TBMM Sanayi Komisyonu Üyesi ve Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, dün açıklanan Orta Vadeli Program ile ilgili olarak değerlendirmelerde bulundu.
Hükümetin Türkiye gerçeklerini doğru okumadığını ifade eden Tarhan; “Türkiye’nin akıl ve bilimle barışması, sanayideki 4.0 teknolojisine kapıyı açması gerekiyor” dedi.
Açıklanan Orta Vadeli Plan’a göre, 2016 yılı büyüme tahminin yüzde 4.5’ten, yüzde 3.2’ye, 2017 yılı için ise yüzde 5’ten,yüzde 4.4’e çekildiğini, 2018 ve 2019 için ise yüzde 5 oranında büyüme hedefi belirlendiği hatırlatan Tahsin Tarhan; büyüme tahminlerindeki revizenin bir başarıymış gibi yansıtıldığını, bu küçülmenin ciddi bir değerlendirmeye muhtaç olduğunu ifade etti.
Tarhan açıklamasında;
“Hükümet, Orta Vadeli Plan ile ilgili açıklamalarında, söz konusu büyüme hedeflerindeki revizenin dış ve iç faktörlere bağlı olduğunu söylüyor. Ekonomiyi sürekli planlar açıklayarak düzeltmeniz mümkün değil. Öncelikle, bu hedef küçültmedeki nedenler doğru bir şekilde belirlemek ve bu koşulların oluşmasının nedenlerini doğru analiz etmek gerekiyor. Dış ve iç faktörleri doğru okuyamazsanız doğru çözümü bulmanız mümkün değil. Ülkedeki olağanüstü hal ve uygulamaları tüm yatırımcıları ürkütecek düzeyde. İstikrarın olmadığı bir ortamda yatırımcıdan söz etmemiz mümkün değil. Bir zincirin halkaları şeklinde değerlendirmek lazım her şeyi. İstikrarın olmadığı bir ortamda yatırımcı, yatırımcının olmadığı bir ortamda da üretici olmaz. Oysa ekonomideki büyüme ancak üretimle sağlanabilir. Yerli üretimi gerçek anlamda desteklemek gerekiyor. Verdiğiniz teşvikler gerçekçi değil. Mecliste OHAL öncesinde yaptığımız yasama çalışmalarında teşviklere ilişkin ciddi bir eksiklik olarak gördüğümüz etki analizleri yapılmadığını defalarca ilettik. Ancak iktidar bu uyarılarımızı dikkate almadı.”
Resmi Gazetede detayları açıklanacak olan Orta Vadeli Planı gerçekçi bulmadığını da ifade eden Tarhan; “Üretimin önündeki engelleri kaldırmalı, üretim girdilerindeki vergi yükünü azaltmalı ve rekabeti arttırmalıyız. Bilim, akıl ve donanımla eğitimi birleştirip üretimi destekleyecek somut teşviklerle ekonomiyi ayağa kaldırmak mümkün olacaktır.” Dedi.
Son Güncelleme: 05.10.2016 13:00