Geçen yıl, ikametleri dışında bir şehirde üniversite kazanan 716 bin öğrencinin, 157 bin 576’sı kayıt yaptırmadı. Peki, neden?
Tekin açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Bu durumun arkasında, başta barınma ve beslenme olmak üzere hayat pahalılığı yatıyor. Binlerce öğrenci, üniversite okuma hakkı kazanmasına rağmen, ekonomik nedenler ve barınma sorunları yüzünden eğitim hayatına başlayamıyor. Üniversiteyi kazanan öğrenciler ve aileleri için hayatları kabusa dönüşmüş durumda. Yeni kazanmış olan öğrenciler, gidecekleri şehirlerde şimdiden barınma sorunu yaşamaya başladılar. Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) desteklerinden umudunu kesen öğrenciler, yurt bulamadıkları için ya özel yurt arıyor ya da okulun bahçesinde çadır kurma planları yapıyor.
Önceden kayıt yaptırabilecek yüz binlerce genç, bugün yardıma muhtaç hale gelmiş durumda. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi, önümüzdeki günlerde de üniversiteye kayıt yaptırmaya gitmesi gereken gençler, muhtarlıklara akın edecek. Neden mi? Çünkü kayıt dondurmak için fakirlik belgesi almak zorundalar.
Diyelim ki yurt buldular. Bu seferde denetimsiz asansörler nedeniyle, kazalarında can verme riski ile karşı karşıyalar. Tarihi geçmiş ve bozuk gıdalarla beslenmek zorunda kalıyorlar. Peki, yurt bulamayan öğrenci ne yapacak? Eğer parası varsa, özel yurtta kalacak veya ev kiralayacak. Ancak özel yurt ücretleri, kiralardan farksız.
Bu koşullar altında, gençlerimizin eğitim hakkı ciddi şekilde tehdit altındadır. Önümüzdeki günlerde hep beraber göreceğiz. 2023’de 157 Bin olan sayı, 2024’de kaç olacak? Devletin ve yerel yönetimlerin bu sorunlara acil çözümler üretmesi gerekmektedir. Eğitim, bir hak değil ayrıcalık olmamalıdır. Geleceğimizin teminatı olan gençlerimize sahip çıkmalıyız! Söylemedi demeyin bu konu ileride çok canımızı acıtacak.” Dedi