Denetimler Yapılmıyor
ÖZTUNÇ; “Türkiye’de 2019 yılında 8.602 adet denetleme yapılmışken, 2020 yılında yapılan denetim sayısı 5.553’de kalmıştır. Giresun’daki tesiste benzer olay 2018 yılında gerçekleşmiş. Firmaya bakıyoruz, Kütahya’da, Gümüşhane’deki tesislerinde de benzer vakalar yaşandı. Bu tesislere izin verilirken, hiçbir bilimsel referans dikkate alınmıyor. Firmalar her seferinde yeniden kapasite artışı başvurusu yaparak, faaliyetlerinin bütünlüklü olarak izlenmesini engelliyorlar. İşin kötüsü Bakanlık ve Danıştay da buna çanak tutuyor. Giresun’da da denetim yok. Firma kapasitesinin üzerinde çalışma yapıyor, barajın duvarı bu baskıya dayanamıyor.Şimdi burada kaza denilebilir mi? Burada, kasıtlı bir suç söz konusu” açıklamalarında bulundu.
Sonuçları Daha Ağır Olabilirdi
Siyanür ve diğer kimyasal atıkların depolandığı atık barajındaki çökmenin geçtiğimiz Perşembe gecesi saat 22.10 civarında gerçekleştiğini aktaran ÖZTUNÇ; “ Bu olay, 20 dakika önce gerçekleşseydi tesistebulunan 25 işçi yaşamını yitirebilirdi. Bu kadar ağır sonuçlara yol açabilecek bir faaliyet, bu kadar denetimsiz, bu kadar gelişi güzel bir anlayışla işletilebilir mi? Bölgenin içme ve kullanma suları, tarım alanları şimdi tehdit altında. 2018 yılında yaşanan aynı olay üzerine gerekli soruşturmalar yapılmaz, gerekli denetimler yapılmaz, gerekli tedbirler alınmazsa, tekrar aynı olaylar yaşanabilir. Bu vebal AKP’nindir. Ülkeyi getirdikleri durum budur” yorumunda bulundu.
Kelkit Ovasını Tehdit Ediyor
Şebinkarahisar’da bakır, kurşun ve çinko madenlerinin cevher zenginleştirmesinin yapıldığı tesiste meydana gelen patlam üzerine açıklamalarda bulunan ÖZTUNÇ; “Siyanürlü liçleme işlemi sırasında bir yandan sular kirletilmekte-zehirlenmekte, diğer yandan yüzey ve yeraltı suları azaltılmaktadır. Tesisin hemen yanında su kaynağı var. Binlerce ton kimyasal atık, Kılıçkaya Barajına dolacak. AKP’ye yıllardır haykırıyoruz, bu tesislere izin verirken dikkat edin, su kaynaklarını tehdit ediyor mu? Diye. Patlatma yüzünden şimdi Kelkit Çayı ve ovası tehdit altında. AKP “su içmeyin” uyarısı yaparak bu felaketin önüne geçeceğini sanıyor. 2018 yılında 8 milyon balık, bu tesisin zehirli atıkları yüzünden öldü. Balıklara su içmeyin mi diyecek AKP?” dedi.
Acilen Sağlık Taraması Yapılmalı
Siyanür, su kaynaklarının yok olmasına, biyoçeşitliliğin kaybedilmesine, sağlıklı gıdaya erişimin engellenmesine, hava-toprak kirliliği gibi birçok zarar ve ihlali bir arada getiriyor diyen ÖZTUNÇ; “Acilen bölgedeki içme ve kullanma sularında ölçümler yapılmalı, yurttaşlar ve hayvanlar sağlık taramasından geçirilmelidir” uyarısında bulundu.