Gürer, emeklilikte adalete takılanların olduğuna dikkat çekerek, “Emekliler sorun yaşıyor ama siyasi iktidar sürekli kulak tıkıyor” dedi.
Siyasi iktidarın. "Emeklilere 5 bin lira ikramiye" olgusunu gündeme getirdiğini ancak "En düşük emekli maaşı asgari ücret kadar olsun." Denildiğinde bu kanun teklifinin reddedildiğini belirten Gürer emeklilerin; 2000 öncesi, 2000-2008 aralığı, 2008'den sonrası olmak üzere 3 ayrı maaş aldığına dikkat çekti.
AKP’nin 2008'de aylık bağlama oranını yüzde 70'ten yüzde 30'a düşürerek emekliyi daha düşük maaşa mahkum ettiğini belirten Gürer, “Gelin, bunları düzenleyelim. ‘Bakın, Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik koşullarda emekliler sorun yaşıyor’ diyoruz kulağınızı kapıyorsunuz, bu konuları duymazdan geliyorsunuz; sonra eğer sizin ranta dönük bakış açısı olan kesimlerden bir düzenleme gelirse onu da torba yasayla buraya getiriyorsunuz” diye konuştu.
Torba yasanın çoğu milletvekili tarafından bilinmediğini ve okunmadan imzalandığını anlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Olması gereken eski sistemdeki gibi bakanlar, bürokratlar bunları sunmalı, gerek iktidarın gerek muhalefetin milletvekilleri bu konudaki yanlışları da söyleyerek düzenlemeyi sağlamalı ve halkın gündeminde olan sorunlar buraya gelmeli” önerisinde bulundu.
Emeklilikte adalete takılanların olduğuna da işaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “ Bir günle on yedi yıl emekliliğini kaybetmiş. Dün gündeme getirdik "Çırak ve stajyerlerin işe başladığı gün yaşlılık sigortası başlasın." dedik, reddettiniz; bunun gibi, belediye şirket işçisinin, taşeronda kalanın ya da sorunları çözüm bekleyenlerin beklediği kanun teklifleri Meclise gelirse Meclisin itibarını artırırız. Onların sorunlarını çözdüğümüz süre içinde buradaki beklentiler de yükselir ve Meclis buna göre çalışmalar gerçekleştirir” şeklinde konuştu.
Genel seçimlerin üzerinden 7 ay geçtiğini ve çoğu milletvekilinin henüz Meclis’e adapte bile olamadığını anlatan Gürer, “Buradaki milletvekilliği konumunu bu noktaya taşıyan yürütmenin buradaki temsilcileriyle beraber sorunların bir arada çözümüydü. Bu sistem, bu anlamda işlev görmüyor. Yarından sonra bütçe başlayacak; bütçenin görüşmelerinde Komisyonda tartışmalar olacak; buraya gelecek; burada da noktası, virgülü değişmeden geçecek. O zaman milletvekillerinin kanun yaptığı ya da mevcutta, mevcut iktidarı denetlediği ya da buna yönelik şeffaf bir açılım sağlandığını söylemek olası değil. Bir yerde hazırlanıyor; Meclise geliyor; eller kalkıyor; nokta, virgül değişmiyor; toplumsal sorunlarla ilgili seçimden seçime kısmi bir duyarlılık gösteriliyor; onların da önemli bölümü yarım yamalak çıkıyor. Sonrasında mağdur olanların sesleri yükseliyor, talepleri artıyor. Yani bu ülkenin o kadar çok sorunlu kesimi var ki: Atanamayanları var; hak ettiği hâlde kadrosunu alamayanlar var; mülakattan mağdur olanlar var; denklik sorunu var; vatandaşın aş, iş, ekmek sorunu var. E, bunlara Meclisin çözüm üretmesi lazım. Tarımı sık sık söylüyoruz, orası sorunlu, eğitim sorunlu, ulaştırma sorunu” ifadelerini kullandı.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Cumhuriyetin 100'üncü yıl dönümüne cumhuriyeti sahiplenmekten uzakta duran bir Meclis olarak girildiğini de ifade ederek, “Bu hafta cumhuriyet haftası olmalıydı, bu hafta yalnızca cumhuriyete yönelik Mecliste aktifteler gerçekleşmeliydi, kurucu iradenin bu ülkede yaptıkları her alanda konuşulmalıydı. Yani yalnızca şenlikten ibaret değil cumhuriyet. Cumhuriyetin on yılını anlayabilmek, cumhuriyet döneminde yapılanları kavrayabilmek ve onları sahiplenebilmek vicdani, ahlaki düşünce yapısı olan herkesin sorumluluğudur. O bağlamda, cumhuriyetin yıl dönümünü de kutluyorum ama şunu söyleyeyim: Cumhuriyete yakışan bir süreç devam etmiyor; bu acıyı da yüreğinde hissedenlerden biri olarak yüce Meclisi bir kez daha saygıyla selamlıyorum” diye konuştu.