"Milli ve Stratejik Kurumumuzu Kim Özelleştirmek İstedi?"

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Türkiye Elektromekanik Sanayi AŞ’nin (TEMSAN) görüşüldüğü Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu’nda (KİT) söz alarak, Temsan'ın özelleştirme girişiminin yanlışlığına, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun istisna maddesine dayandırılarak kurulduğu söylenen saadet zincirine ve dalga enerjisi konularına dikkat çekti.

03 Aralık 2020 Perşembe 13:39
"Milli ve Stratejik Kurumumuzu Kim Özelleştirmek İstedi?"

TEMSAN Genel Müdür Vekili Akil Murad Güllüoğlu ve yönetim kadrosunun da hazır bulunduğu toplantıda Kaya, şu konulara değindi:

TEMSAN’I ÖZELLEŞTİRMEK KİMİN FİKRİYDİ?

“TEMSAN gibi millî, stratejik, ağır sanayi kuruluşumuzun 15/06/2015 tarih ve 2015/55 no.lu Özelleştirme Yüksek Kurulu Kararı'nın 3'üncü maddesiyle özelleştirilmesi düşünülmüş. TEMSAN ile birlikte kritik teçhizatlar ülkemizde de üretilmeye başlanmış; yerli sanayimizin desteği, iç ve dış paydaşlarımızın katılımıyla, sektörde yerli katkı oranı artmaya başlamış; enerji projeleri için kalite-maliyet optimizasyonu ve işletme bakım ve olanakları açısından söz konusu teçhizatların TEMSAN koordinasyonuyla yerli sanayide temin edilebilir hâle gelmesi yatırımcılarımız ve yerli sanayimize birçok avantajlar sağlamış; elektrik arz güvenilirliğinin ve kalitesinin korunması da bu avantajların başında geliyor. Şimdi, bu kadar millî ve stratejik bir kuruluşun hangi aklın ürünü olarak özelleştirilmesi düşünülmüş? Sonrasında ne düşünülerek bu karardan vazgeçilmiş. İyi ki geçilmiş, yaptığı ve yapacağı işlere baktığımız zaman gerçekten Türkiye'nin en önemli ağır sanayi kuruluşlarından biri olma yolunda, sizlerin de yoğun uğraşları sonucunda, güzel işleriniz sonucunda. Dolayısıyla bu kadar stratejik bir kurum hangi aklın ürünü olarak özelleştirme kapsamına alınmış, özelleştirilmesi düşünülmüş?”

KAYA’DAN DALGA ENERJİSİ ÖNERİSİ

TEMSAN Genel Müdür Vekili Akil Murad Güllüoğlu’na; kurumun dalga enerjisiyle ilgili çalışmalarının olup olmadığını soran Kaya, “Üç tarafı denizlerle çevrili bir ülkede yaşıyoruz, dolayısıyla çok uzun kıyı şeritlerimiz var ve bu kıyı şeritlerimizdeki dalga enerji potansiyelinin değerlendirilmesi gerekiyor. Sayın Genel Müdürüm, bu konuda yaptığınız çalışma var mıdır, dalga enerjisinden elektrik üretimi konusu ne aşamadadır?”

TEMSAN, 36 İŞİN 30’UNU İHALESİZ YAPTIRDI

“TEMSAN ile EÜAŞ arasında imzalanan protokol sözleşmelerinde çok sayıda santralde alım ve rehabilitasyon işinin ihalesini TEMSAN'ın aldığını biliyoruz; 2016 yılında 700, 2017 yılında 995 kişi TEMSAN adına söz konusu işlerde çalıştırılmış. TEMSAN, yapımını üstlendiği işleri öncelikle şirket imkânlarıyla yapmalı, zaruri hâllerde KİT mevzuatı ve kendi satın alma ihale yönetmeliklerine uygun şekilde yüklenici firmalarına iş yaptırmalıydı. Ancak Sayıştay denetim raporlarına yansıyan bilgilere göre, TEMSAN Kamu İhale Kanunu ile Satınalma ve İhale Yönetmeliği hükümlerine aykırı olarak yüklenici firmalara iş dağıtmıştır. TEMSAN, 2017 yılında 17 işten 13'ünü, 2018 yılında 19 işten 17'sini makam oluru veya doğrudan sözleşme imzalayarak şirketlere ihalesiz olarak vermiş, kalan diğer düşük tutarlı işleri de şirket imkânlarıyla gerçekleştirmiştir. Bununla da kalınmamış bu işleri ihalesiz alan firmalar da başka sözleşmeler yaparak alt yüklenici firmalara bu işleri yaptırmıştır.”

BİRİLERİ ARADAN MİLYONLAR KAZANDI

“Baktığımızda, TEMSAN'da bir saadet zinciri kurulduğu kuşkusu oluşmaktadır ki basında, kamuoyunda buna benzer tartışmaların yapıldığını sizler de biliyorsunuz. Birileri hiç iş yapmadan, aradan büyük kazançlar elde etmiştir. Kurulan bu saadet zinciri 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun 3'üncü maddesinin (o) bendiyle açıklanmış, ancak söz konusu durum Kurumunuzun aldığı işi ihalesiz, doğrudan sözleşmelerle ve makam olurlarıyla yüklenici firmalara verdiği gerçeğini, o firmaların da alt yüklenici firmalara verdiği gerçeğini ve alt yüklenici firmaların da büyük paralar kazandığı gerçeğini değiştirmiyor.”

KİM BU FİRMALAR?

“Ben, buradan yola çıkarak sizlere 2019 ve 2020 yıllarında Kurumunuz hangi işleri, hangi yüklenici firmalara vermiştir diye soruyorum. O yüklenici firmalar da bu işleri başka alt yüklenici firmalara devretmiş midir? Bu alt yüklenici firmalar hangileridir? TEMSAN neden Kamu İhale Kanunu'nun istisna maddesinden yararlanarak yüklenici firmalara iş yaptırıyor yani neden bu istisnadan yararlanma ihtiyacı duyuyor? Sözde küllerinden doğan TEMSAN -ki ben de buna katılıyorum- buna neden ihtiyaç duyuyor, bunun altında yatan sebepler nelerdir? Ayrıca devletin bu iş için harcadığı tutar bu yöntemle katbekat artmıyor mu? Bu durumda kamu yararı gözetilmediği apaçık ortadayken üstüne kamu zararı gerçekleşmiyor mu? TEMSAN'ın 2019 ve 2020 kâr-zarar tablosu nedir? 2019 ve 2020'de yapılan işlerin yıl ve şirket bazında maliyetleri nedir?”

Son Güncelleme: 03.12.2020 14:41
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.