekişlerle birlikte bu şirketlerle masaya oturacağız. Vatandaşlarımızın köprü, tünel, otoyolu ve havalimanlarında garanti ödemeleri yaparak fakirleşmesini değil mümkün olduğunca onların yaşam standardını yükseltecek tedbirleri almak için hazırlıklarımızı yapmış durumdayız.”