GÜRER, GENEL KURUL’DA TMO VE TÜİK’İ ELEŞTİRDİ
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Genel Kurulu’nda söz alarak, ülkemizin yurtdışından arpa ithalatına ilişkin Tarım ve Orman Bakanlığı, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ve Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) yönelik eleştirilerde bulundu.
AKP YURTDIŞINDAKİ ÇİFTÇİYİ ZENGİN EDİYOR
Gürer, ülkemizde yerli çiftçinin canına okuyan AKP iktidarının, yurtdışındaki çiftçileri zengin etmeye devam ettiğini belirtti.
YABANCI ÜRETİCİYE İKİ KAT ÖDÜYORUZ
TMO’nun çiftçimize bu yıl, arpa taban fiyatını ton başına 1.750 lira olarak açıkladığını anımsatan CHP milletvekili Gürer, “Yurt dışından son ithal edilen arpa alım ihalesinde ise ton fiyatı 3.180 liradan yapıldı. Ülkemiz çiftçisinin iki katı yabancı çiftçinin arpasına para ödüyoruz” dedi.
BU ÖNGÖRÜ ÖNCEK TÜİK’E YAKIŞIR
TÜİK, mayıs ayında arpa açığımızı yüzde 6 olarak açıkladığını da hatırlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizde ortalama yıllık 7,5 milyon ton üretimimiz var, açığımızı 450 bin ton olarak öngördü. Son alım ihalesiyle ithal edilen arpa, toplamda 2 milyon tonu geçiyor. Ekim ayında TÜİK yeni öngörüsünde açığın yüzde 30 olacağını belirtti, 6 ayda bu kadar öngörü yanılgısı da TÜİK'e yakışıyor” şeklinde konuştu.
ÜRETİCİ VE TÜKETİCİ MAĞDUR
CHP Milletvekili Gürer, AKP'nin yanlış politikasının tarımı vurduğunu da belirterek, Bu üretici ve tüketiciyi mağdur olduğunu, sorunların giderek katlandığını da sözlerine ekledi.
GÜRER: “TMO’NUN ZARARI NEREYE YAZILIYOR”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer yaptığı açıklamada TMO tarafından arpa ithalatı için yapılan son ihalede ton fiyatın 3150 TL çıkması yanında nakliye ve dağıtım giderleri ile fiyatının daha da artacağına işaret ederek, “TMO yurt dışından aldığı arpayı yurtiçinde piyasayı dengelemek adına sanayiciye 2050 TL’ye satmaya devam etmesi halinde oluşan kamu zararının Tarım ve Orman Bakanı tarafından ‘ihracatımız- ithalatımızdan fazla’ söylemlerine bakılarak hangi haneye yazılacağını da merak ediyorum. Yurtiçindeki besici ve sanayici mutlaka korunmalıdır. Gerçeklerde kamuoyu tarafından bilinmeli ve doğru veriler ile açıklamalar yapılmalıdır. Hububat, bakliyat, bitkisel ham yağ, pamuk gibi önemli tarım ürünlerinde yanlış uygulamalar ve yetersiz öngörüler dışa bağımlı ve ithalatçı duruma düşmemize neden olmuştur. Her yeri ekin demekle ekim ve rekolte artmaz, her yeri ekin dediğiniz çiftçiye doğru destek vermekle sorunlar aşılabilir” dedi.