Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı üç yıllık Yeni Ekonomi Programı’nın ardından konuyla ilgili değerlendirme yapan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, programın tarımın sorunlarını çözecek, somut önermeler içermediğini, AKP hükümetinin çözümü yerli üretimde değil ithal ürünlerde aradığını söyledi.
Bakan Albayrak’ın dün açıkladığı “Yeni Dengelenme, Yeni Normal, Yeni Ekonomi” ana temasıyla hazırlanan üç yıllık Yeni Ekonomi Programı'nda çiftçilere vaat edilenlerin yerine getirilmediğini açıklayan Gürer, 2006 yılında çıkarılan Tarım Kanunu'na göre AKP hükümetinin çiftçilere 177 milyar borçlu olduğunu ifade etti. Gürer, “Hasat döneminden bugüne kadar 1 milyon ton buğday ithal edildi. Kendi çiftçimizden tonu 1800 TL aldığımız makarnalık buğday Ağustos’ta 2450 TL’den ithal ettik., AKP ithalci yaklaşımdan vazgeçmeden sorunlar çözüme kavuşamaz” dedi.
“İTHAL BAĞIMLILIĞI SONLANDIRIN”
Tarımsal üretimdeki maliyetleri düşürmenin ithal bağımlılığı sonlandırmakla gerçekleşeceğini belirten Gürer, “ İlaç, gübre, tohum, yem ithal edilirken ve döviz fiyatları almış başını giderken bu maliyet nasıl düşecek? Kamunun bu alanda varlığı özelleştirmeler ile tüketip girdi fiyatları nasıl dengelenecek? Güçlü tarım kooperatifleri içi boşaltılmış, üreticilerin örgütlü oldukları yapılar iktidarın kontrolünde ses çıkaramaz hale getirilmiştir” dedi.
Bakan Albayrak’ın açıklamasındaki uygulama modelinin gerçeği yansıtmadığını iddia eden Gürer, "Bunun örneğini çiğ süt üreticisinin halinde görmek gerekir. Yem fiyatları %30 arttığı halde çiğ süt fiyatının sabit tutulması üreticiyi ciddi mağdur etti” dedi.
“SULAMA ELEKTRİK GİDERİ DÜŞÜRÜLSÜN”
Çiftçilerin sulama için kullandığı elektrik maliyetinin, üreticilerin belini büktüğüne değinen Gürer, “Bakan’a tavsiyem sulama yatırımlarını devreye almanın yanında sulama suyu için kullanılan elektriğin fiyatını bir an önce düşürmesidir. Girdi fiyatlarında sulama suyu elektrik gideri ve sulama suyu gideri ilk sıraya yerleşmiştir" görüşünü dile getirdi.
Gürer, Türkiye’nin tarımda kendi kendine ülke olmasına rağmen, AKP döneminde hububat, bakliyat, ham yağ ve pirinç gibi stratejik ürünlerde dışa bağımlılığın arttığını,3,5 milyon hektar tarım arazisinin ekilmez duruma geldiğini ve çiftçinin topraktan uzaklaştığını söyledi. Domates, patates gibi ürünler tarlada kalırken buğday, pirinç, pamuk gibi stratejik ürünlerin ithalatının sürdüğünü, şeker pancarında kampanya dönemi başladığı halde taban fiyatın halen açıklanmadığını da sözlerine ekleyen Gürer, yeni ekonomik programda tarıma nefes aldıracak vaatler olmadığını vurguladı