Stratejik bir ürün olan pamukta Türkiye'nin dışa bağımlı olduğuna dikkat çeken Barut, "Pamuk üretimi ve üreticisinin desteklenmesi gerekirken 650-700 kilogram olan dönüm başına desteklemeyi 500 kilograma düşürerek üreticiyi mağdur ettiler. Bu yetmezmiş gibi pamuk primlerinin yüzde 70'ini ödeyip kalan yüzde 30'unu ise hala ödemediler. 'Yandım anam' diye feryat eden çiftçinin primlerini derhal ödeyin" dedi.
"PAMUKTA NET İTHALATÇIYIZ"
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) pamuk üreticilerinin sorunlarını anlatıp çözüm önerilerini paylaşan Ayhan Barut, "Hepimizin 'beyaz altın' olarak bildiği pamuk, 30'dan fazla işkolunun hammadesidir. Ancak stratejik bir ürün olan pamukta da net ithalatçı haline geldik. Ülkemizde geçen sezon yaklaşık 1 milyon tonluk bir pamuk üretimi gerçekleşti. Türkiye'nin yaklaşık yıllık 1.5 milyon tonluk pamuk tüketimi olduğu düşünüldüğünde aradaki 500 bin tonluk farkı ithal ediyoruz. 2018'de yaklaşık 620 bin ton ithalat yaptık ve bunun için 1 milyar 150 milyon Dolar dışarıya para ödendi" diye konuştu.
"ÜRETİM VE ÜRETİCİYE DARBE VURDULAR"
Pamukta dışa bağımlılıktan kurtulmak ve üretimi arttırmak için pamuk üretimi ve üreticilerinin desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Ayhan Barut, "Her defasında bu çağrıyı yaparken, iktidarın sorumsuz ve yanlış politikaları nedeniyle üreticiler pamuktan kaçıyor. Pamukta dönüm başına 650-700 kilogram aralığında olan desteklemenin 500 kilograma düşürülmesi de üretim ve üreticiye büyük darbe vurdu. Bununla yetinmeyen iktidar, pamuk desteklemelerinin de sadece yüzde 70'ini ödeyip, kalan yüzde 30'luk kısmı hala ödemedi" şeklinde konuştu.
"BU FERYADI NE ZAMAN DUYACAKSINIZ?"
Pamuk üreticilerinin dört gözle ödenmeyen yüzde 30'luk prim ödemesini beklediğini ifadede eden Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Ne istiyorsunuz bu çiftçilerden? Üreticilerimiz, 'Yandım anam' diye feryat ediyor. Bu feryadı ne zaman duyacaksınız? Derhal pamukta ödenmeyen primlerin kalan yüzde 30'luk kısmının ödenmesini istiyoruz. Bu konuyla ilgili acil açıklama bekliyoruz. Ayrıca tarımsal üretim maliyetlerinin düşürülmesini ve pamukta prim miktarlarının her dönem üretim maliyetlerindeki artış ve enflasyon oranlarına göre yükseltilmesini talep ediyoruz. Stratejik ürün pamuk üretimi yeterince desteklenirse, girdi maliyetleri düşürülüp üretici teşvik edilirse ülkemiz kazanır. Üreticilerimiz ve yerli sanayimiz bu işten kazançlı çıkar."
17 Temmuz 2019 Çarşamba 10:51
Son Güncelleme: 17.07.2019 12:47