Siyanür kullanarak hayata son verme yönteminin son günlerde arttığına dikkat çeken Öztürk, TBMM Başkanlığı’na verdiği araştırma önergesi ile meclis araştırması açılmasını istedi.
‘’İNTİHAR VAKALARINDA BÜYÜK ARTIŞ VAR’’
Ekonomik nedenlerle intihar edenlerin fazlalaştığına, dikkat çeken Öztürk, “Ülkemizde intihar geçmişte toplum tarafından çok istisnai bir vaka olarak bilinmekteyse de, son yıllarda başta ekonomik nedenler olmak üzere, hastalıklar, aile geçimsizliği gibi çeşitli nedenlerle intihar vakalarında artış görülmektedir. Türkiye'deki intiharlarla ilgili en son yayımlanan istatistik 2018 yılını kapsamaktadır. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre 2018 yılında Türkiye'de 3 bin 161 kişi hayatına son vermiştir.
İstanbul ve Antalya’da iki ailenin toplu intiharları dışında, İzmir’de bir genç anne ve babasını siyanürle zehirleyerek ölümüne sebep olmuştur. Ayrıca, basına yansıyan haberlerden, Mersin’de, Denizli’de ve İstanbul’da yaşanan intiharların da siyanüre bağlı olduğu öğrenilmiştir. Yine basında İzmir Bayraklı'da kimya öğrencisi olduğu öğrenilen bir gencin internetten siyanür sipariş ettiği ve siyanürün deney yaptığı sırada yere dökülmesi sonucu evdeki beş kişinin zehirlendiği, olayda iki kişinin yaşamını yitirdiği haberi yer almıştır. Ayrıca siyanür akıl sağlığı kontrol edilmesi gereken kişiler tarafından sokak hayvanlarının katledilmesinde de kullanılmıştır” dedi.
“SİYANÜRÜN İNTERNETTEN ALIM VE SATIMININ ÖNÜNDE BİR ENGEL YOK’’
Dikkat edilmesi gereken en önemli sorunun siyanürün alım ve satımının kontrole tabii tutulmaması olduğuna vurgu yapan Öztürk; “Madencilik ve böcek ilacı üretimine yönelik sanayi kolları dışında günlük kullanımının yok denecek kadar az olmasına rağmen siyanürün internet aracılığıyla alım-satımının yapılmasının önünde bir engel bulunmamaktadır. Siyanür, ‘Satışı Tehlikeli Kimyasalların Kontrol Yönetmeliğine’ dahil edilmemiştir. Aylardır benzeri yaşanan intihar ve cinayet vakalarına rağmen, Yönetmelikte de bir değişiklik yapılmamıştır” diye konuştu.
İyi Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk’ün önergesindeki sorular ise şöyle;
Ülkemizde son 1 yılda resmi kayıtlara geçen siyanürle intihar vaka sayısı nedir?
Ülkemizde son 1 yılda resmi kayıtlara geçen siyanürle cinayet vaka sayısı nedir?
Ülkemizde siyanür kullanarak sokak hayvanlarının ölümüne sebep olan vaka sayısı nedir?
Son bir yılda siyanürle intihar ve cinayet haberlerinin yaygın olmasına rağmen, siyanür satışının 11 Kasım 2019 tarihi itibariyle halen internette kolaylıkla temin edilebilmesinin nedeni nedir?
Siyanür satışı yapan işyerleri ve internet sitelerinin tespitine ilişkin bir çalışmanız bulunmakta mıdır? Siyanüre kolay ulaşımın engellenmesi için acilen bir tedbir alınması düşünülmekte midir?
Madencilik, böcek ilacı üretimine yönelik sanayi kolları dışında günlük kullanımının yok denecek kadar az olmasına rağmen, siyanüre neden kolaylıkla erişilmektedir?
Siyanür neden, “Satışı Tehlikeli Kimyasalların Kontrol Yönetmeliğine” dahil edilmemiştir?
Kontrole Tabi Kimyasal Maddeler Hakkında Yönetmeliğin 7. Maddesi uyarınca, üretime/ithalata konu yönetmelik eki kimyasal maddelerin yurt içinde gerekli denetimlerinin yapılabilmesi adına dağıtım kanallarının her birinin ve son kullanıcısının tespit edilmesini ve suistimalinin önlenmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda yapılan denetimlerde, kontrole tabi kimyasal madde satışına uymayan firma tespit edilmiş midir? Bu firmalara uygulanan cezai yaptırım nedir?