Erdoğan’a Japonya’da Mukogawa Kadın Üniversitesi’nde Fahri Doktora unvanı verildiğini belirten Kılıç, Recep Tayyip Erdoğan’ın buradaki törende yaptığı konuşmada, “Japonya'da 800 üniversite var. Bu 800 üniversitesinin yüzde 10'u kadın üniversitesi. Bu tabi bizler için çok ama çok anlamlı.” dediğini kaydetti.
CHP’li Kılıç, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ATO Congresium'da düzenlenen 8. Uluslararası Öğrenciler Mezuniyet Töreni'nde yaptığı konuşmada ise “Japonya'daki 800 üniversitenin yüzde 10'u, yani 80 tanesi sadece kızlardan oluşan kadın üniversitesi. 80 üniversitenin bu şekilde olması, kreşten alıp ilk, orta, lise ardından da üniversite olmak suretiyle çok farklı bir yapıyı Japonya'da oluşturmuş durumdalar. Bütün bunlarla beraber bu alanda atılan adımın bizler için önem arz ettiğini şu anda YÖK Başkanına hatırlatıyorum, çalışmanı da buna göre yap. Çok önemli bir şey. Türkiye de benzer bir adımı atmalı.” diyerek, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’a talimat verdiğini bildirdi. Sevda Erdan Kılıç, açıklamasında şunları kaydetti:
“Sayın Cumhurbaşkanına şunu sormak isteriz. 5 trilyon dolar ile ABD ve Çin’in ardından dünyanın en büyük 3. ekonomisi olan Japonya’da ‘kadın üniversiteleri’ mi sizin dikkatinizi çekti? Başka bir şey dikkatinizi çekmedi mi? Japonya teknoloji konusunda dünyanın en gelişmiş ülkeleri arasında yer alıyor. Birçok araba ya da elektronik ürün markası söylendiği zaman akla gelen ilk ülkelerden birisidir Japonya. Japonya; Toyota, Mitsubishi, Honda, Kawasaki, Mazda, Nissan, Lexus, Subaru ve Suzuki gibi araba markaları ile Canon, Sony, Panasonic, Komatsu, Daıkın gibi elektronikte dünyaca bilinen markalara sahiptir.
Peki Japonya sadece araba ya da elektronikte mi bir numaradır? Eğitim, bilim, sanayi ve sağlık başta olmak üzere birçok alanda ne kadar başarılı olduğunu dünyanın 3. büyük ekonomisi olmasından anlamalıyız. Sayın Cumhurbaşkanına çağrımızdır; Japonya’nın kadın üniversitelerini örnek alacağına, dünya markası olduğu alanlardaki başarısını örnek alsın.
Japonya’daki bu kadın üniversitelerini örnek almanın altında yatan asıl neden, o üniversitenin başarılı olması değil, Türkiye’deki üniversitelerde haremlik-selamlık uygulamasının başlatılmak istenmesi midir, yani pembe üniversite düşüncesi midir? Pembe otobüsten sonra pembe üniversite mi? Bunu kabul edemeyiz. Bu düşünce, AKP zihniyetinin Türkiye’yi getirmek istediği noktayı göstermektedir. ’Kadın üniversitesi’ düşüncesinden ‘pembe üniversite’ çıkarmaya çalışanlar hayal kurmasınlar. Cumhuriyet devriminin milletçe benimsenen ilkelerinin başında ‘karma eğitim’ gelmektedir.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı kim yanıltıyor? Mukogawa ile ticari ilişki içinde olduğu anlaşılan Bahçeşehir Üniversitesi mi yoksa danışmanları mı?”
Kılıç, “Sayın Cumhurbaşkanı, Japonya’nın kadın üniversiteleri konusunda YÖK Başkanına talimat vereceğine, sanayi ve bilimdeki başarısı konusunda Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a talimat verebilir ve onların bu alanlardaki başarısını örnek gösterebilir.” dedi.
CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Japonların kadın üniversitelerini, ‘kendi örf, adet, gelenek ve töreleri doğrultusunda tarihsel bir süreç içerisinde gelişimci bir anlayışla kadınlarını donatmak için” kurduklarını belirterek, “Biz de tasavvur edilen şey ise taassup ve ayrımcı bir anlayışla kızlarımızı ayrıştırmaktır.” dedi.
Ministry of Education, Culture, Sport, Science and Technology (Eğitim, Kültür, Spor, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı) National Institute For Education Policy Research –NIER (Ulusal Eğitim Politikaları Araştırma Enstitüsü) Japonya’da Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği (Gender Equality in Education in Japan) adlı makaleye bakıldığı zaman, Japonya’daki kadın üniversitelerinin neden kurulduğunun anlaşılabileceğini belirten Kılıç, makalede, “cinsiyet eşitsizliğinin Japonya’da nasıl yaygın olduğu, 2. Dünya Savaşı’ndan sonra bu yolda adımlar atılabildiği ve ‘karma eğitime karşı çıkan Japon şovenistliği’ yüzünden kadınların yükseköğretime erişebilmelerinin tek yolunun kadın üniversitelerinin kurulmasıyla aşılabildiğinin anlatıldığını” bildirdi.
2. Dünya Savaşı'ndan önceki Japon eğitim sisteminde, tek cinsiyet eğitimi olduğunu, kadınların yükseköğretime erişemediğini ya da çok sınırlı erişebildiğini belirten Kılıç, “Japonya’da kadın üniversitelerinin çıkışı da işte bu nedenle oldu.” diye konuştu.
Sevda Erdan Kılıç, “Peki bütün bu bilgiler ışığında, bu okulların niçin kurulduğu apaçık bir şekilde ortada iken, Cumhurbaşkanı Erdoğan bu okulların örnek alınmasını neden istemektedir? Japonya’daki kadın okulları geçmiş dönemlerde, kadınların üniversite eğitimine ulaşamaması nedeniyle kurulduğu halde, Türkiye’de kadınların yüksek öğretim eğitimine ulaşamaması gibi bir durum söz konusu değildir. Tam tersine kadınların üniversitelerdeki başarısını hepimiz görebilmekteyiz. Bu nedenle, haremlik-selamlık sevdanızdan, düşüncenizden bir an önce vazgeçin ve eğitimde kadın-erkek bütün gençlerimizi, çocuklarımızı nasıl daha iyi yetiştiririz, nasıl onlara daha iyi eğitim veririz, bununla ilgili neler yapabileceğinizi düşünün.” diye konuştu.
CHP’li Kılıç, 1997 yılından beri Türkiye’de oyunculuk ve sunuculuk yapan Japon Ayumi Takano’nun Cumhurbaşkanının Japonya’daki sözlerinin ardından, twitter hesabından, “Erkek egemen bu dünyada kadınların en büyük silahı eğitimdir. Onun farkına varan eğitimciler yüzyıllar önce kadın okulu kurmaya başladı. Bu oluşum hikayesinden anlaşıldığı gibi bizim kadın okullarının haremlik-selamlık ile alakası yok, tam tersine o zinciri kıracak kadını yetiştiriyor.” mesajı yayınladığını da kaydetti.