Temel ihtiyaçlarını bile karşılayamaz duruma gelen emeklilerin yaşam standartlarının bir nebze olsun düzeltilebilmesi için milletvekili seçildiği 2015 tarihinden bu yana farklı sorunlarla ilgili Kanun Teklifi verdiğini belirten Gürer, “AKP iktidarı seçimlerden önce emeklileri enflasyona ezdirmeyeceğiz, Emekliler arasında maaş farkı ortadan kaldıracağız’ diyor, seçimden sonra verdiği sözleri unutuyor” diye konuştu.
EMEKLİLERİN TAMAMIN YOKSULLUK SINIRININ ALTINDA YAŞAM MÜCADELESİ VERİYOR
Gürer, emeklilerin yaşadığı sorunlara ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye’de 13 milyon emeklinin tamamının TÜRK-İŞ’in belirlediği 7 bin 353 TL olan yoksulluk sınırının altında yaşam mücadelesi verdiğini vurguladı. Emeklilerin büyük çoğunluğunun ise açlık sınırı olan 2 bin 257 TL’nin altında ücret aldığına dikkat çeken Gürer, artan enflasyon ve art arda gelen zamlar karşısında emeklilerin maaşlarının mutlaka yeniden düzenlenmesi gerektiğini anlattı.
AYLIK BAĞLAMA ORANI
Sosyal devlet olmanın en önemli gerekliliklerinden birinin de sosyal güvenliği korumak ve geliştirmek olduğuna vurgu yapan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, AKP 2006 yılında Aylık bağlama oranını değiştirdi. Emekli maaş hesaplamasında temel parametrelerin düşürülmesi ve güncelleme katsayı oranın değiştirilmesi emekli daha düşük maaşa mahkûm etti. Taban aylıklarının kaldırılmasının emeklilik aylıklarının düşük belirlenmesine neden oldu, aile yardımı sigortası olmadığından da emeklilere katkı sağlayacak bir sistem olmaması emekliyi mağdur etti” dedi.
AKP, EMEKLİLERE SEÇİMLERDE VERDİĞİ SÖZLERİN HİÇBİRİNİ TUTMADI
Her seçim öncesinde “Emeklileri enflasyona ezdirmeyeceğiz, emekliler arasındaki uçurumu ortadan kaldıracağız” diyen AKP iktidarın, seçimlerin ardından bu vaatleri unuttuğunu hatırlatan CHP Milletvekili Gürer, 18 yıldır emeklilerin yaşam standartlarını iyileştirme çabası içinde olmayan AKP’nin, sorunların daha da büyümesine neden olan düzenlemeler yaptığını vurguladı.
PROMOSYON MU SADAKA MI?
Emekliler için geçtiğimiz günlerde güncellenen banka promosyon ücretlerinin günlük bir çay ve bir simit parasını bile bulmadığını ifade eden CHP Milletvekili Gürer, banka promosyon ücretlerinin yıllık bir maaş tutarında yeniden düzenlenmesi gerektiğini de belirtti.
KANUN TEKLİFLERİMİZ VAR
Milletvekili seçildiği 2015 tarihinden bu yana emeklilerin sorunlarını her fırsatta dile getirdiğini, bu sorunların çözümüne yönelik kanun teklifleri hazırladığını anımsatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, emekli aylıklarının insanca yaşayacak bir düzeye ulaştırılması, intibak yasası düzenlemesi, ısınma ve kira yardımı, bayramlarda 2 bin TL ikramiye verilmesi, sağlık kesintilerinin kaldırılması, emekliler için motorlu taşıtlar vergisinde indirim yapılması, emeklilerin toplu sözleşme hakkı elde edebilmesi gibi konularda kanun teklifleri verdiğini belirtti. CHP Milletvekili Gürer, intibak düzenlenmesi kanun teklifi AKP’lilerin oylarıyla reddedildiğini açıkladı.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in son 5 yıl içinde TBMM Başkanlığı’na, emeklilerin yaşadığı önemli sorunların çözümüne yönelik verdiği kanun tekliflerinden bazıları şöyle:
*İNTİBAK YASASI DÜZENLEMESİ: 2000 yılından sonra emekli olanların ve olacakların da 2000 yılından önce emekli olanlar gibi maaş alabilmelerini sağlayacak düzenleme ile prim ve çalışma gün sayısı eşit olanların eşit aylık almalarının sağlanması.
*ISINMA VE KİRA YARDIMI: Emeklilere yıllık 2 bin TL ısınma ve aylık 600 TL kira yardımı bağlanması ve bu fiyatların her yıl tüketici fiyat endeksine göre güncellenmesi.
*SAĞLIK KESİNTİLERİNİN KALDIRILMASI: Sağlıkta katkı payının emekliler için kaldırılması kapsamında emekli aylıklarından muayene ücreti, ilaç katkı bedelleri ve ilave ücret atı altında yapılan ödemelerin kaldırılması.
*BAYRAM İKRAMİYESİ: Ramazan ve Kurban Bayramlarında 1000 TL olarak verilen bayram ikramiyelerinin, o yıl için belirlenen asgari ücret tutarında olması için düzenleme yapılması.
*TOPLU SÖZLEŞME GÖRÜŞMELERİNDE TEMSİL EDİLMESİ: Kamudaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde, kamu temsilcilerinin yanında emeklilerin de temsilcilerinin bulunması.
EMEKLİLER İÇİN MOTORLU TAŞIT VERGİSİNİN İNDİRİMLİ UYGULANMASI: Binek aracı bulunan emeklilerin motorlu taşıt vergisi (MTV) yüzde 5’inin, zorunlu mali sigortası olarak mevzuatta düzenlenmiş olan trafik sigortasının yüzde 10’unun ödenmesi, kalan kısımların devlet tarafından karşılanması.