CHP'li Yüceer: "Türkiye en fazla uyuşturucu ele geçirilen ülkeler sıralamasında ikinci"

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, uyuşturucu madde kullanımındaki artışı meclis gündemine taşıdı. 2021 Dünya Uyuşturucu Raporu’na göre Türkiye’nin en fazla uyuşturucu ele geçirilen ülkeler sıralamasında ikinci sırada olduğunu belirten Dr. Yüceer, “Türkiye resmen uyuşturucuda transit ülke konumuna gelmiştir. Ülkemizde 2013’te bu yana toplam 4 bin 527 kişi uyuşturucu nedeniyle hayatını kaybetti. Ülkemizde giderek derinleşen iktisadi ve sosyal krizlerin etkileri ve uyuşturucu ile mücadelenin etkin olarak yürütülmemesinden dolayı madde kullanımı giderek yaygınlaşmakta ve bunun olumsuz etkileri toplum tarafından hissedilmektedir” dedi.

31 Ocak 2022 Pazartesi 13:33
CHP'li Yüceer: "Türkiye en fazla uyuşturucu ele geçirilen ülkeler sıralamasında ikinci"

CHP PM Üyesi, Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, gençler arasında madde kullanımının önlenmesi, uyuşturucu maddelere erişimin daha sıkı denetlenmesi ve madde kullanımının gençler, aileler ve sosyal hayatta yarattığı kötü sonuçların önüne geçilmesi için TBMM’ye araştırma önergesi verdi. Dr. Yüceer, işsizlik, yoksulluk, eğitim kalitesinin ve verimliliğinin düşmesi, ekonomik ve sosyal krizlerin neden olduğu psikolojik travmaların özellikle gençler arasında madde kullanım oranlarını arttırdığını vurguladı.

TÜRKİYE’DE ELE GEÇİRİLEN EROİN SON 10 YILIN EN BÜYÜK MİKTARI

Türkiye’nin uyuşturucu trafiği bakımından Ortadoğu kaynaklı uyuşturucuların Batı’ya ulaştırılmasında halen en sık kullanılan transit ülke konumunda olduğunu belirten Yüceer, önergesinde şunları kaydetti:

2021 Dünya Uyuşturucu Raporu’na göre en fazla uyuşturucu ele geçirilen ülkeler sıralamasında Türkiye’nin 2. Sırada olduğu kaydedilmiştir. Bu rapora göre en fazla kokainin yakalandığı ülke ise 20 ton ile Türkiye olduğu belirtilmiştir. Raporda, en çok eroinin ele geçirildiği üç ülke Türkiye, İran ve Pakistan, 2019'da küresel pazar toplamının yüzde 48'ini oluşturduğu ifade edilmiştir. Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi’nin yayınladığı Avrupa Uyuşturucu Raporu’na göre Türkiye’de 2019 yılında 20 tonun üzerinde eroin ele geçirilmiştir ve bu da son on yılın en büyük miktarıdır.

AMATEMLERİN SAYISI ARTIRILMALI

Bunların dışında yayınlanan rapora göre MDMA, amfetamin, ekstazi gibi etkili birçok kimyasal ve sentetik uyuşturucuların ele geçirilmesi bakımından Türkiye AB üyesi ülkeler için en ön sıralarda gelmektedir. Dünyada sentetik uyuşturucu olarak 400 çeşit olmakla beraber ülkemizde ise yaklaşık 100 çeşit sentetik uyuşturucu bulunmaktadır. Sentetik uyuşturucu kullananlarda, anksiyete, panik atağı, psikotik ataklar gözlenmekle beraber, kişi hem kendine hem de etrafına büyü ölçüde zarar verebilmektedir. Tedaviye ihtiyacı olan 8 bağımlıdan sadece biri bu imkana erişebilmektedir. Madde kullanım bozuklukları için ülkemizde AMATEM’lerin sayısı bir an önce artırılmalıdır.

2013’TEN BU YANA 4 BİN 527 CANIMIZI UYUŞTURUCU NEDENİYLE KAYBETTİK

Ülkemizde giderek derinleşen iktisadi ve sosyal krizlerin etkileri ve uyuşturucu ile mücadelenin etkin olarak yürütülmemesinden dolayı madde kullanımı giderek yaygınlaşmakta ve bunun olumsuz etkileri toplum tarafından hissedilmektedir. Hemen hemen her gün, ülkemizin her bölgesinde sentetik uyuşturucu kullanımına ve yakalanmasına ilişkin haberler basın ve yayın organlarında yer almaktadır Türkiye’de en çok kullanılan uyuşturucu türlerinin başında esrar, MDMA, sentetik uyarıcılar ve kokain gelmektedir. Türkiye’de 2013 yılında 232 kişi, 2014 yılında 497 kişi, 2015 yılında 590 kişi, 2016 yılında 960 kişi, 2017 yılında 941 kişi, 2018 yılında 657 kişi, 2019 yılında 342 kişi, 2020 yılında ise 314 kişi uyuşturucu nedeniyle hayatını kaybetmiştir.

İşsizlik, yoksulluk, eğitim kalitesinin ve verimliliğinin düşmesi, ekonomik ve sosyal krizlerin neden olduğu psikolojik travmalar özellikle gençler arasında madde kullanım oranlarını artırmaktadır.”

Son Güncelleme: 31.01.2022 15:02
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.