MECLİS ARAŞTIRMASI İSTEDİ
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na Meclis Araştırma Önergesi sunan Ayhan Barut, "İtfaiyecilik dünyanın en riskli ve kutsal mesleklerinden birisidir. İtfaiye çalışanları yüzyıllardır kendi yaşamlarını hiçe sayarak vatandaşların hayatını kurtarmak için cansiperane görev yapmış ama buna rağmen çözüm üretilmeyen mesleki problemlerle baş başa bırakılmışlardır. İtfaiyeciler çalışma şartlarının ağırlığı ve görevlerinin yaşamsal riskinin yanında hem hak ettikleri ücretleri alamamakta hem de meslek grubunda sayılmamaktadır. İtfaiye çalışanlarının sorunlarının tespiti, mağduriyetlerin giderilmesi ve çözümü için gerekli araştırmanın yapılarak adım atılması amacıyla Anayasasının 98, TBMM İçtüzüğünün 104 ve 105'nci maddeleri uyarınca Meclis Araştırması açılmasını istiyoruz" dedi.
"KUTSAL BİR GÖREV YAPIYORLAR"
Kahraman itfaiyecilerin sorunlarına dikkat çeken Ayhan Barut, "İtfaiyecilerin duman bulunan tehlikeli kimyasallara maruz kalmaları nedeniyle, genel nüfusa kıyasla kanser ve diğer ciddi hastalık riskleri taşımaktadırlar. Ateşin içinde, kazanın ortasında kalan, intihar etmekte olan vatandaşın, duvara sıkışmış bir köpeğin, ağaçta kalmış bir kedinin, ayağına ip dolaşmış bir kuşun umudu olan itfaiyeciler, hayatın her anında ve her türlü zor şartlarda teknik beceri isteyen alet ve makinalar ile çalışan personellerdir" diye konuştu.
"SORUNLAR TESPİT EDİLSİN, ÇÖZÜM ÜRETİLSİN"
İtfaiye çalışanları dünyanın her yerinde saygı ve güven duyulan bir mesleği yaptıklarını ifade eden Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Maalesef itfaiyecilerin bir meslek hizmet sınıfının bulunmadığı gibi çalışma koşulları gün geçerek onları daha fazla zorlamaktadır. İtfaiye çalışanlarımız yurttaşların hayatını yangın, doğal afet ve büyük felaketlerden korurken kendi canları hiçe sayılmaktadır. Fiziksel, kimyasal ve psikolojik risk içinde çalışan itfaiyecilerimiz iş başındayken her an yaşamlarını kaybetme riski ile burun burunadır. Bu denli riskli bir görev içerisinde olan itfaiye çalışanlarının 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu Genel İdari Hizmetleri sınıfı içerisine dahil edilerek, masa başında görev yapan bir memur ile eşdeğer tutulması hiçbir gerekçeye sığmamaktadır. Bu sebeplerle itfaiye çalışanlarının sorunlarının tespiti ve çözümü için gerekli araştırmanın yapılarak itfaiye çalışanlarının özlük haklarının iyileştirilmesi, meslek grubu sayılmaları ve mağduriyetlerinin araştırılarak giderilmesine yönelik adımlar atılması amacıyla hazırladığımız Meclis Araştırması önergemize destek verilmesini istiyoruz."
15 Kasım 2020 Pazar 10:45
Son Güncelleme: 15.11.2020 10:48