Meclis Başkanlığı yarışı TBMM Genel Kurulu’nda sona erdi. İlk iki turda sonuç çıkmadığı için üçüncü tur oylaması yapıldı. AKP ve MHP adayı Mustafa Şentop, 328 oyla yeniden Meclis Başkanı oldu.
TBMM Genel Kurulu, 5 adayın yarıştığı Meclis Başkanlığı seçimi için toplandı. Seçimde, AKP’nin ikinci kez aday gösterdiği Tekirdağ Milletvekili Mustafa Şentop, CHP Ankara Milletvekili Haluk Koç, HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu, İYİ Parti Gaziantep Milletvekili İmam Hüseyin Filiz ile Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş yarıştı. AKP’yi destekleyen MHP ise aday çıkarmadı. AKP tedbir amaçlı yedek aday olarak İstanbul Milletvekili Abdullah Güler’i de aday gösterdi. Güler ise aday gösterildikten iki saat sonra oturumun başlaması sırasında oylamaya geçilmeden önce dilekçe vererek adaylıktan çekildi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve Mithat Sancar da oylama için Genel Kurul’a geldi.
TBMM Genel Kurulu’nda, gündem dışı konuşmaların ardından grup başkanvekilleri yerlerinden söz alarak gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Daha sonra seçim sürecine ilişkin alınan karar gereğince, Genel Kurul’da Meclis Başkanlığı seçimine geçildi. TBMM Başkanvekili Celal Adan'ın seçim süreciyle ilgili bilgilendirme yapmasının ardından ilk tur oylamaya geçildi. İlk turda hiçbir aday 400 oy alamadı. AKP ve MHP Adayı Mustafa Şentop 324, CHP Adayı Haluk Koç ise 131 oy aldı, HDP`li Katırcıoğlu 50, İYİ Partili Filiz 34, TİP milletvekili Baş ise 9 oy aldı. 8 oy da geçersiz sayıldı.
Baş, ismini adaylıktan çekti. Baş, dilekçesinde,"TBMM Başkanlık seçimlerinde de bir kez daha emekçi halkın sesini taşımak üzere, aday olmuştum. Birinci tur oylaması sonrasında seçim kapsamında amaçlarımıza ulaştığımızdan hareketle adaylıktan çekiliyorum" ifadelerine yer verdi.
İkinci tur oylamada 599 milletvekili oyunu kullandı. Hiçbir aday üçte iki çoğunluk olan 400 oya ulaşamladı. Şentop 329, Koç 133 oy aldı, Katırcıoğlu 53, Filiz 36 oy aldı. Bir oy boş, 7 oy da geçersiz sayıldı.
Üçüncü tur oylamadan sonuç çıktı. 557 milletvekili oy kullandı. TBMM Başkanı 328 oyla yeniden Şentop oldu. 134 Koç oy, 51 Katırcıoğlu oy, 37 Filiz oy aldı.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’yle birlikte TBMM 27. Dönemi’nde AKP ile MHP tarafından TBMM Başkanlığı’na en son Başbakanlık görevini yürüten Binali Yıldırım seçilmişti. Yıldırım, İstanbul Belediye Başkan Adayı olması üzerine TBMM Başkanlığı’ndan istifa etmişti. İki yıl için seçilen Yıldırım’ın istifasının ardından kalan süre için yeniden seçim yapılmıştı. TBMM’de 24 Şubat 2019’da 542 milletvekilinin katılımıyla yapılan seçimin üçüncü turunda AKP Tekirdağ Milletvekili Mustafa Şentop, 336 oyla TBMM Başkanı seçilmişti.
ŞENTOP'TAN "TARAFSIZLIK" VURGUSU
Meclis Başkanı seçilen Mustafa Şentop, Genel Kurul'da yaptığı teşekkür konuşmasında "Şimdi artık seçim tamamlanmıştır. Bundan sonra, Anayasa, İçtüzük, diğer hukuk kuralları ve parlamento teamülleri çerçevesinde adalet ve tarafsızlıkla yüce Meclise hizmet etmeye çalışacağımdan kimsenin şüphesi olmasın" dedi. Şentop özetle şunları söyledi:
"Çatısı altında bulunduğumuz bu Yüce Meclis, 100 yıl önce istiklalimiz tehdit aktında iken asil ve onurlu bir direniş olarak doğan Millî Mücadele’nin merkezi olmuştur. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere istisnasız hepsini rahmetle, minnet ve şükranla andığımız Birinci Meclisin milletvekilleri, sadece bir yasama organı olarak çalışmamış, destansı İstiklal Mücadelemizi de yönetmiş ve yürütmüşlerdir. Bizler bu yıl, bu ulvî vazifeyi bihakkın yerine getiren Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 100’üncü yıldönümünü idrak ediyoruz. Aziz milletimiz ve yüreği Türkiye ile atan bütün dostlarımız için Meclisimizin açılışının 100’üncü yılını bir kere daha tebrik ediyorum.
Türkiye Büyük Millet Meclîsi’nin 100’üncü yıldönümünde ve bu vesileyle bir kez daha ifade etmeliyim ki, asil milletimizin o güne kadar gösterdiği cesaret ve kahramanlığın bir hulasası, o günden sonraki kahramanlıklarının önsözü sayabileceğimiz Millî Mücadele, tarihin bir döneminde yaşanmış bir hadise ve artık kapanmış bir fasıl değildir. Millî Mücadele, yalnızca bir çatışma süreci değil, aynı zamanda bir şuurun adıdır. Ve o şuur, el’an milletimizin zihninde ve yüreğinde, bu yüce çatının altında bütün hayatiyetiyle varolmayı sürdürmektedir.
O günlerden bu günlere, bütün zor zamanlarda, Milletimizin ümidi daima bu yüce Meclis’te olmuştur. Bugün de bu Meclis, Milletimizin iradesinin tecelligahıdır; en zor zamanlarda ümit bağladığı bir kurumdur; devletimizin ve siyasetin teminatı, demokrasinin kalbidir.
Bize düşen en önemli görev, şanla, şerefle, kahramanlıkla, fedakarlık ve vatanperverlikle mazisi şekillenmiş bu yüce Meclis’e layık olmak, Meclisimizin itibarını gözümüz gibi korumak, bu itibara halel getirecek her şeyden titizlikle kaçınmaktır. Milletvekilleri olarak, bu kutsal mekânı ortak aklın, Millet maslahatının ve çözüm üretmenin, medenice konuşmanın ve tartışmanın merkezi haline getirmek vazifemiz olmalıdır. Faydasız, sonuçsuz tartışmalarla, birbirimizi yorarak tükettiğimiz zamanın en önemli kaybımız olduğunu hiçbir zaman unutmamalıyız.
Türkiye Büyük Millet Meclisi, millette karşılığı olan her fikrin, telakkînin ve dünya görüşünün özgürce yer bulduğu bir mekândır. Türkiye’yi hedef almadığı, sivil siyasete kastetmediği ve şiddeti bir yöntem olarak benimsemediği müddetçe her siyasi fikir ve oluşum, bu yüce çatı altında var olmayı sürdürecektir.
Yüce Meclisin ve kıymetli milletvekillerinin destek ve takdiriyle seçildiğim bu şerefli görevi yürütürken, bu vazifeyi üstlendiğim süre zarfında, Türkiye’nin âlî menfaatlerini, milletimizin hukukunu, sivil siyasetin ve demokrasimizin sıhhatini, yüce Meclisimizin izzet ve itibarını korumak için bütün gücümle çalışacağım ve uygulamalarım daima a’zami bir dikkatle bu istikamette olacaktır.
Sözlerimin sonunda, 23 Nisan 1920’den bugüne kadar, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Gazi Meclisimizde görev üstlenmiş bütün Meclis Başkanlarımızın, milletvekillerimizin aramızdan ayrılanlarını şükranla ve rahmetle anıyorum. Hayatta olan Meclis Başkanlarımıza, milletvekillerimize sağlıklı, huzurlu bir ömür diliyorum.
Türkiye Büyük Millet Meclisinin Başkanlığına seçmek suretiyle hakkımda göstermiş olduğunuz itimat ve teveccüh için tekrar hepinize teşekkürlerimi sunuyorum. Bu vazife benim için çok büyük bir mazhariyettir ve yüce heyetinizin oylarında tecelli etmiş olan Aziz Milletimizin itimadıdır."