İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger'in veda ziyareti öncesinde, Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü (FAO) Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu ile bir araya geldi. İBB olarak önceliklerinin İstanbulluları sağlıklı gıdaya ulaştırmak olduğunun altını çizen İmamoğlu, “Bu bizim en önemli politikalarımızdan bir tanesi. Covid-19 pandemisi ile birlikte tüm dikkatlerimiz sağlığa dönmüşken insanların direk sağlığını etkileyen sağlıklı gıdaya ulaşmaları konusunda çok ciddi motivasyona sahibiz. Kararlı adımlar atmaktan da çekinmeyeceğiz” diye konuştu.
İmamoğlu, Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü (FAO) Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu ile Saraçhane’deki makamında bir araya geldi. Gutu’ya, FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık ile FAO İletişim ve Ortaklıklar Uzmanı Aylin Alpagut da eşlik etti.
VİOREL GUTU: “FAALİYETLERİNİZDEN ETKİLENDİK”
İBB’nin yürütmüş olduğu faaliyetlerden çok etkilendiklerini kaydeden Gutu, “Sizlerin 125 okulda 38 bin öğrenciye farkındalık eğitimlerinin verilmesi bizi çok etkiledi. Bundan dolayı da sizlerle çalışabileceğimizi, işbirliği yapabileceğimizi düşündük” dedi.
Dünyadaki tüm gıdanın üçte birinin israf edildiğini, amaçlarının da bu israfın önüne geçmek olduğunu belirten Gutu, şöyle devam etti:
“Covid-19 öncesinde 820 milyon insan açlıkla mücadele ediyordu. 7 milyarlık dünya nüfusunun pandemi sebebiyle açlıkla mücadele eden insan sayısında yüze 12-14 oranında bir artış gözlendi. ‘Gıdanı Koru Kampanyası’ ile Türkiye’de ciddi bir adım attık. Okullarda çocuklara yönelik eğitimlerle bu alanda farkındalık yaratmak istiyoruz. Türkiye’ye bu konuda çok inanıyor ve güveniyoruz. Bunu Türkiye’de başlatarak diğer ülkelere de yayacağız. 16 Ekim’i ‘Dünya Gıda Günü’ olarak kutlayacağız. ‘Eylemlerimiz Geleceğimizdir’ teması ile bunu büyük bir etkinlik olarak kutlamak istiyorduk ama pandemi sebebiyle az katılımlı bir etkinlik olarak düzenleyeceğiz.”
İmamoğlu da Gutu’nun “16 Ekim’i ‘Dünya Gıda Günü’ olarak kutlayacağız” demesi üzerine araya girerek, “Biz bu konuda ciddi adımlar atmaya başlayalım. 16 Ekim’de de halka bu güne kadar neler yaptığımızı ve bundan sonraki yol haritamızı açıklarız” dedi.
EKREM İMAMOĞLU: “KARARLI ADIMLAR ATMAKTAN ÇEKİNMEYECEĞİZ”
Gutu’dan sonra konuşan İmamoğlu da gıdanın sadece üretim aşamasının değil tüketim aşamasının da yönetilmesi gerektiğini söyledi. “İstanbul’un çok büyük bir kent olduğunu belirten İmamoğlu, “İstanbul’daki gıda israfı, pek çok ülkedeki açlık sınırı rakamlarına denk durumda” dedi.
“Üretim ile tüketim zinciri arasındaki tüm kayıpları engellemek de çok önemli” diyen İmamoğlu, şöyle devam etti:
“İBB olarak önceliğimiz; tüm vatandaşlarımızın sağlıklı gıdaya ulaşması ve bu bizim en önemli politikalarımızdan birisi. Aynı zamanda insanlarımızdaki tüketim alışkanlıklarındaki hataların düzeltilmesi de İBB’nin politikalarından birisi olacak. İstanbul’un köylerinde tarım yapan çitçilerin ürettikleri sadece İstanbul ile sınırlı kalsın istemiyoruz bu ürünlerin çevre illere de ulaştırılmasını istiyoruz. Covid-19 pandemisi ile birlikte tüm dikkatlerimiz sağlığa dönmüşken insanların direk sağlığını etkileyen sağlıklı gıdaya ulaşmaları konusunda çok ciddi motivasyona sahibiz. Kararlı adımlar atmaktan da çekinmeyeceğiz. Sağlıklı gıda ve gıda kaybının önlenmesi konusunda önümüzdeki sonbaharda yeni bir politika oluşturup daha ciddi adımlar atacağız.”
CHRİSTİAN BERGER’DEN VEDA ZİYARETİ
Başkan İmamoğlu daha sonra da görev süresi dolduğundan veda ziyaretine gelen AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger ile bir araya geldi. Berger’in veda ziyaretine eşi Marilena Berger de katıldı. Berger çiftine, “Sizleri ailece burada ağırlamaktan daha da memnunum” diyen İmamoğlu, “Tabii, bir yönüyle veda olması de bizim için üzücü; ama yeni görevlerde, farklı bir şekilde hem İstanbul’u hem Türkiye’yi asla unutmayacağınızdan eminim” dedi.
İMAMOĞLU: “İSTANBUL ÜZERİNE DÜŞENİ YAPACAKTIR”
AB’nin Türkiye için her zaman çok önemli bir noktada olduğunu ifade eden İmamoğlu, şöyle devam etti:
“Bu, önemini, en üst seviyede koruması için her iki tarafın maksimum ilgiyle süreci takip etmesi gerekir. Bu konuda, İstanbul üzerine düşeni bizimle beraber yapacaktır. Türkiye’nin en büyük lokomotifi İstanbul’un ortaya koyacağı performanstır. Buna hazırız ve belediyeleri dikkate alacak bir destek sürecinin de AB’de olgunlaşması aslında bizim için sevindiricidir. Bunun da sizin bu dönemdeki çalışmalarınızla olgunlaşması bizim için gerçekten değerli olmuştur. Ben, hem İstanbul’a bakışınızdan hem Türkiye’ye olan ilginizden, ürettiğimiz diyalog biçiminden dolayı size, hem İstanbul halkı adına hem şahsım adına teşekkür ediyorum.”
BERGER: “VEDA ETMEDEN GİDEMEZDİM”
Christian Berger de İmamoğlu’na sıcak karşılama ve ev sahipliği için teşekkür ederek, “İstanbul gibi, Avrupa’nın en büyük şehrine veda etmeden gidemezdim” dedi. "AB olarak, başta İstanbul halkı ile çok yakın ilişkilerimiz oldu" diyen Berger, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İBB ile birlikte çalışmak, bizim burada varlığımızı göstermemiz açısından çok önemli bir yer tutuyor. Şu zamana kadar birlikte çalıştığımız zamandan, yürüttüğümüz başarılı işbirliğinden dolayı size çok teşekkür ederim. Geçmiş yıllarda çeşitli etkinliklerde oynadığı öncü rolden dolayı İstanbul’a teşekkür ederim. Ayrıca Eylül ve Ekim’de gerçekleşecek “Hareketlilik Haftası”, “İklim Haftası” nedeniyle Ankara’daki Delegasyonla temasımız devam edecek. Özelikle, bir belediye başkanı olarak çevre ve ulaşım sizin için çok önemli konular. Sizi şunu diyebilirim ki bu konularda İBB ile daha yakın çalışmaya devam edeceğiz. Özellikle, altyapı projeleri üzerine. Çok ciddi bir oranda sığınmacıya ev sahipliği yapıyorsunuz.”
İmamoğlu daha sonra konuğuna, “İstanbul ile bağınızı daha da güçlendirmek için” diyerek ilk baskısını yapan “Tarihte İstanbul Haritaları” isimli eseri verdi. İmamoğlu daha sonra Berger çiftine araçlarına kadar eşlik etti.