Gürer: “Zoonotik hastalıklar halk için büyük tehdit”

Gürer: “Sağlık, hak temelli bir kamu hizmeti olmaktan çıkarılıp kar amaçlı bir sektöre dönüştürüldü” Gürer, Sağlık Bakanlığının Bütçe görüşmelerinde isyan etti: “Neredeyse her gün farklı bir yere hasta sevki için Milletvekili olarak biz çaba harcıyoruz. Bu bizim işimiz mi? Sağlık Bakanlığının işi mi?”

13 Kasım 2019 Çarşamba 11:09
Gürer: “Zoonotik hastalıklar halk için büyük tehdit”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Sağlık Bakanlığının Bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığı konuşmada, AKP’nin, 2003 yılından itibaren uygulamaya başladığı “Sağlıkta Dönüşüm Programı”nın sağlık sistemimizde ciddi tahribatlara neden olduğunu dile getirdi.

 “HASTA SEVKİ MİLLETVEKİLİNİN İŞİ Mİ?”

Sağlığın hak temelli bir kamu hizmeti olmaktan çıkarılıp kâr amaçlı bir sektöre doğru dönüştürüldüğünün altını çizen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Hastaların ihtiyaç duyduğu teşhis ve tedavi hizmetlerine erişmeleri zorlaşmıştır. Rant kaygısı güden sağlık ve ekonomi politikaları, halkımızın sağlığını tehdit etmektedir. Biyopsi, MR, tomografi işlemleri için dahi aylar sonraya randevular verilmektedir. Niğde ve ilçelerinde doktor eksikliklerinin yanında randevu gününü haftalarca bekleyen vatandaşlarımız vardır. Neredeyse her gün farklı bir yere hasta sevki için çaba harcıyoruz. Sağlık politikaları, halk sağlığını ve vatandaşın çıkarını gözeten bir sağlık sistemi değildir” dedi

“ZOONOTİK HASTALIKLARA DİKKAT!”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Zoonotik Hastalıkların yeterince bilinmediğine dikkat çekti. Hayvanlarla teması sonucu koyun çiçeği hastalığına yakalandığını ifade eden Gürer, “Bakanlığın bu konuyu dikkate aldığı Bakan sunuşuna yansıdı ancak bu konuda yeterli uzman kadrosu var mı? Durumun vahametini görmüş olmalısınız ki zoonotik hastalıkların kontrolü ve tamamen ortadan kaldırılması için topyekûn mücadele dönemi başlattığınızı ve bu bağlamda eylem planı hazırladığınızı ifade ediyorsunuz ancak bu konuda veriler dahi doğru tutulmuyor. Hayvandan insana bulaşan hastalık rakamları gerçekçi değil çünkü hastalığın tespit ve teşhisini anlayan yeterli uzman yok. Koyundan koyun çiçeği hastalığına yakalanan bir Milletvekili olarak baktığım veriler de bu hastalığa yakalananlar hasta tanımında yer almıyor. “2017 yılı içinde 6.457 Bruselloz, 37 şarbon, 14 tüberküloz vakası oldu" diyorsunuz, "2018 yılında bu hastalıklarda özel bir artış yok" deyip geçmişsiniz. Şarbonun hayvandan insana bulaştığında öldürücü etkisi biliniyor. Bu konuda ihtisaslaşmış kaç uzman var? Tanı geç konursa ölümcül seyreder, farklı tanımlarla ölümler yaşandığını söyleyebilir misiniz? "Köyde yaşayan çiftçi, besici ya da hayvan veya etiyle ilgisi olan herkesin zoonotik hastalık riski yok." diyebileceğiniz koşullar mevcut mudur?” dedi.

“MESLEK HASTALIKLARI”

Gürer Meslek Hastalıkları ile ilgili de tanım ve teşhisin önemine değinerek, “Meslek hastalıkları teşhisleriyle ilgili de ciddi sorunlar vardır. Meslek hastalığının tanımı ve tespiti teknolojik gelişme ve sürece istinaden yeniden tanımlanması da zorunlu ve ihtiyaçtır. Meslek hastalığına yakalanan binlerce insan teşhisten mahrum kaldığı için bu konudaki girişimlerinden sonuç alamamaktadır. “ dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.