"Şanlıurfalı üreticileri elektrik çarptı"

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun talimatıyla görevlendirilen CHP Heyeti, Şanlıurfa'da yüksek bedelli faturaları ödeyemediği için elektrikleri kesilen üreticilerle buluştu

16 Temmuz 2020 Perşembe 11:52
"Şanlıurfalı üreticileri elektrik çarptı"


ŞANLIURFA - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun talimatıyla oluşturulan CHP Milletvekili Heyeti, Şanlıurfa'da yüksek bedelli faturaları ödeyemediği için elektrikleri kesilerek mağdur edilen çiftçilerle 2 gün boyunca buluştu.

Tarımdan sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Adana Milletvekili Ayhan Barut, Osmaniye Milletvekili Baha Ünlü ve Şanlurfa Milletvekili Aziz Aydınlık'tan oluşan heyet, kent merkezi ile Hilvan ve Harran bölgelerinde üreticilerle bir araya gelerek sorunlarını dinledi ve çözüm için neler yapabileceklerini konuştu.


CHP LİDERİ GÖREVLENDİRDİ
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun talimatıyla görevlendirilen CHP Milletvekili Heyeti, 2 gün boyunca Şanlıurfa'da yüksek bedelli faturaları ödeyemeyince elektrikleri kesilen ve elektrik enerjisiyle sulama yaptıkları mağdur edilen çiftçilerle görüşmeler yaptı. Tarımdan sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Adana Milletvekili Ayhan Barut, Osmaniye Milletvekili Baha Ünlü ve Şanlurfa Milletvekili Aziz Aydınlık'tan oluşan heyete, CHP Şanlıurfa İl Başkanı Hayreddin Cidir, ilçe başkanları ve yöneticiler de eşlik etti.


HİLVAN'DA GÖRÜŞMELER YAPTILAR
Şanlıurfa'da ilk gün Hilvan İlçesi'ne geçen CHP Heyeti, Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar ve üreticilerle toplantı yaptı. Üreticilerin yaşadığı sorunları ve beklentilerini anlatan Başkan İpar ve çiftçiler, çözüm için CHP heyetinden yardım istedi. Hilvan Şoförler Esnaf Odası ile Hilvan Esnaf ve Sanatkarlar Odası'nı da ziyaret eden heyettekiler, Hilvan sokaklarında yurttaşlar ve esnaflar ile de görüşmeler yaparak sorunlarını dinledi. Daha sonra Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Şanlıurfa Şube Başkanı Abdullah Melik, yönetim kurulu üyeleri ve ziraat mühendisleri ile bir araya gelen CHP Heyeti, elektrik sorunuyla ilgili kendilerine aktarılanları dinleyerek görüş alışverişinde bulundu. ZMO Şanlıurfa Şube Başkanı Abdullah Melik, heyettekilere ziyaretleri dolayısıyla plaket sundu.


HARRAN'DA MİTİNG GİBİ BULUŞMA
Şanlıurfa'daki temaslarının ikinci gününde Harran İlçesi'ne geçen CHP Heyeti'ni Harran Ovası'ndaki Göktaş Köyü'nde binlerce çiftçi karşıladı. Elektrikleri kesildiği için mağdur edilen üreticiler, kimisi 500 bin lirayı bulan, birim fiyatını göstermeyen, resmi niteliği bulunmayan kağıtlara yazılı fatura bedellerini göstererek isyan etti. Aşırı sıcağa rağmen büyük bir mitinge dönüşen buluşmada, "AKP istifa" sloganları yeri göğü inletti. Çiftçilerin büyük ilgi gösterdiği CHP Heyetindeki milletvekilleri, üreticilerin yaşadığı mağduriyeti ve sorunları dinleyerek not aldı. Tarımdan sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Adana Milletvekili Ayhan Barut, Osmaniye Milletvekili Baha Ünlü ve Şanlurfa Milletvekili Aziz Aydınlık'tan oluşan heyet, bölgenin durumuyla ilgili hazırlayacakları raporu CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na sunacaklarını ve kamuoyu ile paylaşacaklarını duyurdu.


"FATURA DİYE RESMİ NİTELİĞİ OLMAYAN KAĞIT VERİYORLAR"
Türkiye'nin en çok pamuk ve kırmızı mercimeğini üreten, antepfıstığı üretiminin yarısını karşılayan bölgede çiftçilerin tarımsal sulamada elektrik enerjisine muhtaç olduğunu vurgulayan milletvekilleri, şunları kaydetti:
"Şanlıurfa'da tarımsal üretimde en büyük sorun, tohum, gübre, zirai ilaç, mazot gibi temel girdilerin yanı sıra elektrik gücüyle tarımsal sulamanın yoğun yapılmasından kaynaklı elektriktir. Bölgeye elektrik dağıtan şirket Dicle EDAŞ verilerine göre, 2019 yılı sonu itibariyle 12 bin 600 tarımsal sulama abonesinin  1 milyar 750 milyon lira elektrik borcu var. Şirket, yüksek bedelli faturalarını ödeyemeyen çiftçilerin elektriğini hatlarını toplamak suretiyle kesiyor. Çiftçi mağdur edilirken, tarımsal üretim de büyük zarar görüyor. Elektrik kesildiği için büyük oranda elektrik enerjisiyle tarımsal sulamanın yapıldığı bölgede ürünler sulanamıyor, ürünler heba oluyor, tarımsal üretim darbe yiyor, ikinci ürün de ekilemiyor. Enerji hattının toplandığı bölgelerde faturasını yatıran yurttaşlar ve üreticiler de mağdur ediliyor. Derin kuyulardan, derelerden, uzak bölgelerden elektrik gücüyle sulama yapmak oldukça maliyetli oluyor. Üretim için suya, su için elektriğe bağımlı çiftçi, yüksek elektrik faturalarını ödeyemiyor. Örneğin 100 dönüm pamuğunu sulamak için elektrik şirketine 60-70 bin lira fatura ödüyor. Çiftçilere enerji birim fiyatını göstermeyen, resmi niteliği bulunmayan kağıtlara, elektrik bedeli yazılıp gönderiliyor. Ürünü para etmeyen, maliyetini bile karşılayamayan çiftçi elektrik faturasını ödeyemediği için hatları toplanmak suretiyle elektrikleri kesiliyor. Çiftçinin tarımsal destekleme primleri enerji şirketinin hesabına aktarılıyor. Müşterek arazilerde borcu olmayan çiftçinin de destekleme parasına el konularak mağdur ediliyor. Yüksek abonelik bedelleri nedeniyle çiftçi abone olamıyor. Tarımsal alanda kullanılan elektrik enerjisinin, çiftçiye ödeme gücüne uygun bir fiyat ile sağlanması zorunluluktur."

Son Güncelleme: 16.07.2020 14:24
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.