PSİKİYATRİ HASTASI HİÇ Mİ İYİLEŞEMEZ?
Çok sayıda psikiyatri hastasının yaşadığı sorun ve sıkıntıya çözüm isteyen Ayhan Barut uygulamada olan e-Nabız sistemine ilişkin şu bilgileri paylaştı:
e-Nabız sistemi, kişilerin muayene, tetkik ve tedavileri ile tüm sağlık bilgilerinin yönetildiği ve bu bilgilerin hekimlerce de değerlendirildiği, teşhis ve tedavi sürecinin hekim tarafından da görüldüğü kapsamlı bir yapıdır.
Bu sisteme girilen psikiyatri doktoru tarafından bir rapor hasta iyileşse dahi daima karşısına sorun olarak çıkmaktadır. Bu doğru bir uygulama değildir. Ülkemizde insanlar yaşanan pek çok sorun nedeniyle psikiyatri doktoruna gidebilirler. O süreçteki rahatsızlığı nedeniyle ilaçta kullanabilirler. Nasıl ki kalp, göz, cildiye gibi bir rahatsızlık geçiren hastalar gerekli tedavi süreci sonunda iyileşiyorsa, psikiyatri hastaları da uygulanan gerekli tedavi süreci sonunda iyileşemez mi? Tespit edilen değişim ve iyileşme sonrası neden raporu güncellenmesin?
KALP HASTASINA İŞ VAR PSİKİYATRİ HASTASINA YOK MU?
Bu durumda olan pek çok vatandaşımızın iş bulamadığını, bulmuş oldukları işlerini de o raporları nedeniyle kaybettiklerine dikkat çeken Barut sözlerini şöyle sürdürdü:
Ülkemizin içinde bulunduğu işsizlik sarmalı toplumumuzun her kesimini sarmış durumda. Ancak insanlarımız buldukları fırsatı bir de sistemin önlerine çıkardıkları engeller nedeniyle kaybetmektedirler. Buna yöneticilerin göz yumma hakları yok.
Örneğin üniversite mezunu bir gencimiz bölümünü başarı ile bitirmiş, hatta ikinci bir üniversite okumakta. Girdiği askeri ve polislik için yazılı, sözlü ve sportif sınavların hepsinde başarılı olduğunu ifade ediyor. Ancak vaktiyle geçirdiği bir depresyondan kaynaklı gittiği psikiyatri doktoru raporunun hala karşısına çıktığını ve bunun yüzünden elendiğini paylaşıyor. Raporunu güncelletmek istediğinde hiçbir fiziksel, ruhsal, tıbbi ve adli bir engeli olmamasına rağmen bunu sağlayamadığından şikayet ediyor. Yaşanan bu mağduriyet yetkililerce derhal giderilmelidir. Bir insanın kalp yada başka bir hastalık geçirmesi ne kadar normal ise, psikiyatri hastası olması da o kadar normaldir. Burada esas olan kişinin bu rahatsızlığını tıbbı gerçekler, test ve tahliller ışığında atlatıp atlatmadığıdır. Bu atlatılmış ise nasıl kalp hastası çalışıyor ise psikiyatri hastası da çalışabilmelidir. Sağlık Bakanlığını yaşanan bu mağduriyetlerin giderilmesi için görev ve sorumluluğa davet ediyorum.
07 Ağustos 2019 Çarşamba 14:33
Son Güncelleme: 07.08.2019 14:47