Temeli 2016 yılında atılan ve 5 yılda Bakan yanıtı ile sadece yüzde 30 fiziki gerçekleşme sağlanan İmrahor göletini inceleyen Gürer, “2018 yılında bitirilmesi gereken göletin akıbeti meçhul; şantiye binasının bile çatıları uçmuş” dedi.
Cumhuriyet Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ulukışla ilçesine bağlı İmrahor ve Başmakçı köylerindeki tarım alanlarının sulanması amacıyla 2016 yılında temeli atılan ve 2 yılda hizmete gireceği açıklanan ancak aradan geçen 5 yıla rağmen, inşaatı duran İmrahor Göletini inceledi.
ÜRETİMDE SU SIKINTISI BÜYÜK
Tarla bitkileri ve bahçelerin sulanması için göletin önemine değinen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kuraklığın şiddetli bir şekilde hissedildiği dönemde, çiftçilerin suya erişememesinin üretim noktasında büyük sıkıntı yarattığını anlattı.
ŞANTİYENİN ÇATILARI BİLE UÇMUŞ
İmrahor Göletinin akıbetinin açıklanması için, Tarım ve Orman Bakanlığı’na yazılı soru verdiğini hatırlatan Gürer, “Bakanlıktan gelen yanıtta, göletin fiziki gerçekleşme oranının yüzde 30 olduğu belirtildi. Fakat göletin temeli atılmış ancak yeterli ödenek sağlanmadığı için çalışma yapılmamış. Göleti yapan firmanın kurduğu şantiyenin çatıları bile uçtuğuna göre, bu göletin kısa vadede tamamlanma ihtilamı zor görünüyor” şeklinde konuştu.
5 YILDA YÜZDE 30 TAMAMLANABİLDİ
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in dert yanan köylüler ise 2016 yılında temeli atılan ve 2018 yılında tamamlanacağı açıklanmasına rağmen, 5 yıldır sadece atılan temeliyle kalan göletin hizmete girmemesi nedeniyle büyük mağduriyet yaşadıklarını söyledi.
GENÇLERİMİZ BÜYÜKŞEHİRLERE GÖÇ EDİYOR
DSİ yetkililerinin ödenek yetersizliği nedeniyle göletin yapımının tamamlanamadığını belirttiğini aktaran köylüler, “Bizim buradaki geçim kaynağımız tarım ve hayvancılıktır. Su olmadığı için tarım yapamıyoruz. Hayvancılığın girdi maliyetleri çok arttığı için de hayvancılık yapma şansımız kalmadı. Tek umudumuz olan gölet ise 5 yıldır tamamlanamıyor. Bu süre içinde gençlerimiz kendi bağ, bahçe ve tarlasını sulayacak su olmadığı için büyükşehirlere göç ettiler. Çoğun oralarda inşaatlarda çalışan gençlerimiz bir an önce göletin tamamlanmasını bekliyor. Gölet yapılırsa, büyükşehirlerdeki gençlerimiz yeniden köylerine dönecek ve tarımla uğraşacaklar” şeklinde konuştular.
SU AKIYOR, BİZ BAKIYORUZ
Göletin bir an önce tamamlanmaması halinde ise hallerinin perişan olacağını ifade eden köylüler, “Derelerdeki su buradan Seyhan Nehri’ne ve Akdeniz’e akıp gidiyor. Biz de akıp giden suya bakmakla yetiniyoruz. Göletimiz
KÖYLÜLERİN ÇOĞU İCRALIK
Çiftçilerin ayakta duracak güçlerinin kalmadığına da değinen köylüler, “Maliyetler çok arttı. Pandemi ve kuraklık iyice belimizi büktü. Köylülerin çoğu icralık oldu. Tarım Kredi Kooperatiflerine ve bankalara olan borçlarını ödeyemeyen çok sayıda köylümüz ne yazık ki icralık oldular” ifadelerini kullandı.
GÜRER’E TEŞEKKÜR
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e de teşekkür eden köylüler, “Bizim sorunlarımızı dinlemek ve bu sorunları Meclis’te gündeme getirmek için buralara kadar zahmet ettiniz. Tüm çiftçilerimiz adına size çok teşekkür ediyoruz. Her zaman bizim sorunlarımızı gündeme getiriyorsunuz. Biz diğer partilere mensup milletvekillerimizin de bizleri ziyaret edip dertlerimizi dinlemelerini istiyoruz” şeklinde konuştular.
SU SORUNU BÜYÜK
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise sadece Başmakçı ve İmrahor değil, Ulukışla ilçesine bağlı Gedelli, Çanakçı, Darboğaz, Porsuk, Horoz ve Hasangazi köylerinde de sulama suyu sorununun yaşandığına dikkat çekerek, “Bu köylerimizdeki vatandaşlarımız köylerine gölet yapılmasını istiyor” diye konuştu.