TOHUM VE GÜBREDE YAŞANAN SORUNLAR
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis Genel Kurulu’nda söz alarak, tohum üretiminde yaşanan sorunlar, gübre fiyatlarındaki önlenemeyen artış ve iktidarın ithalata dayalı tarım politikalarının neden olduğu olumsuzluklara değindi.
EMİNE ERDOĞAN’IN KONUŞMASINDAN KESİTLER
CHP Milletvekili Gürer, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın ata tohumuna sahip çıkılması ve tabiatın korunması gerektiğini anlatan iki ayrı konuşmasından kesitler aktararak, AKP iktidarının tarım politikasını eleştirdi.
Emine Erdoğan’ın "Tohum toprağa emanettir, her ikisi de millî servettir. Bu bilinci ne kadar yaygınlaştırır, ata tohumlarımıza ne kadar sahip çıkarsak yeni nesillerin geleceğini o kadar garanti altına alırız” ve bir başka konuşmasında "Ben, şahsen, çocukluğumda yediğim domatesin tadını bilmeyen torunlarım için üzülüyorum. Etrafımız çiçek dolu, herkes birbirine çiçek armağan ediyor ama ne yazık ki bahçeli evlerimizdeki gülün, sümbülün kokusunu alamıyoruz. Tabiatın seslerini, kokularını kaybediyoruz” şeklindeki ifadelerini aktaran Gürer, Emine Erdoğan’ın her iki konuyla ilgili açıklamalarına katıldığını ancak bunu söyleyen kişinin 19 yıldır bu ülkeyi yöneten AK Partili cumhurbaşkanının eşi olmasının dikkat çekici olduğunu belirtti.
ATA TOHUMLARIMIZ YERİNE İSRAİL’DEN DOMATES VE HIYAR TOHUMU GELİYOR
AK Parti’nin 2006 yılında yerel tohum satışına sınırlama getirdiğini anımsatan CHP Milletvekili Gürer, 2018 yılında da yalnızca sertifikalı tohumlara destek verildiğini, bunun sonucu olarak da ata tohumlarımız yerine İsrail’den domates ve hıyar tohumu getirilmek zorunda kalındığını kaydetti.
ATA TOHUMUNA SAHİP ÇIKILSIN
“Ben de Niğde ünlü Sazala domatesinin kokusunu özledim” diyen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Tarım Bakanı Cumhurbaşkanımızın eşini dinlesin ya da Cumhurbaşkanımızın eşi, Cumhurbaşkanımıza ülkedeki tarımın içine düştüğü durumu anlatsın çünkü yaptığı konuşmalarda değindiği konular önemli. Ata tohumumuza sahip çıkılsın, kendi tohumumuzu geliştirelim. Türkiye'den tohumu yurt dışına götürüyorlar, orada geliştirip bize farklı bir ülkenin tohumu diye satıyorlar, bunun önüne geçmenin yolu da kendi ülkemizin değerlerini sahiplenmek, tohumu müzeye koymak yerine ata tohumunu geliştirmek” ifadelerini kullandı.
KATI ATIK TOPLAMA KUTULARI DA ATIK OLDU
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın da destek verdiği Katı Atık Projesi’nde yaşanan sorunlara da değinen CHP Milletvekili Gürer, bu proje kapsamında kamu kurumlarına konulan kutulara katı atıkların atılmadığını, bizzat kutuların kendisinin atık haline dönüştüğünü anlattı.
POŞET VURGUNU
Marketlerde ve alışveriş merkezlerinde hayata geçirilen ücretli poşet uygulamasındaki aksaklıklara da vurgu yapan Gürer, “Vatandaşa da markete gittiği zaman bedava bir poşet veriliyordu, poşetin yok olma süreci dikkate alınarak poşetle ilgili de 25 kuruş fiyat kondu böylece poşet kullanımının azalacağı varsayıldı, poşet kullanımı azalmadı. Marketçiler poşetin boyutunu kısaltmış, şimdi bir markete gidiyorsunuz eskiden bir poşete her aldığınızı koyabiliyordunuz şimdi poşetin boyutu kısaldığı için 2 poşet almak durumundasınız, 50 kuruşa satıyorlar, o da ticari bir işe dönüşmüş” diye konuştu.
GÜBREYE ZAM 1300 LİRA, DESTEK 100 LİRA…
Ülkemizin içinde bulunduğu koşullarda daha çok üretim yapılması gerektiğini ve bu konuda en fazla desteğe tarım kesiminin ihtiyaç duyduğunu ifade eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, gübre fiyatlarındaki artış karşısında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Gübre desteklerini artırdık” şeklindeki sözlerini eleştirdi. Gürer, “Üre gübresi dört ay önce 1.800 liraydı, bugün 3.100 liraya çıktı. Dün Sayın Cumhurbaşkanı müjde diyor: "Sizin gübre desteklerinizi artırdım." Attırdığı desteklerle 3.100 lira olan gübre 3 bin liraya düştü. Yani 1.200 lira gübreye zam gelmiş durumda, çiftçi bunu nasıl karşılaşın, ekimi nasıl yapsın?” diye sordu.
İKTİDARI UYARIYORUM: KENDİ ÇİFTÇİMİZE SAHİP ÇIKALIM
Tohum, gübre, ilaç, mazot ve tarımsal amaçlı kullanılan elektrik fiyatlarındaki artışların çiftçiyi üretimden uzaklaştırdığını da vurgulayan Gürer, “Tamamı ithalata dayalı yarın ilerde daha büyük sorunlar başımıza açacak bir süreç devam ediyor. Ben de buradan uyarıyorum, bu süreci sonlandırmanın yolu kendi çiftçimize sahip çıkmaktır” şeklinde konuştu.