CHP Genel Başkan Yardımcısı Semra Dinçer, kimyasal atık deposu olarak kullanıldığı iddia edilen Slough adlı geminin söküm için İzmir’deki Aliağa Limanı’na getirilmesini Meclis gündemine taşıdı. Dinçer; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye, “Bahsi geçen gemi için Tehlikeli Envanter Raporu hazırlanmış mıdır? Hazırlanmış ise bu rapor hangi tehlikeli maddeleri içermektedir” diye sordu.
CHP Ankara Milletvekili Semra Dinçer, uzun zamandır Libya’da bulunan ve kimyasal atık deposu olarak kullanıldığı iddia edilen Slough adlı geminin sökülmesi için Aliağa Limanı’na getirilmesine ilişkin, Mehmet Özhaseki’nin yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi.
Dinçer, önergesinde, “Bir yandan ülkemize getirilen plastik atıklarla, diğer yandan kimyasal yüklü gemilerin sökümü için ülkemize getirilmesi sonucunda iktidar, vatandaşlarımızın sağlığını tehlikeye düşürmekte, çevremizin kirlenmesine yok açmaktadır. Kötü giden ekonomiyi düzeltmek için her yolu deneyen iktidar, birkaç kuruş para gelecek diye ülkemizi çöplüğe çevirmektedir” değerlendirmesini yaptı.
“Bu gemi uzun zamandır Libya’da bulunmakta ve orada kimyasal atık deposu olarak kullanıldığı yönünde bilgiler var” diye belirten Dinçer, şunları kaydetti:
“TEHLİKELİ ENVANTER RAPORU’NUN HAZIRLANMASI, DEĞERLENDİRİLMESİ VE ATIĞIN HEM SÖKÜMÜ HEM DE BERTARAFI İÇİN PLANLAMA YAPILMASI GEREKMEKTEDİR”
“Geminin içinde binlerce ton kimyasal atık olduğu ve gemi için notifikasyon ve gas free işlemlerinin yapılmadığı yönünde ciddi iddialar var. Türkiye’ye söküm için gelen gemilerin, Türk karasularına girmeden önce çeşitli denetimlerden geçmesi gerekiyor. Ancak Slough adlı geminin karasularımıza girişinde bu işlemlerin yapılıp yapılmadığı konusunda bir bilgi bulunmamaktadır.
Ayrıca gemilerin kabulünden önce, söküm için Tehlikeli Envanter Raporu’nun hazırlanması, değerlendirilmesi ve atığın hem sökümü hem de bertarafı için planlama yapılması gerekmektedir. Bu işlemlerin yapılıp yapılmadığı konusunda da net bilgiler bulunmamaktadır. Bu işlemler için Bakanlık tarafından gerekli önlemlerin alınması, bu işlemlerin nasıl yapıldığı ya da yapılıp yapılmadığı hakkında şeffaf bir şekilde açıklama yapması gerekmektedir.”
Dinçer, Bakan Özhaseki’ye şu soruları yöneltti:
“Bahsi geçen gemi için Tehlikeli Envanter Raporu hazırlanmış mıdır? Hazırlanmış ise bu rapor hangi tehlikeli maddeleri içermektedir?
Bu maddelerin yönetimi nasıl planlanmıştır?
Geminin ön notifikasyon onayı var mıdır? Varsa bu onayın tarihi nedir?
Geminin gas free belgesi var mıdır? Varsa belgenin tarihi nedir?
Gemiye ilişkin, Liman Başkanlığı tarafından söküm izni verilmiş midir? Söküm işlemlerine başlanmış mıdır?
Gemiye ilişkin hangi ölçümler yapılmıştır?
Gemide ham petrol bulunduğu iddia edilmektedir. Buna ilişkin hangi analizler yapılmıştır? Yapıldı ise analiz sonuçları nedir? Ham petrol bulunduğu iddiaları doğru ise bunun miktarı nedir?
Temizlik aşamaları nasıl yürütülecektir? Hangi önlemler alınacaktır? İşçi sağlığı ve güvenliğine ilişkin ne gibi önlemler alınacaktır?
Tespit edilen ve gemiden temizlenen maddeler nasıl depolanacaktır? Tesisin bu maddeleri geçici depolamaya ilişkin izni var mıdır?”