Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Hava Kalitesi İzleme İstasyonu’nun verileri, Türkiye’nin havası en kirli kentinin Düzce olduğunu ortaya koymuştu. Kentte temiz hava için 0 ila 50 arasında bulunması gereken endeks değeri, 174’e kadar yükselmişti.
TBMM’nin 26. ve 27. dönemlerinde Düzce’de hava kirliliğinin önlenmesi amacıyla kanun teklifi hazırlayan CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, Düzce’nin ‘sağlıksız’dan, ‘kötü’ye dönen hava kirliliği sorununu soru önergesi yoluyla da Meclis gündemine taşımıştı.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi sunan Tanal, Düzce’de hava kirliliğine neden olan faktörlerin masaya yatırılıp yatırılmadığını sormuştu. Tanal, kentte hava kirliliğinin azaltılmasına ilişkin Bakanlık tarafından yapılacak çalışmalarla ilgili bilgi talep etmişti.
BAKANLIK VE ÜNİVERSİTE KİRLİLİĞİN KAYNAĞINI TESPİT EDECEK
CHP’li Tanal’ın önergesine Bakan Murat Kurum’dan cevap geldi. Kurum, Düzce ili için hava kirliliğinde etkin olan kaynakların belirlenerek bu çerçevede kontrol tedbirlerinin tespitinin yapılması yönündeki bir çalışmanın Aralık 2020 itibari ile başlandığını bildirdi.
Kurum, bu çalışma kapsamında ilde kurulu olan istasyonlarda ölçülen ve kalite kontrol çalışmaları tamamlanmış tüm parametreler istatistiksel yöntemlerle analiz edilerek meteorolojik verirlerle de ilişkilendirilerek her istasyonun temsil alanı içindeki hava kirliliği kaynaklarının genel oranlarının belirlendiğini ve yerel yönetimlerin bilgilendirildiğini anlattı.
Bakan Kurum, hava kirliliğinin ildeki kaynaklarla birebir ilişkilendirilmesi adına sahada yapılan inceleme sonucunda mevcut istasyonlara ilave olarak ölçülecek noktalar ve ölçüm periyotları belirlenerek ölçümlere bağlanıldığını belirtti.
Hava kirliğinde kaynakların etkisinin incelenmesi için yerel yönetimler aracılığı ile kaynak envanterinin toplanması çalışmalarının başlatıldığını kaydeden Kurum, şunları aktardı: “İki farklı noktadan toz numune örneklerinin toplanarak ağır metal, organik-elementel karbon, uçucu organik bileşikler, poliaromatik hidrokarbonların düzeyinin belirlenmesi amacıyla saha örnekleme çalışmalarına başlanılmıştır.
Sahadan toplanacak numuneler Bakanlığımızca ve üniversite desteği ile analiz edilecek olup gerek sabit istasyon, gerek mobil araç sonuçları ile birlikte değerlendirilerek hava kirliliğine neden olan kaynaklar direkt olarak belirlenecektir. Tüm bu çalışmalardan sonra, hava kirliliğine neden olan kaynaklarda kirliliğin azaltılması için alınacak önlemler etkin ve sürdürülebilir bir şekilde belirlenecektir.”