Rabia Naz Vatan Başta Olmak Üzere Şüpheli Çocuk Ölümlerinin Araştırılması ve Bu Konuda Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu Üyesi olarak 4 ay bu komisyonda Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına görev yapan ve komisyon üyesi milletvekilleriyle birlikte Ankara dışında da çalışmalarda bulunan Av. Sevda Erdan Kılıç, “şüpheli bir şekilde hayatlarını kaybeden bu çocukların katillerinin ne zaman cezalandırılacağını” Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e sordu.
CHP Milletvekili Av. Kılıç, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Adalet Bakanlığının 2022 yılı bütçesi üzerinde konuşma yaptı.
“Adalet Bakanlığı ve diğer kurumların bütçelerinin hayırlı uğurlu olmasını” dileyerek sözlerine başlayan Av. Sevda Erdan Kılıç, Adalet Bakanlığı’na ayrılan bütçenin genel bütçe kanunu teklifi içindeki payının yüzde 1,76 olmasının kabul edilemeyeceğini vurguladı. CHP’li Av. Kılıç, “Adalet mülkün temeliyken, ekonomi ve dış politikadan tutun da hemen hemen her şey adalet sistemine bağlıyken, Adalet Bakanlığı bütçesinin genel bütçede bu kadar küçük yer alması çarpık bir bakış açısını yansıtıyor.” dedi.
TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Kılıç, Adalet Bakanı Gül’ün geçen günlerde İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencilerine, taktir ettikleri çok güzel bir konuşma yaptığını ifade etti.
“Ülkemizde yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı maalesef kağıt üzerinde kaldı”
Bakan Gül’ün öğrencilere, “Demokrasinin en büyük kazanımı muhalefettir” dediğini, “Statükoya teslim olmayın; gerekirse köprüyü geçmeyin, köprüyü geçip onurunuzu zedelemeyin” gibi çok doğru ifadelerde bulunduğunu anımsatan Av. Sevda Erdan Kılıç, konuşmasına şöyle devam etti:
“Gerçi bugüne kadar hep temiz bir dil kullandınız, bu yüzden çok teşekkür ediyoruz. Sabahki konuşmanız da öyleydi, hakikaten güzel konuşmalar yapıyorsunuz. Ama maalesef son 19 yıldır ülkemizde hukukun uygulanması pek öyle anlattığınız gibi olmadı.
Hakim ve savcıların bağımsızlık ve tarafsızlıklarının dayanağı, özlük hakları ve mesleki güvencelerinden kaynaklanıyor. Ancak ülkemizde yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı maalesef kağıt üzerinde kaldı. Yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı için hakim ve savcılar ile yargı çalışanlarının özlük haklarının muhakkak güçlendirilmesi gereklidir. Yargı mensupları eğer ay sonunu düşünürlerse sağlıklı kararlar alamazlar. Ülkemizin malum ekonomik durumu da ortada.”
“Bakanlık personeli, diğer kurum personellerine göre ruhen ve fiziken daha fazla yıpranıyor”
CHP İzmir Milletvekili Av. Kılıç, adliyelerde çok yoğun ve yıpratıcı bir çalışma olduğunu belirterek, “Kamu kurumlarında çalışan personelin yaptıkları işin niteliği ve önemi, iş çokluğu ve iş gereklerinin meydana getirdiği psikolojik travmalar ve yıpranmalar var. Mesai sonrası dinlenme saatleriyle ilgili de çalışmalar yapılması gerekiyor. Adalet Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan personelin, diğer kurum personeline göre ruhen ve fiziken daha fazla yıprandığı ortada. O yüzden muhakkak iyileştirilmesi gerekiyor.” dedi.
Katip Üye Av. Sevda Erdan Kılıç, Bakan Gül’e yönelik şu soruları yöneltti:
“Yıpranma payı ile ilgili bakanlığın bir çalışması var mı? Malum ülkemizin gündeminde 3600 ek gösterge var. Temmuz ayında, ‘yıl sonunda 1000 hakim ve savcı alınacak’ demiştiniz. Şu ana kadar bir çalışma yapıldı mı, kaç kişi alındı şu güne kadar?”
“Aliağa Cezaevinde 2 bin personel çalışıyor fakat lojman 500 hanelik”
Cezaevi personelinin de çok sorunu olduğunu vurgulayan CHP’li Av. Sevda Erdan Kılıç, konuşmasında şunları belirtti:
“Hep personelin üniforması ya da kurum içi sorunlar konuşulur ama cezaevi personelinin asıl sorunları biraz da görmezden geliniyor. Onların özlük haklarından tutun da lojmanına, sivil personelin kıyafet yardımından taban aylığındaki iyileştirmeye kadar birçok ihtiyacı var. Örneğin benim ilimdeki Aliağa Ceza İnfaz Kurumunda 2 bin personel çalışıyor, fakat lojman 500 hanelik ve lojmanlarda da beş yılda bir sıra geliyor. Bu ciddi bir sorun. Ülkenin bu ekonomik şartlarında tek maaşla geçinmeye çalışan cezaevi personeli çok yüksek kiraları ödemekte zorlanıyor. Cezaevi personelinin bu taleplerini buradan size iletmiş olayım.”
“Kadına karşı şiddette, indirim sebeplerinin uygulanmamasıyla ilgili çalışma var mı?”
CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, Türkiye’nin kanayan yarasının kadın cinayetleri olduğunu kaydetti.
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e, “Kadına karşı şiddetin ayrı bir suç olarak tanımlanması, indirim sebeplerinin uygulanmaması ve ısrarlı takibin ayrı bir suç olarak tanımlanmasına ilişkin Bakanlığınızın bir çalışması var mı?” diye soran Başkanlık Divanı Üyesi Av. Kılıç, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:
“Son sözüm; Rabia Naz Vatan, Burak Oğraş, Volkan Beyhan, Ali Emir, Mehmet Doğan Köksal gibi şüpheli çocuk ölümlerine dair çocuklarımızın katilleri ne zaman cezalandırılacak ve acılı ailelerin, tüm kamuoyunun yüreğine bir nebze de olsa adalet ve vicdanlar açısından ne zaman su serpilecek diyor, tekrar bütçenin hayırlı olmasını diliyorum.”