İktidarın “yerli” ve “milli” enerji politikalarının tamamen bir kandırmacadan ibaret olduğunu ifade eden Ahmet Akın, “Yeni eğitim ve öğretim yılında okullardan ısınma amaçlı kullanılmak üzere ithal kömür için ihaleye çıkıyorlar. İktidardan biri de kalkıp ne yapıyorsunuz diye sormuyor. Bu iktidarın neresi yerli neresi milli? Hadi gelin elinizi taşın altına koyun her okulu yenilenebilir enerji ile ısıtalım, aydınlatalım” dedi.
CHP’li Ahmet Akın, Balıkesir’de dahil olmak üzere 5 ilde 2019-2020 eğitim öğretim yılında okullarda ısınma amaçlı kullanılmak üzere ithal kömür için ihale şartnamelerinin hazırlandığı, toplamda 6 il için 62 bin 951 ton ithal kömür alımı yapılacağını bildirdi. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yanıtlanması istemiyle soru önergesi veren Ahmet Akın, okullarda neden ithal kömür kullanıldığını sordu. Bakan Selçuk’a yönelttiği önergesinde, Türkiye’nin kömür değerleri, ithalatı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın çalışmaları hakkında bilgi veren Ahmet Akın, “Milli Eğitim Bakanlığı “Milli” ve “Yerli” kömürü dolayısıyla milli ve yerli enerjiyi neden tercih etmemektedir?” diye sordu.
Ahmet Akın Bakan Ziya Selçuk’a şu soruları yöneltti:
“Balıkesir, Manisa, İzmir, Konya, Aydın ve Danizli illerimizin Milli Eğitim Müdürlükleri; fındık kömür, ceviz kömür, parça kömür olmak üzere 6400 kcal/kg ile 7200 kcal/kg arasında toplamda 62 bin 951 ton ithal kömür alımı için ihale şartnameleri hazırlanmıştır. Hangi mevzuata göre 6400 kcal/kg ya da 7200 kcal/kg kalorilik kömürlerin yakılması ile okulların ısıtılması yapılacaktır?
Okullarda kullanılmak üzere neden ithal kömür satın alınmaktadır?
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın eylem planları içerisinde enerjide arz güvenliği ve kaynak çeşitliliğinin sağlanması hedefine hizmet edecek düzeyde yerli kömür üretiminin sürdürülmesine yönelik eylemler bulunmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı “Milli” ve “Yerli” kömürü dolayısıyla milli ve yerli enerjiyi neden tercih etmemektedir?
İthal kömür yerli kömürden daha mı ucuzdur ki sadece bu 6 ilimize toplam 62 bin 951 ton ithal kömür alınacaktır? Yerli ve milli olan linyit ya da taş kömürü okullarımızın ısıtılmasında kullanılsa cari açığın kapatılmasına katkı sağlamaz mı?
İhalelerde bahse konu olan kömürlerin ısıl değerlerine bakıldığında neden Türkiye’de rezervi bulunmayan kömürlerin ısıl değerleri verilmiştir? TKİ’nin Tunçbilek tesislerinde çıkarılan linyit kömür 3000-3500 kcal/kg ısıl değeriyle bu tesislerin tamamının ve lojmanlarının ısıtılmasında kullanılırken ve daha yeterli olabilirken okullarımızda neden tercih edilmemektedir?
Okullarımızın aydınlatılması ve ısıtılmasında yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanılması için plan, proje ve çalışmalar var mı? Okullarımızda ne zaman yerli ve milli yenilebilir enerji kaynaklarından yararlanacaksınız?”