CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ABD Büyükelçisi John R. Bass ile genel merkezdeki makamında görüştü. Basına kapalı olarak yaklaşık bir saat süren görüşmede, Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz da bulundu. Edinilen bilgilere göre, görüşmede Bass öncelikle Kılıçdaroğlu’na Artvin’deki saldırı nedeniyle geçmiş olsun dileklerini iletti. Görüşmede, 15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasındaki süreç, Fethullah Gülen’in iadesi ile Suriye konusu ele alındı. Görüşmede, Kılıçdaroğlu’nun, darbe girişimi sonrasındaki sürecin hukukun üstünlüğü çerçevesinde yürütülmesine büyük önem verdiklerini, bunun için hem parti içinde hem de TBMM’de çaba sarf ettiklerini aktardığı belirtildi. OHAL kapsamındaki KHK’ların hukuka uygun olup olmadığı ile ilgili endişelerini dile getiren Kılıçdaroğlu’nun, OHAL’in yürürlük süresini aşan, devleti yeniden şekillendiren düzenlemeleri doğru bulmadıklarını, bunları Anayasa Mahkemesi’ne götürebileceklerini söylediği kaydedildi. Kılıçdaroğlu’nun, “Bu sürecin bir cadı avına dönüştüğü yönünde yoğun şikayetler geliyor. OHAL döneminin en kısa sürede tamamlanmasını arzu ediyoruz” dediği ifade edildi. GÜLEN’İN İADESİ, SURİYE MESELESİ Görüşmede, Fethullah Gülen’in Türkiye’ye iadesi konusu da gündeme geldi. ABD Büyükelçisinin Türkiye’nin iade talepleriyle ilgili, “Hukuki bir konu, hukukun üstünlüğü ilkesi çerçevesinde ele alınıyor” dediği öğrenildi. Cerablus operasyonu kapsamında Suriye meselesinin de ele alındığı görüşmede, ABD Büyükelçisi Bass’in “Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunmasından yanayız” ifadelerini kullandığı belirtildi. 'BAZI KHK'LAR İÇİN DAVA AÇABİLİRİZ'
02 Eylül 2016 Cuma 16:06
Kılıçdaroğlu da darbe girişimi sonrasındaki sürecin hukukun üstünlüğü çerçevesinde yapılmasına büyük önem atfettiklerini, bunun için hep parti içinde hem TBMM'de çaba sarf ettiklerini ifade etti ve "OHAL sürecinin ötesine geçip, etki doğuracak bazı KHK'ları Anayasa Mahkemesine taşıyabileceklerini" kaydetti.
Kılıçdaroğlu, görüşmede, "Normalde parlamentonun yetkisinde olan konuların KHK'larla düzenlenmesini doğru bulmadıklarını, bu sürecin 'bir cadı avına' dönüştüğü yönünde yoğun şikayetlerin geldiğini, OHAL sürecinin en kısa sürede tamamlanmasını arzu ettiklerini" aktardı.
Büyükelçi Bass ise bu süreçte hukukun üstünlüğüne, yargının bağımsızlığına ve tarafsızlığına değer verdiklerini ifade etti.
AKPM BAŞKANI İLE GÖRÜŞME
Öte yandan, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Pedro Agramunt da Kılıçdaroğlu ile görüşmesinde, Türk halkını, Türk demokrasisini desteklemek ve iş birliğini geliştirmek için Türkiye'de bulunduklarını aktardı.
Demokrasinin yine demokrasi kanalıyla savunulacağını vurgulayan Agramunt, Kılıçdaroğlu’na FETÖ'nün devlete nasıl sızdığına ilişkin sorular yöneltti.
Kemal Kılıçdaroğlu da devlete FETÖ'nün sızmadığını, yerleştirildiğini iddia ederek, bunların kimler olduğunun, siyasi ayağını kimlerin oluşturduğunun tartışılması gerektiğini vurguladı.
Son Güncelleme: 03.09.2016 10:07