"Öğretmenleri ‘Tahsilatçı’ Yaptılar!"

CHP’li vekil Mahmut Tanal, öğretmenlerin AKP iktidarının tutarsız politikalarının kurbanı olduğunu belirterek, “Öğretmenleri meslekten soğuttular. Okula ödenek gönderilmiyor. Velilerden para toplanılıyor. Öğretmenlerimiz tahsilatçı durumuna düşürüldü” dedi.

24 Kasım 2020 Salı 13:38
"Öğretmenleri ‘Tahsilatçı’ Yaptılar!"


CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, AKP iktidarının yanlış ve tutarsız politikalarının bir diğer kurbanının da öğretmenler olduğunu söyledi.

Tanal, ‘Tek Adam’ sisteminde maaşları yük olarak görülen öğretmenlerin yoksulluk sınırının altında bir yaşam sürdüğünü belirtti.
ÖĞRETMENLERİ MESLEKTEN SOĞUTTULAR

Eğitim emekçilerinin geçim sıkıntısının yanı sıra mobbing ve siyasi baskılarla da boğuştuğunu kaydeden Tanal, “18 yıldır ülkeyi yöneten AKP, hiçbir zaman öğretmenlerin dostu olmadı. Öğretmen demek, eğitim demek. Ama her yeni gelen bakan, öğretmenlerin, eğitimcilerin fikrini almadan kafalarına, hayallerine, Saray’da oturanın arzusuna göre eğitim sisteminde değişikliğe gitti. Bir türlü dikiş tutturulamayan eğitim sistemi, öğrencileri, velileri öğretmenleri perişan etti. Yapılan anket çalışmaları, öğretmenlerin mutsuz ve umutsuz olduğunu ortaya koyuyor. Öğretmenlerimizi meslekten soğuttular” dedi.
PANDEMİDE ÖĞRETMENLER YATIYOR DEMEK VİCDANSIZLIK!

Pandemi sürecinde “yatarak, çalışmadan maaş aldıkları” suçlamasına maruz kalan öğretmenlerin sahipsiz bırakıldığını ifade eden Tanal, “Öğretmenlerin koronavirüs salgını dönemindeki fedakarlıkları yeterince topluma anlatılmadı. ‘Yatıyorlar’ denilen eğitim emekçileri, Vefa Sosyal Destek Gruplarında görev aldılar. Filyasyon ve mahalle denetim ekiplerinde yer aldılar. EBA sistemiyle canlı sınıf oluşturdular. Öğretmenler, öğrencilerin uzaktan eğitime erişmeleri için çırpınıp durdu. Öğrencilerinin evinde internetinin, bilgisayarının, televizyonunun olmaması, eğitim kahramanlarını kahretti. Sürekli velilerle irtibat kurdular. Öğrencilerin sorunlarıyla ilgilendiler. Online eğitim problemini çözmek için arayış içerisine girdiler. Hatırlayın, Kahramanmaraş’ta edebiyat öğretmeni Aziz Serin, internette yaşadığı sorun nedeniyle öğrencilerine ders anlatabilmek için çıktığı tepede, kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdi. ‘Öğretmenler yatarak maaş alıyor’ demek vicdansızlıktır! Öğretmenlere savunmasız bırakanlar utansın! Bu süreçte ‘Öğretmen maaşları yük’ açıklaması da talihsiz bir açıklamaydı. Öğretmenler yük değil, başımızın tacıdır” şeklinde konuştu. 
ÖĞRETMENLERİ TAHSİLATÇI DURUMUNA DÜŞÜRDÜLER

CHP’li vekil Mahmut Tanal, eğitim hizmetine yeterli kaynak ayrılmadığını vurgulayarak, “Devlet, okullara yeteri kadar ödenek göndermiyor. Okul ihtiyaçları için velilerden para toplanılıyor. Öğretmenlerimiz utana sıkıla öğrenci velilerine ihtiyaç listesini uzatıyor, destek talep ediyor. Geleceğimizin mimarı öğretmenlerimizi tahsilatçı durumuna düşürüyorlar” ifadelerini kullandı.
ATANMAYAN ÖĞRETMENLER SORUNU

Atanamayan öğretmenler sorunu ile öğretmenler arasındaki eşitsizliğin çığ gibi büyüdüğünün altını çizen Tanal, “Bu iktidar döneminde ataması yapılmayan öğretmen sayısı 100 binlere ulaştı. Mesleklerini icra edemeyen öğretmen adayları, çok kötü koşullarda yaşam mücadelesi veriyor. Diğer yandan ücretli ve sözleşmeli öğretmenler sorunu var. ‘Eşit işe eşit ücret’ ilkesiyle hareket edilmiyor. Hiçbir özlük hakları, güvenceleri olmadan, tam yatırılmayan bir SGK primi ve düşük maaş karşılığında çalışan ücretli öğretmenlerin talepleri görmezden geliniyor. Sözleşmeli öğretmenlik deseniz, o da modern köleliktir. Özel öğretim kurumu çalışanı öğretmen ve öğreticiler, ‘Belirli Süreli İş Sözleşmesi’ nedeniyle kıdem, ihbar tazminatı başta olmak üzere birçok haktan mahrum bırakılıyor. Özel öğretmenleri süregelen mağduriyetlerinin son verilmesi amacıyla hazırladığımız kanun teklifi, Meclis’te gündeme alınmıyor” dedi.
EN FAZLA ENGELLİ PERSONEL AÇIĞI MİLLİ EĞİTİM’DE

Milli Eğitim Bakanlığı’nın engelli bireylerin istihdamı konusunda sınıfta kaldığını belirten Tanal, “En fazla engelli kontenjan açığı bulunan kamu kurumu hangisidir?’ diye sorduğumuzda, açık arayla karşımıza Milli Eğitim Bakanlığı çıkıyor. Bakanlığın, yüzde 4’lük kotayla belirlenen engelli personel çalıştırma yükümlülüğüne uymadığını görüyoruz. Kamu kamu kurumlarında Kasım 2019 itibariyle toplam engelli kontenjan açığı 7 bin 119. Bu sayının 5 bin 86’sı, yani yüzde 76’sı, Milli Eğitim Bakanlığı’na ait. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, güncel verileri henüz kamuoyuyla paylaşmadı. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı’nın boş engelli kadroları için personel alımı gerçekleştirmesini bekliyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Son Güncelleme: 24.11.2020 14:04
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.