CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, Türkiye’de deyim yerindeyse ikinci el traktör kıtlığı yaşandığını söyledi. Traktör fiyatlarının da adeta tavan yaptığını belirten Tanal, çiftçinin tarlasını sürecek, mahsulünü toplayacak traktör bulamadığını aktardı.
İKİNCİ EL TRAKTÖR FİYATI SIFIR TRAKTÖR FİYATINA YAKLAŞTI
Özellikle memleketi Şanlıurfa’da çiftçilerin son derece sıkıntıda olduğunu anlatan Tanal, Şanlıurfalı hemşerilerim arayarak dert yandı. İkinci el traktör fiyatlarının sıfır traktör fiyatına yaklaştığını söylediler. Biz de konuyu araştırdık. Zaten piyasada ikinci el traktör bulunamıyor. Haliyle sıfır traktörlerin de fiyatı yükseldi. Köylümüz sıfır traktör de alamıyor. Kamu bankasının traktör kredisinden şartlar nedeniyle yararlanamıyorlar. Çiftçimizin eli kolu bağlı, bekliyor. Koronavirüs salgını, tarımın, hayvancılığın önemini bir kez daha ortaya koydu ama çiftçimiz traktör kıtlığı nedeniyle kötü bir dönem geçiriyor” dedi.
TRAKTÖRLERİ TIRLARA YÜKLEYİP GÖTÜRÜYORLAR
İkinci el traktörlerin Türkiye piyasasında bulunamamasının en önemli sebeplerinden birinin de sistematik bir şekilde yurt dışına ikinci el traktör satışının yapılması olduğunu ifade eden Tanal, “Şanlıurfalı hemşerilerim, 2019 sonbaharından itibaren kentteki ikinci el traktörlerin toplanıp yurt dışına götürüldüğünü anlattı. Buna göre, aracı şahıslar, galericiler, bazı firmalar tarafından çiftçiden, köylüden ikinci el traktörler satın alındı. Paraya ihtiyacı olan vatandaş da traktörünü sattı. Toplanan traktörler 15’er, 20’şer gruplar halinde tırlara yüklenerek Irak başta olmak üzere İran, Azerbaycan ve Suriye’ye götürülüyor. Şanlıurfa’daki ikinci el traktörleri silip süpürdüler! Çevre ülkelerin Türkiye’deki ikinci el traktörlere yönelmesi dikkat çekici. Traktörler Irak, İran, Azerbaycan ve Suriye gibi ülkelere taşınınca çiftçi traktörsüz kaldı. İkinci el traktörlerde fiyatlar yüzde yüz arttı. 30 bin liralık traktör 60 bine, 60 bin TL’lik traktör 120 bine çıktı. Akçakale’nin bir köyünde muhtarımız anlattı. Kendi traktörünü 105 bin liraya satmış. Bir ay sonra 40 bin lira kar teklif etmiş ama traktörünü geri alamamış. Saman, ayçiçeği çöpünü ithal eden bir ülke olarak çiftçinin adeta eli ayağı olan traktörleri ise yurt dışına gönderiyoruz. Bu gidişle Türkiye genelinde, GAP bölgesinde tarım diye bir şey kalmayacak” şeklinde konuştu.