CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, pandemide işverenlerin ‘ahlak ve iyi niyet’ gerekçesiyle işten atma yöntemi haline gelen Kod 29’la ilgili kanun teklifi vererek, işçiyi haksız yere işten atan işverene ceza verilmesini istedi.
Koronavirüs pandemisiyle beraber işten çıkarmalar yasaklandığı için işverenlerin işçiyi atma yöntemi İş Kanunu’nun 25’inci Maddesi’nde düzenlenen ‘ahlak ve iyi niyet’ kuralı oldu. ‘Ahlak ve iyi niyetten’ atılan işçilerin iş çıkış bildirimi Sosyal Güvenlik Kurumu’na Kod 29 olarak işlenmeye başladı. Bu Kod 29’la işten atılan işçiler tazminat ve diğer haklarını alamadığı gibi başka işyerinde işe başlamak istediklerinde yeni işveren bu işçinin ‘ahlak ve iyi niyet’ kuralı nedeniyle işten atıldığını görebiliyor.
CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil de işçilerin Kod 29 mağduriyetinin ortadan kaldırılması için TBMM’ye kanun teklifi verdi. Yeşil teklifinin gerekçesinde “Emekçi hem işinden oluyor, hem de ‘ahlaksız’ damgası yiyor, birinin bu rezilliğe dur demesi gerekiyor” yorumunda bulundu.
Yeşil, bu mağduriyete kayıtsız kalınamayacağını kaydederek, şunları belirtti:
“AKP’nin neoliberal çizgideki anlayışı iş barışını bozuyor. Salgın dönemini bahane ederek emekçi kesimi daha fazla mağdur ediyorlar. Ellerinden gelse kıdem tazminatını dahi bir gün bekletmeden kaldırırlar ancak emekçi kesimin tepkisinden korkuyorlar. Salgın nedeniyle zaten çok zor günlerden geçiyoruz, bir de üzerine işten çıkartma yasağının istisnası olan ahlaksızlık gerekçesi yapılan ahlaksızlıkların üstünü örtmek için kılıf olarak kullanılıyor. Bu yanlışı düzeltmek boynumuzun borcudur. Eğer gerçekten samimilerse, emekçinin mağdur edilmesinin önlenmesi için gerekli düzenleme en kısa zamanda Meclisten geçirilir. Esas ahlaksızlık, salgın döneminde emekçiyi ekmeğinden etmektir.”
CHP’li Yeşil’in teklifinde İş Kanunu’na yeni madde eklenmesi istenirken, mahkeme kararıyla işçisini haksız yere Kod 29 ile atan işverenlere idari para cezası verilmesi ve işçiye tazminatlarının ödenmesi düzenleniyor.