Gürer: “Hayvan Hakları Kanunu Teklifi Tümden Geri Çekilmeli”

Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda Hayvan Hakları Kanunu'nda değişiklik yapılması için gerçekleştirilen görüşmelerde, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kanun teklifine sert eleştirilerde bulundu. Gürer, "Bu kanun teklifinin bir maddesinde değişiklik yapmak kanunun içeriğini ve özünü değiştirmiyor; bu kanun teklifi tamamıyla sakat bir kanun teklifi." dedi.

23 Temmuz 2024 Salı 10:59
Gürer: “Hayvan Hakları Kanunu Teklifi Tümden Geri Çekilmeli”

KANUNUN İÇERİĞİ VE ÖZÜ DEĞİŞTİRİLMİYOR

KANUN TEKLİFİ TAMAMEN GERİ ÇEKİLMELİ

Gürer, kanun teklifinin tümden geri çekilmesi gerektiğini ve bu konuda partiler arasında ve sivil toplum örgütleri dâhil, her kesimin değerlendirmesiyle müdahale edilmesi gerektiğini ifade etti. "Bu kanun teklifi ekim ayına kadar her kesimin değerlendirmesiyle müdahale edilmesi gereken bir kanun teklifi çünkü barınaklarda hayvanların kalış süresi ve bu hayvanların giderleri üzerinde bir etki analizi dahi yapılmamış." diye konuştu.

EKSİKLİKLERLE DOLU VE YETERSİZ

Gürer, mevcut kanun teklifinin eksikliklerle dolu olduğunu ve sorunun çözümüne hizmet etmediğini belirtti. "Kanun daha teklif hâlindeyken dahi eksikliklerle dolu, yetersizlikler içeriyor ve sorunun çözümüne hizmet eden bir kanun teklifi değil," dedi. Gürer, hayvanların barınaklara alınıp uzun süre orada kalmasının dolaylı öldürme anlamına geldiğini, çünkü barınaklarda yaşam süreçleri içinde sahiplenilmemesinin sürdürülebilir bir durum olmadığını vurguladı.

BARINAKLARIN BELEDİYELER ÜZERİNDEN OLUŞTURULMASI GERÇEKÇİ DEĞİL

Ömer Fethi Gürer, barınakların yalnızca belediyeler üzerinden oluşturulmasının ve il özel idarelerin dahi topladığı hayvanları buraya getirmesinin gerçekçi olmadığını söyledi. "25 binin üzerinde olan yerlerde barınak yapılarak bu soruna çözüm aranması gerçekçi değil," dedi. Gürer, yirmi yıldır uygulanmayan kanunun ve bu konuda oluşturulmuş bir komisyonun önerileri doğrultusunda düzenlemeler yapılmış olsaydı, bugün bu konuların konuşulmayacağını ifade etti.

TÜRKİYE'NİN ACİL GÜNDEMLERİ VARKEN BU KONU GÜNDEME GELMEMELİ

Gürer, Türkiye'nin acil çözülmesi gereken konularının olduğunu ve bu nedenle mevcut kanunun gündeme alınmaması gerektiğini belirtti. "Emeklilerin aldıkları ücretle geçinemedikleri, staj ve çırak mağdurlarının yaşlılık sigortasının başlatılmadığı, taşerona kadro verilmediği, esnaf için prim gün sayısının 7200 güne çekilmediği, yoksulluğun yaygınlaştığı bir süreçte Türkiye'nin acil gündemleri varken bu konunun mevcut kanunla çözülmesi olasılığını gündeme almak olası değil." dedi.

ÖTANAZİ KELİMESİNİN ÇIKARILMASI HAYVANLARIN ÖLDÜRÜLMEYECEĞİ ANLAMINA GELMİYOR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ötanazi kelimesinin kanun teklifinden çıkarılmasının hayvanların öldürülmeyeceği anlamına gelmediğini belirtti. "İçerik olarak farklı maddelerde buna yol açan düzenlemeler var," dedi. Gürer, kanun teklifi üzerinde yeterince mesai harcandığını ve sivil toplum örgütleri de dahil olmak üzere konunun yeterince irdelenmediğini ifade etti.

BARINAK GİDERLERİ VE DİĞER GİDERLER DİKKATE ALINMALI

Gürer, hayvanların barınak bakım giderlerinin ve bunun bakım süresince belediyelere yükleyeceği külfetin dışında diğer giderlerin de ortaya çıkarılması gerektiğini söyledi. "Bir hayvanın barınak bakım giderleri ve bunun bakım süresince belediyelere yükleyeceği külfetin dışında diğer giderlerin de ortaya çıkarılması gerektiğini düşünüyorum." dedi.

Komisyon toplantısında görüşlerini belirten Gürer, Adalet ve Kalkınma Partisi'nden teklif verenler haricinde, sivil toplum örgütleri de dahil konunun enine boyuna irdelenmediğini ve yapılacak düzenlemelerin yeterli olmadığını belirtti. Gürer, ilgili bakanlıkların sürece dahil olup kısırlaştırma işlemlerine eğilmeleri gerektiğini ifade etti.

Son Güncelleme: 23.07.2024 12:49
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.