Milli Sporcu Bursu Tanıtım Toplantısı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, vakıf üniversitelerinde 76 milli sporcunun yararlandığı yüzde 100 eğitim bursunu ortaokul ve lise düzeyine genişleteceklerini açıkladı. Bunun için özel okullarda 538 kontenjan açacaklarını bildiren Erdoğan, "Türkiye, bizim dönemimizde diğer alanlarla birlikte spor altyapısında da çağ atlamıştır" dedi.
Gençlere yapılan yatırımın geleceğe yapılan yatırım olduğunu ifade eden Erdoğan, "Gayemiz bizim çektiğimiz çileleri gençlerimize çektirmemek. Bu ülke eğitimli, nitelikli, sağlıklı, milli ve manevi değerli mücehhez gençlerin omuzlarında yükselecektir. Hepimizin görevi gençlerimize hayallerini gerçekleştirebilecek bir ortam sunmaktır" diye konuştu.
Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı'nda düzenlenen Milli Sporcu Bursu tanıtım toplantısında konuştu. Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:
ÇOCUKLUĞUMUZDA SPOR YAPAN ÇOCUKLAR HAYTA YAFTASI YERDİ: Bugün spor alanında çığır açacak önemli bir projeyi gençlerimize tanıtmak üzere bir aradayız. Gençlik ve Spor Bakanlığı ile üniversiteler arasında hayata geçirilen projenin hayırlı olmasını diliyorum. Sporcu bursuyla vakıf üniversitelerine yerleşen 76 öğrencimizi tebrik ediyorum. Madalya kazanan gençlerimizin eğitim-öğretim hayatlarında da aynı başarıyı yakalayacaklarına inanıyorum. Bizim çocukluğumuzda spora gereken önem verilmez, spor yapan çocuklar adeta hayta yaftası yerdi. Ailelerden gizli, saklı şekilde sürdürülmeye çalışılırdı. Gelişmiş ülkelerde eğitim hayatı spor hayatının ayrılmaz bir parçası olarak görülür, sporcular el üstünde tutulur. Dünyada ilk 100 arasında yer alan California Üniversitesi, olimpiyatlarda toplam 288 madalya kazanmıştır. Stanford ise olimpiyatlarda 280 madalya elde etmiştir. Akademik çalışmalarda başı çeken bu kurumların sporda da parlak neticeler alması tesadüf değildir. Spora önem atfettikçe, sporculara hak ettikleri değeri verdikçe bizim üniversitelerimizin de aynı başarıyı yakalayacağına inanıyorum. Aileler çocuklarını spora daha fazla yönlendiriyor. Okullar eğitimin yanı sıra spor faaliyetlerine ağırlık veriyor. Üniversiteler sporda derece yapan gençlere daha çok sahip çıkıyor.
KORONAVİRÜSE RAĞMEN ULUSLARARASI ORGANİZASYONLARDA BAŞARI GÖSTERDİK: Türkiye, bizim dönemimizde spor alanında da çağ atlamıştır. Artık büyük çoğunluğu ömrünü tamamlamış stadyumları yıkıp, yeni tesisler inşa ettik. 32 stadyumu tamamladık, 12'si devam ediyor, 4'ünün projesi sürüyor. Faal sporcu sayımız ise son 18 yılda 206 binden 3 milyon 623 bine ulaştı. Okullarımızda yürüttüğümüz yetenek taramasıyla çocuklarımızı özel eğitime alıyoruz. Üniversiteyi kazanan bütün sporcularımıza burs veriyor, yurtlarda barınma önceliği tanıyoruz. Spordaki başarılarımızı artırmak için hayata geçirdiğimiz en önemli projelerden biri sporcu eğitim merkezidir. Sporcularımıza hem faaliyet gösterdikleri spor dalı hem dersleri için özel eğitimler veriyoruz. Her başarı önemlidir. Ancak başarının kendisi kadar, başarının emeğin, kalitenin takdir edilmesi de önemlidir. Başarılı sporcularımızın emeklerini zayi etmemek için farklı destek programlarını devreye aldık. 2002 yılında 1481 madalya kazanabilen sporcularımız, salgın öncesi 2019'da 8 bin 800'ün üzerinde madalyayla hepimizi sevindirdiler. Tokyo Olimpiyatları'nda kota sayımız da 10 branşta 53'e ulaştı. Dünyayı etkisi altına alan koronavirüse rağmen sporcularımız uluslararası organizasyonlarda üstün başarılar gösterdiler. Bayrağımızı dalgalandıran her bir sporcu gencimize şükranlarımı sunuyorum. Sporcularımızın uluslararası alandaki başarıları arttıkça, ailelerin çocuklarını spora yönlendirme şevkleri de büyüyor.
GÖREVİMİZ GENÇLERE HAYALLERİNİ GERÇEKLEŞTİRECEK BİR ORTAM SUNMAK: Gayemiz bizim çektiğimiz çileleri gençlerimize çektirmemek. Gençlere yapılan yatırım geleceğimize yapılan yatırımdır. Bu ülke eğitimli, nitelikli, sağlıklı, milli ve manevi değerli mücehhez gençlerin omuzlarında yükselecektir. Türkiye'yi aydınlık yarınlara, sporda, sanatta, bilimde, kültürde başarılıyla temayüz etmiş gençlerimiz taşıyacaktır. Hepimizin görevi gençlerimize hayallerini gerçekleştirebilecek bir ortam sunmaktır. Sporcu burslarını da bu çerçevede önemli bir adım olarak görüyorum. Sporcu bursuyla genç sporcularımız kazandıkları bölümlerde yüzde 100 burslu şekilde okuyabilecekler. 76 sporcumuzun yararlandığı projemizin, önümüzdeki dönemde kapsamının genişletilmesi ve paydaşlarının artırılmasında fayda var. Bu çalışmayı ortaokul ve lise seviyesine de teşmil ediyoruz. 538 kontenjanla ortaöğretimde bu uygulamayı hayata geçiriyoruz.