CHP'li Kılıç: Müzik sektörüne kaynak ayrılsın, eğlence vergisi kaldırılsın

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, müzik sektörünün salgında yaşadığı ağır kayıplara dikkat çekti. Canlı müzik yayını yasağını eleştiren Kılıç, pandemi sürecinin gereklerinin yerine getirilip, uygun denetim ve kontrol ağının kurulması gerektiğini belirtti. Sektöre kaynak ayırılmasını isteyen Kılıç, “Eğlence vergisi kaldırılsın” dedi.

13 Eylül 2020 Pazar 14:53
CHP'li Kılıç: Müzik sektörüne kaynak ayrılsın, eğlence vergisi kaldırılsın

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, müzik sektörünün salgında yaşadığı ağır kayıplara dikkat çekti. Canlı müzik yayını yasağını eleştiren Kılıç, pandemi sürecinin gereklerinin yerine getirilip, uygun denetim ve kontrol ağının kurulması gerektiğini belirtti. Sektöre kaynak ayırılmasını isteyen Kılıç, “Eğlence vergisi kaldırılsın” dedi.

Kılıç, Covid-19 salgını nedeniyle birçok sektör gibi müzik sektörünün de ağır kayıplar yaşadığını. müzik sektörüne ise pandemide üvey evlat muamelesi yapıldığını öne sürdü. Müzik ve eğlence sektörü çalışanlarının sorunlarını gündeme getiren Kılıç, çözüm önerilerini de sıraladı.

'VİRÜS MÜZİK DALGASIYLA MI YAYILIYOR?'

Vekil Kılıç, şunları kaydetti: “Haziran ayında başlayan yeni normalleşmeyle birlikte ekonomik kaygılardan dolayı turizm sektörü başta olmak üzere AVM’ler, restoranlar açılarak, seyahat kısıtlamaları kaldırılmıştı. Hatta vatandaşı teşvik etmek adına kamu bankalarından tatil kredileri verildi, hava yolu ile yolcu taşımacılığında ve konaklama hizmetlerinde KDV oranı yüzde 1’e kadar indirildi.

“Virüs müzik dalgasıyla mı yayılıyor da sadece bu sektöre yasak getiriyorsunuz? İktidar, Koronavirüs nedeniyle yaşanan iş kayıplarını uzaktan izlemeyi tercih etmiştir. Oysa ki devletin görevi, bu kayıplar yaşanırken süreci uzaktan izlemek değil, bilakis bu sürecin bir aktörü gibi sektöre omuz vermektir. Devlet, müzik sektöründeki kayıpları önlemek için sektöre omuz vermelidir. Devlet bu zamanda sanatçının, söz yazarı-besteci ve yorumcunun yanında olmayacak da ne zaman olacak?”

‘MÜZİK SEKTÖRÜ TAŞ MI YESİN?’

Kılıç, Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan konserlerle birtakım yandaş şarkıcılar için çıkar sağlandığını ancak sektörün geri kalanının tamamen unutulduğunu ifade ederek, “Yandaşın olmadığı müzik sektörü taş mı yesin?” dedi.

Müzik sektörü çalışanlarının Haziran ayında başlayan normalleşmeyle birlikte hiçbir kazanım elde edemediği gibi, mevcut ekonomik durumlarını korumakta dahi zorluk çekmeye başladığını vurgulayan Kılıç, “Sanatçısından, sesçisine, ışıkçısından, organizatörüne kadar sektörün bütün paydaşları ekonomik buhrana girmiş, zincirin en önemli halkası olan ‘organizasyon’ kısmı ellerinden alınarak yasaklanmıştır.” dedi.

‘12’DEN SONRA MÜZİK YASAĞI SEKTÖRÜ TAMAMEN BİTİRECEK’

Kılıç, yayınlanan bir genelgeyle gece 12’den sonra kafe, bar, restoranlarda her türlü müzik yayınını yasaklama kararı alınmasının, müzik ve eğlence sektörünün ekonomik anlamda tamamen bitişine zemin hazırladığını bildirdi.

‘UYGUN DENETİM VE KONTROL AĞI KURULSUN’

 “Yıllarca bu sektörlere çok büyük para ve emek harcayan, bu işten evine ekmek götüren binlerce insanın umutları bir gecede yerle bir olmuştur.” diyen Kılıç, pandemi sürecinin gereklerinin yerine getirilip, uygun denetim ve kontrol ağının kurulması gerektiğini belirtti.

‘FONDA BİRİKEN PARADAĞITILSIN; EĞLENCE VERGİSİ KALDIRILSIN’

Kılıç, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu uyarınca üretilen, ithal ya da ihraç edilen kaset, CD, DVD gibi kopyalamaya imkan sağlayan araçlardan yapılan yüzde 3’lük kesintinin, “Özel Kopyalama Harcı” adı altında bir fonda toplandığını anımsattı.

Fonda biriken bu paraların, ilgili meslek birlikleri aracılığıyla zor durumda olan üyelere ödenmesi ve sektöre kaynak sağlanması gerektiğine işaret eden CHP’li Kılıç, eğlence vergisinin de pandemi süresi boyunca toplanmaması gerektiğini bildirdi.

İzmir Milletvekili Kılıç, “Sinema, tiyatro, opera ve müze girişlerinde uygulanan KDV oranı yüzde 1’e indirilmişken, konser biletlerinde bu oran neden uygulanmamaktadır?” diye sordu.

DÜĞÜN

Pandemiden olumsuz etkilenen sektörlerden birisinin de düğün sektörü olduğunu ifade eden Kılıç, İçişleri Bakanlığı’nın 81 il valiliğine gönderdiği genelgeye göre; “yapılacak düğünlerin nikah merasimi şeklinde düzenleneceğini ve 1 saat süre ile sınırlı olacağını, sokak/köy düğünlerinin yasaklandığını” hatırlattı.

Kılıç, böyle bir karar alınmadan önce mutlaka sektör temsilcilerine haber ya da bilgi verilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Haber verilmiş olsaydı onlar da pandemi sürecinde daha da zor durumda kalmamak için kendi önlemlerini alırlardı” dedi.

Son Güncelleme: 13.09.2020 14:56
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.