Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkan Yardımcısı Elif Esen, “Covid-19’un henüz meslek hastalığı olarak kabul edilmemesinden dolayı yaşanan hak kayıpları devam ediyor. Sağlık personelleri, hekimlerle aynı zorluk ve risk altında çalışmalarına rağmen ek ödemelerin dışında tutuluyor. 'Risk primi' adıyla verilen günlük 2 TL ücreti filyasyon ekipleri ve laboratuvar görevlilerinin birçoğu alamıyor” dedi.
DEVA Partisi Sosyal Politikalar Başkanı Esen, yaptığı yazılı açıklamada, pandeminin ilk günlerinden bu yana mücadele eden sağlık çalışanlarının sayılarının yetersiz olması sebebiyle yoğun mesai ile çalıştıklarına dikkat çekerek, "24 saat kesintisiz çalışmayı öngören nöbet çizelgeleri ağır çalışma şartları oluşturuyor" dedi.
Esen'in açıklaması şöyle:
CANLARI PAHASINA ÇALIŞIYORLAR: Salgından önce itibar ve düşük ücret sorunuyla boğuşan sağlık çalışanlarımız, bu dönemde çok daha zor koşullarla yüz yüze, canları pahasına çalışıyorlar. Bu da yetmezmiş gibi, sağlık sisteminin doğru yönetilememesi bu ölümcül koşulları daha da ağırlaştırıyor. Verilerin gizlenmesi, tedbirlerin pandemiye uygun olarak güçlendirilememesi ve bir standart saptanamaması nedeniyle hastalığın dolaşımı artıyor.
AĞIR ÇALIŞMA ŞARTLARI: Hastanelerde çalışan sayısının artırılmaması, hastalanan sağlık çalışanlarının dahi çalışmak zorunda kalmasına neden oluyor. 24 saat kesintisiz çalışmayı öngören nöbet çizelgeleri ağır çalışma şartları oluşturuyor.
2 TL ÜCRETİ BİRÇOĞU ALAMIYOR: Covid-19’un henüz meslek hastalığı olarak kabul edilmemesinden dolayı yaşanan hak kayıpları devam ediyor. Sağlık personelleri, hekimlerle aynı zorluk ve risk altında çalışmalarına rağmen ek ödemelerin dışında tutuluyor. ‘Risk primi’ adıyla verilen günlük 2 TL ücreti filyasyon ekipleri ve laboratuvar görevlilerinin birçoğu alamıyor.
"İNSANİ ÇALIŞMA ŞARTLARI SAĞLANMALIDIR"
Esen, sağlık çalışanlarının çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve iş güvenliklerinin ve güvencelerinin sağlanması gerektiğini vurgulayarak, önerilerini sıraladı:
- Koruyucu ekipman, temel hijyen ve temizlik malzemeleri eksiksiz temin edilmelidir. Ek istihdam desteği ile insani şartlarda çalışmaları sağlanmalıdır
- Hak temelli gelir dağılımı ile ek mesai ve nöbet ücretleri ödenmelidir.
- Geciktirilen yasal düzenlemeler Meclis’ten vakit kaybetmeden geçirilmeli, hak kayıpları geriye dönük ve kapsayıcı olarak telafi edilmelidir.
- Artan mesai saatleri ve nöbetleri ile sosyal hayatlarında ortaya çıkan çocuk, yaşlı bakımı gibi ihtiyaçları nitelikli ve güvenli bakım hizmetleri ile desteklenmelidir.
- Sağlıkta şiddeti önlemeye yönelik hukuki yaptırımlar arttırılmalıdır."