VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜNÜN SON 4 YIL KİRA GELİRİ 6 MİLYAR 129 MİLYON LİRA OLDU 3 YILDA ARTIŞ %184
Kira artışlarının %25 artış ile sınırlandırılması sonrası gözler Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait taşınmazlardaki yüksek kira artışlarına çevrilmişti.
“ Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün 2023 Kira gelirleri bir önceki yıla göre %71,34 ; 2020 yılına göre ise %184 arttı.”
Son 4 yılda Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün kira geliri toplamda 6 milyar 129 milyon lira oldu diyen Uzun : “Özellikle son yıllarda yaşadığımız krizden en çok etkilenenler; dar gelirliler ve ev ya da iş yerlerinde kiracı olarak iş yapmaya ve barınmaya çalışanlar. Bu doğrultuda iktidar her ne kadar kira artış oranlarını %25’e sabitledi ise de durumun Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün kiracıları için aynı olmadığı ortada. Toplamda 29 Bin 710 kiracısı bulunan Vakıflar Genel Müdürlüğü 2022 yılında 1 milyar 507 milyon TL Kira Geliri elde etmişken bu rakam 2023 yılında 2 Milyar 582 Milyon TL oldu. Özellikle 2023 yılında hesapladığımız kira artışı bir önceki yıla göre %71,34. Bu oran iktidarın açıkladığı enflasyonun ve belirlediği kira artış oranlarının çok üzerinde. Özel mülklerin kira artış oranına sınır getiren iktidar, vakıflara bağlı kiracılarda belirlediği sınırın 3 katı artışa gitmiş. Bu kabul edilebilir değildir.” Dedi.
“Bazı sorular cevaplanmadı!”
“Kiracılar arasında ayrım mı yapılıyor?”
Genel Müdürlükçe tarafına iletilen cevapta tüm sorularının cevaplanmadığını, sadece günümüz itibariyle kaç kiracı olduğunun ve son 4 yılın kira gelirlerinin açıklandığını dile getiren Uzun: “Son 4 yılda yapılan kira artış oranları ve en yüksek ve en düşük kira artışı yapılan taşınmazları da sormuştuk. Görülen o ki kiracılar arasında kira artışlarında da ayrım yapılıyor. %850’ye varan kira artışı yapılan kiracılar basına yansımıştı. Biz önergemizde en yüksek artış yapılan ve en düşük artış yapılan mülkleri de sormuştuk ama yanıt alamadık. Genel müdürlük bu sorumuza “Ülke genelinde çok sayıda kiracı ve kiralanan taşınmaz bulunmakta olup, her taşınmazın bulunduğu konum özellik ve sözleşmesi gereği kullanım şekli farklılıklar arz etmektedir” demekle yetindi.” İfadelerini kullandı.