CHP'li Sümer’den “Esnaf Reçetesi”

CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, TBMM’de esnaf ve sanatkarların sorunlarının çözüme kavuşturulması için 8 maddelik bir reçete sundu.

06 Mart 2020 Cuma 12:27
CHP'li Sümer’den “Esnaf Reçetesi”

Sümer’in sunduğu “esnaf reçetesi”nde Esnaf Bakanlığı kurulması, esnafın kira stopajının kaldırılması, esnafın iş yeri masrafları vergiden düşürülmesi ve yıllık ödediği vergi miktarı kadar sıfır faizli kredi kullandırılması gibi düzenlemeler var.  

Sümer, TBMM Genel Kurulu’nda esnaf ve sanatkarların sorunlarının araştırılmasına ilişkin araştırma önergesi hakkında CHP adına konuştu.
Esnaflığın aynı zamanda kültürel bir değer olduğuna dikkat çeken Sümer, “Ahi Evran'dan bugüne getirdiğimiz ve sahip çıkmamız gereken bir mirastır” dedi.
Sümer, Türkiye’nin bir süreden beri bir ekonomik krizin içinde olduğunu belirterek, ekonomi yönetiminin üretimi ve istihdamı artıracak kalıcı önlemler yerine, kısa vadeli önlemlerle günü kurtarma derdinde olduğunu söyledi.

4 milyonun üzerinde vatandaşa e-haciz gönderildiğini kaydeden Sümer, “Anlıyoruz, devletin sıcak para ihtiyacı var. Vatandaşın parası olsa zaten borcunu ödeyecek. Kim gereksiz yere faiz ödemek, devlete borçlu kalmak ister ki?” diye konuştu.
Sümer, ekonomiye her gün can veren esnafların en fazla ihmal edilen ve hakkı yenilen kesimlerin başında geldiğini ifade ederek “AVM'ler tüm kentleri mantar gibi sararken küçük esnaf kan ağlamaya başladı. AVM cenneti yaratıldı, Türkiye AVM çöplüğüne dönüştü” dedi.

ESNAF BAKANLIĞI KURULSUN
Sümer, esnafın sorununun bütünlüklü bir bakış açısıyla çözülmesi gerektiğini belirterek şu önerileri sıraladı:
-Esnaf bakanlığı kurularak esnaf ve sanatkârların sorunlarının siyasette geniş yer bulmasına olanak tanınmalı.
-Ruhsatlandırma işlemleri esnaf odaları tarafından yapılmalı.
-Sosyal güvenlikte norm ve standart birliği sağlanmalı, esnaf aleyhine olan farklar ortadan kaldırılmalı,

KİRA STOPAJI KALDIRILSIN
-Esnafın kira stopajı kaldırılmalı.
-Esnafın kira, araç gideri vesaire iş yeri masrafları vergiden düşürülebilmeli.
-Esnafa yıllık ödediği vergi ve prim miktarı kadar sıfır faizli kredi kullandırılmalı.
-Esnafın düşük faizli ve uzun vadeli kredilerle kira öder gibi dükkân sahibi olabilmesine olanak sağlanmalı,
-Kredi Kefalet Kooperatifleri güçlendirilmeli ve kredi miktarları artırılmalıdır.

Son Güncelleme: 06.03.2020 14:01
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.