Ne var ki bu durum tüm emeklileri kapsamıyor. SSK, Emekli Sandığı, Bağ-Kur emeklileri, dul ve yetimleri ile şehit ve gazi yakınlarını kapsayacak şekilde hazırlanan ve 18 Mayıs 2018 tarihinde çıkan kanunda kendileri ile ilgili bir hüküm bulunmadığı için bu haktan yararlanamayan ve aileleri ile birlikte sayıları 300 ila 400 bini bulan vakıf sandık emeklisi bulunuyor.
CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, konuyu Meclis gündemine taşıyarak emeklilere çifte standart tartışmalarını, hazırladığı önerge ile hem Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a hem de Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a sordu.
5510 sayılı Kanununun ikramiyeleri düzenleyen ek maddesinin kapsamı dışında tutulan sandık emeklilerine ikramiye verilip verilmeme konusunun bankaların inisiyatifine bırakıldığını ifade eden Emir, SGK’nın da banka vakıflarına bu şekilde görüş bildirdiğini belirtti.
Bazı bankaların bir defaya mahsus, bazılarının avans olarak ödeme yaptığını ancak pek çoğunun da kanundaki boşluk nedeniyle, emeklilerine bayram ikramiyelerini ödemediğine dikkat çeken CHP’li Emir, 2019 yılının Ramazan Bayramı’nda hangi bankaların bayram ikramiyesi ödediğini, ikramiye ödemeyen bankaların hangileri olduğunu, kaç banka vakıf emeklisinin ikramiye alamadığını sordu.
CHP Ankara Milletvekili Murat Emir konu ile ilgili yaptığı değerlendirmede, “Tüm emeklilere dini bayramlarda ikramiye verileceğini” açıklayan AKP’nin vakıf sandık emeklilerine de ikramiye ödenmesini sağlayacak bir düzenleme yapıp, mağduriyetleri ve ayrımcılığı gidermesi gerektiğini söyledi.
Emir, “Emeklilere Ramazan ve Kurban Bayramlarında birer maaş ikramiye verilirken, banka sandık vakıfları emeklilerine ikramiye verilmesi konusunun SGK eliyle bankaların inisiyatifine bırakılması Anayasa’mızca da hüküm altına alınan “Sosyal Devlet” ve “Eşitlik” ilkeleri ile bağdaşmakta mıdır?” diye sordu.