YEM FİYATLARI HER GÜN YÜKSELİYOR
Orhan Sümer, “Fabrika yeminde hammadde olarak yüzde 50-60 oranında dışa bağımlı olan Türkiye, kaba yemde de önemli sorunlarla karşı karşıya. Samanın tonu 1200, yoncanın tonu 1600 lira seviyelerinde. Kuraklığın da etkisi ile sap, saman, kaba yem üretimi azalırken fiyatı her geçen gün yükseliyor. Besici ahırdaki hayvanına yem alacak parayı bulamaz hale geldi. İthal ürünler ve döviz kuru etkisi, her geçen gün çiftçilerimizi daha zor duruma sokuyor” dedi.
MERA ALANLARI İNŞAATA KURBAN EDİLDİ
Orhan Sümer, “Hayvancılık için olmazsa olmaz mera alanları ya verimsiz ya da amaç dışı kullanılıyor. Meraların turizm, madencilik, kentsel dönüşüm amacıyla rant gruplarına tahsis edilmesinden bir an önce vazgeçilmelidir. 4342 Sayılı Mera Kanunu ve Orman Teşkilat Kanunu mutlaka revize edilmelidir. Mera alanlarının giderek yok olması doğrudan yem fiyatlarına yansıyor. Yenilenebilir yem ortadan kalkınca ithal yem devreye giriyor. Halen yurt dışından ithal arpa alınması, kuraklığın getirdiği sorunlara Bakanlığın destek vermemesi, çiftçilerimizin ve hayvancılığın önemsenmediğini bir kez daha ortaya koymuştur.” dedi.
EKONOMİNİN ÇIKIŞ YOLU TARIM
Orhan Sümer, “Defalarca çiftçilerimize, besicilikle uğraşanlara, tarım emekçilerine destek verilmesi gerektiğini dile getirdik. Ne yazık ki iktidar tarımın önemini anlamak istemiyor. Bir kez daha hatırlatıyoruz. Çiftçisine destek vermeyen tarımsal kalkınmayı önemsemeyen Türkiye modelinde ekonomi düzelmeyecektir.” dedi.