CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, sendikal hak ihlallerini meclis gündemine taşıdı. Konu ile ilgili meclis araştırması açılmasını isteyen Ağbaba'nin başvurusu şöyle:
SENDİKAL İHLAL KONUSUNDA DÜNYA LİGİNDE EN YUKARIDAYIZ
Ülkemizde çalışma yaşamında işçiler birçok hak ihlali ile karşı karşıya kalmaktadır. DİSK Araştırma Dairesi’nin 105. Uluslararası Çalışma Konferansı’na sunduğu raporda Türkiye’de son 14 yılda çalışma hayatında yaşanan hak ihlalleri açıklanmıştır. Hazırlanan raporda Türkiye’nin çalışma yaşamı açısından en kötü beş ülke arasında olduğu ve son 14 yılda 128 hak ihlali yaşandığı açıklandı. 1932 yılından beri ILO üyesi olan Türkiye, sözleşmelerin sadece yüzde 31’ini imzalamasının yanı sıra, sendikal haklara ilişkin sözleşmeleri en çok ihlal eden ülkeler arasında yer almaktadır. Türkiye 1995-2015 döneminde 87 sayılı Sendika Hakkı ve Özgürlüğünün Korunması Sözleşmesi nedeniyle 18 kez, 98 sayılı Sendikalaşma hakkı ve Toplu Pazarlık Sözleşmesi nedeniyle 18 kez ve 111 sayılı İstihdamda Ayrımcılık Sözleşmesi nedeniyle 11 kez Uzmanlar Komitesi raporlarına girmiş ve eleştirilmiştir.
Türkiye, raporlara dayalı denetimde olduğu gibi şikayetlere dayalı denetimde de sık sık gündeme gelen bir ülke olmuştur. Türkiye bugüne dek 38 vaka nedeniyle Sendika Özgürlüğü Komitesi’ne şikayet edilmiştir. 1980 sonrasında 27 vaka nedeniyle Sendika Özgürlüğü Komitesi tarafından ele alınmış ve bu vakaların 12’si 2003-2014 döneminde, AKP hükümetleri döneminde gerçekleşmiştir.
Özellikle AKP hükümetlerinin iktidarda olduğu yıllarda, sendikal hak ve özgürlükler bakımından yaşanan ihlaller hat safhaya ulaşmış, kişilerin kimi sendikalara üye olmaları için baskıya ve mobbinge maruz kaldığı, işlerinden olma tehdidiyle mevcut sendikalarından istifaya zorlandığı, sendikalı olduğu için işten çıkarıldığı durumlar yaygın olarak yaşanmaktadır. Son 15 yılda hükümet politikaları nedeniyle sendikalılaşma oranının gitgide düştüğü ve sendikal örgütlenmenin adeta parti örgütlenmesine dönüştürüldüğü bir duruma gelinmiştir.
Uluslararası Çalışma Örgütü ILO’nun 105. Çalışma Konferansı toplanırken Türkiye’nin ILO karnesi oldukça zayıf görünmektedir. ILO sözleşmelerinin sadece yüzde 31’ini onaylayan Türkiye, bu sözleşmelerin uygulanması için gerekli düzenlemeleri yapmamaktadır ve sözleşmelere uygun davranmamaktadır. ILO sözleşmelerine ilişkin yaşanan hak ihlalleri nedeniyle Türkiye sık sık ILO denetim organları gündemine alınmakta ve eleştirilmektedir. Türkiye en çok hak ihlali yaşanan ülkeler arasında ilk sıralarda yer almaktadır.
Tüm bu nedenlerle, sendikal hak ihlallerinin, istihdamda yaşanan ayrımcılıkların ve ILO sözleşmelerine ilişkin yaşanan hak ihlallerinin tespit edilerek gerekli çalışmaların yapılması amacıyla Anayasanın 98. TBMM İçtüzüğünün 104. ve 105. Maddeleri gereğince Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını arz ve teklif ederiz.
Son Güncelleme: 06.06.2016 12:15